Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Romica_t

Extractor fum de la lipire

Recommended Posts

Vreau sa fac un extractor de fum cu filtru, pentru fumul cand lipesc piese cu cositor. M-am gandit la un furtun de diametru coolerului ce are in capat ca o colivie pe care sa infasor niste panza uda sau burete. Din ce am citit pe net, ar fi potrivit filtru cu carbune. Voi ce metode folositi?Va multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Eu am un extractor de fum

acest model

http://bgamods.co.uk/image/cache/data/B ... x500_0.jpg

are intr-adevar un filtru cu carbon care se poate inlocui.

 

Acesta ar fi util in cazul in care ai un laborator unde lucreaza mai multe persoane, pentru a nu polua aerul din interior. Astfel, fiecare persoana ar trebui sa aiba un aspirator de fum. In cazul meu insa, facand lipituri intr-o zona destul de ventilata, este cam incomod, deoarece ocupa spatiu pe masa mai mult decat ciocanul de lipit sau placa pe care lipesc.

 

In ultima vreme insa prefer sa nu il mai folosesc si am un mic ventilator (cum sunt cele USB sau cele portabile cu baterii) care imi indeparteaza fumul in lateral si astfel pot sa respir liber. Intrucat nu fac mii de lipituri problema poluarii nu cred ca se pune.

Link to comment
Share on other sites

Filmuletul il puteti vedea aici, https://www.youtube.com/watch?v=T507jHLQFnQ de la minutul 20:30, scula folosita este asta http://www.aoyue.com/en/pro/?id=49 si mi se pare o solutie MINUNATA, chiar daca letconul devine putin mai incomod de manuit cu acea tubulatura atasata. Mi se pare cea mai buna solutie de exhaustare a fumului pentru ca actioneaza exact la "locul faptei", nu permite ca fumul sa circule liber pana la un eventual captator amplat in imediata vecinatate, captator care devine si incomod uneori pe sau pe langa bancul de lucru.

 

Dispozitivul este simplu de utilizat si dupa mine foarte simplu de facut in regim DIY. Adica teava metalica poate fi confectionata dintr-o teava de alimentare cu combustibil de Cu de la Daciile vechi, furtun flexibil gasim pe toate drumurile, si un motoras cu vacuum banuiesc ca se gaseste in orice dezmembrare, sau se poate improviza un vacuum cu doua trei patru ventilatoare de sursa de 80mm suprapuse, insa personal agreez mai tare ideea pompitei de vacuum recuperate de pe la autoturisme, solutie care prezinta avantajul ca se poate asigura alimentarea chiar din circuitele de alimentare ale statiei de lipit!

 

Cam asta ar fi in teorie, astept si parerile si ideile voastr. De asemenea cei care aveti dispozitive asemanatoare, v-as ruga daca binevoit sa postati ceva poze mai detaliate cu tot "agregatul"!

 

Spor la construit tuturor! :)

Link to comment
Share on other sites

 

Nu prea imi place varianta constructiva, tot te incomodeaza pe bancul de lucru, dar e de retinut ideea elemetului filtrant.

 

Eu ma gandesc sa folosesc asta: https://www.olx.ro/oferta/pompa-vacuum-6v-ID7IUVb.html, impreuna cu ceva element filtrant intre letcon si motoras

 

Mai exista varianta de-a gata, doar ca ... cam costa (cacofonia este voita :rade: ): https://www.olx.ro/oferta/statie-lipit-dezlipit-aer-cald-profesionala-aoyue-bga-reball-ps4-x360-ID6UaYq.html#

Edited by elektronu85
Link to comment
Share on other sites

off topic

"circuitele electronice functioneaza cu fum. cand iese fum din ele, inseamna ca au murit!"

scuze, dar cand am citit titlul topicului, am crezut ca se doreste un fel de capcana pentru sufletul care paraseste corpul atunci cand mori.

asta inseamna ca daca ai preluat fumul, poti sa-l bagi inapoi si sa reinvie circuitul?

cu sufletul se intampla la fel? :mort :tryre

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines