Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
turcu_dan

modificare schema pentru 24V

Recommended Posts

Salutare..... as vrea sa modific schema urmatoare pt tensiunea de 24V. In locul ledului de 1W vreau sa fie o ghirlanda de 24V cu un consum de aprox 1A. 1. trebuie inlocuita rezistenta de alimentare a ledului cu una de aprox 3K2. tranzistorul trebuie inlocuit?3. as putea folosi in circuit un mosfet ?

post-59360-1398297165_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

"In locul ledului de 1W vreau sa fie o ghirlanda de 24V" - adica ?

Am o ghirlanda cu beculete care functioneaza la 24V si are un consum de aproximativ 1A, as vrea ca aceasta ghirlanda sa aiba acel licurit care este dat de led.Credeti ca e posibil?Am realizat circuitul asa cum e prezentat in schema .... functioneaza fara probleme, insa acum vreau sa-l adaptez pentru necesitatea mea 24V, 1A. M-am gandit sa aplic semnalul tranzistorului pe poarta unuli mosfet ... pt ca detin cativa.....
Link to comment
Share on other sites

Fie folosesti un circuit basculant astabil (celebrul "licurici") fie un LM555 care la randul sau comanda grila mosfetului. Daca mosfetul merge la saturatie nu prea vad ce relevanta are puterea maxima disipata de acesta (cum s-a sugerat mai devreme ca ar trebui de minim 30W).

Link to comment
Share on other sites

Puterea avea importanta in cazul unui bipolar, eu la asta m-am referit. Dar si mosfetii se supun legilor fizicii, nu pot suporta orice putere.Avantajul lor e caderea mica de tensiune si implicit reducerea disipatiei termice comparativ cu bipolarii.

Link to comment
Share on other sites

Oameni buni, incurcati omul cu atatea pareri diferite... Autorul subiectului a specificat destul de clar din prima:

Am o ghirlanda care se alimenteaza la 24V si consuma maxim 1A... ce importanta are configuratia sau alte detalii? stiti la ce tensiune se alimenteaza, stiti si ce curent ii trebuie deci ce tot o lungiti?

 

@turcu_dan Nu merge mosfet fara sa complici putin schema, merge insa cu bipolar, trebuie un PNP mediu care sa suporte curentul cerut de ghirlanda, as sugera ceva cu minim 3-4A, si o amplificare in curent cat mai mare pentru a putea fi comandat de catre curentul mic de pe ledul ala.

Link to comment
Share on other sites

@modoran as vrea sa pastrez acel efect de lumanare indus de ledul flikering (deci nu as vrea sa fac un circuit care palpaie la un interval prestabilit)@leoncris sunt beculete .... daca ma uit atent se vede filamentul si merg indiferent de cum aplic polaritarea Merci @marian .... daca ai timp poti sa-mi recomanzi unul... si sunt curios cu un mosfet cum ar arata schema....

Link to comment
Share on other sites

Alimenteaza-l dintr-o sursa stabilizata si limiteaza-i curentul la 5mA, vezi daca functioneaza corect si ce tensiune gasesti la bornele sale. Daca pare a se aprinde prea tare limiteaza curentul mai jos, daca se aprinde prea slab mareste-i curentul la 10mA sau mai mult pana obtii luminozitatea dorita si spune-mi ce tensiune ai obtinut la bornele ledului la curentul unde luminozitatea ti s-a parut cel mai ok. E important de stiut exact si curentul si tensiunea. Nu recomand insa sa mergi cu curentul mai sus de 15-20mA.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines