Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ionutzt90

Masina de tocat carne bosch MFW1501

Recommended Posts

Salut!

Am si eu o problema de natura electronica la o masina de tocat bosch mfw1501, s-au stricat niste roti dintate din angrenajul ei, acestea au fost schimbate dar la momentul respectiv la ungere am folosit o vaselina mai uleioasa care ulterior a curs pe placa electronica si cand porneam masina aceasta se invartea foarte incet. Am incercat sa o repar singur, schimbandui triacul motorului, condensatorul si dioada in speranta ca rezolv ceva insa acum masina porneste normal pe turatia ei dar se opreste dupa cateva secunde si nu mai porneste deloc decat daca o scot din priza si introduc stecherul la loc, unde la fel merge cateva secunde apoi se opreste.

 

con 16v/100uf schimbat cu 25/100uf

dioda in4007 schimbat cu piesa identica

triac BTB12 600CW schimbat cu BTB800CW

 

Atat cu triacul vechi cat si cu cel nou masina prezinta aceleasi simptome, motorul merge cateva secunde apoi se opreste.

 

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Posibil sa fi fost afectat si integratul care controleaza turatia/functionarea motorului. Cum spunea si d-l sorinpavel, porniti motorul fara regulator, alimentandu-l direct la borne si vedeti daca e in regula.

Daca da, atunci e de vina integratul, curatati bine sub el, poate a mai ramas ceva murdarie.

Link to comment
Share on other sites

Am probat motorul conectat direct la priza si functioneaza continuu fara intreruperi si la o viteza mare care nu scade. Am pus placa la curatat, o tin inmuiata cateva ore in alcool izopropilic si o voi freca bine cu pensuaa, revin diseara cu un update.Multumesc pentru sugestii!

Link to comment
Share on other sites

Am facut proba insa nu am avut noroc, masina prezinta aceleasi simptome.

-Se poate sa fii montat condensatorul gresit? cand am demontat piesele nu am observat ca pe cablaj nu este trecuta schema. Dioda am depistato ca o montasem initial incorect pentru ca motorul nu mai functiona insa la condensator am mers pe ghicite (pe o placa de baza de calculator borna cu plus venea montata pe patrat si minusul pe cerc). Se intampla ceva daca schimb pozitia ?

PIC16C621A-04/P ( http://ro.farnell.com/jsp/search/produc ... ku=9759476 ) chipul lunguiet care este pe placa, daca este defect se poate inlocui direct sau trebuie programat ? din ce vad eu cam are specificatiile unei memorii.

Link to comment
Share on other sites

Puteti sa-mi spuneti daca schema asta http://www.scribd.com/doc/133110716/Var ... Praf-1500W poate fii aplicata la masina mea de tocat ?

am deja urmatoarele piese: BTB12800CW, Piher 651K, pot folosi in schimbul lui 2j683j un condensator 275x2 330n k ? Am vazut ca 2j683j este de 630v si 0.68nF iar restul trebuie sa le cumpar: cele doua rezistente de 500, respectiv 3mohm + diacul DB3.

Link to comment
Share on other sites

Am cumparat piesele, am executat schema, insa nu functioneaza prea bine. Nu a redus deloc turatia motorului indiferent cum modific rezistenta. Nu prea inteleg cum leg motorul la schema asta, si am pus circuitul in serie cu motorul ( exact ca in desen )

 

Posted Image

Posted Image

 

Are vre-o importanta daca eu in loc de BTA12 am pus BTB12, nici rezistenta de 3Mohm nu am gasit si am pus una de 4,7Mohm

Link to comment
Share on other sites

Vezi ca in schema aceea e o greseala, un capat al potentiometrului trebuia lasat in gol, in schema e legat insa (cu o linie subtire).Daca ai legat ambele capete ca in schema, miscand cursorul nu se schimba cu nimic valoarea rezistentei.Am pus in atasament schema modificata

post-21106-13982972294_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pai tocmai ce ti-am aratat ca e gresit sa legi ambele capete la potentiometru.Am postat si schema modificata.Ca sa nu te mai complici, elimina porcaria aia de rezistenta de 4M7 si lasa doar potentiometrul legat doar cu un capat si cursorul.Tu ai folosit din potentiometru doar capetele, trebuia legat doar unul din terminalele marginale si cel mijlociu (cursorul). Si cand postezi poze, nu mai alege rezolutia maxima a aparatului, 800x600 de exemplu e suficient.Daca pui poze megapixel, se lateste toata pagina web si nu o poti vedea decat pe monitoare cu rezolutia data la maxim.

Link to comment
Share on other sites

Masina functioneaza din nou cu piesele stock, greseala me a fost ca dupa ce am curatat placa cu alcool izopropilic, nu am montat totul la loc. pe placa este o bobina ( eu credeam ca este o rezistenta ) care trebuie sa fie situata langa un magnet de pe rotor.

 

 

Posted ImagePosted Image

 

Multumesc tuturor pentru ajutor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines