Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
marius75

Condensatori balast electronic.

Recommended Posts

Salut. De cativa ani folosesc balasturi electronice la neoane t5 de 39 W. Problema este ca la aprox. 1 an si jumatate condensatorii de intrare (250V, 10uF) incep sa scoata fum si se umfla (noroc ca am fost pe faza si am tras din priza). Acum vreo luna am patit la unul dintre balasturi, azi la altul... Am inlocuit conzii cu altii recuperati din balasturi mai vechi...dar care au mers putin...ceva temporar. Intrebarea mea este dupa ce se arde condensatorul se ard si alte piese (tranzistorii de pilda) ? si daca se arde si neonul in acelasi timp??? Pun si o poza cu balastul.Multumesc anticipat!Momentan nu sunt dispus sa dau 80 de lei pe un balast de firma...mai ales ca trebuie sa iau 4 buc.

post-66834-139829715339_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sa pui condensatori de 105*C ca sa reziste la incalzire.Ar fi o idee buna sa montezi si cate un fuzibil inaintea diodelor redresoare (unele balasturi mai ingrijite au asa ceva) pentru ca defectarea condensatorilor trage dupa ei si tranzistorii.Vezi ca tranzistori 13007 recuperati din surse are userul Mitokadona in cantitate mare, am luat de la el cateva zeci sa am de reparat astfel de lampi.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns! Condensatorii o sa-i inlocuiesc pe toti cu altii noi (de 105*C), iau in calcul si inlocuirea tranzistorilor pentru ca la astia am pus la fiecare cate un radiator de aluminiu pentru ca se incalzeau ff tare (mirosea a plastic topit) dupa 10-20 de minute de functionare, acum sunt ok. A trebuit sa schimb si carcasa sa aiba loc radiatoarele...cred ca balastul este pentru neon t8 36W (nu scrie nimic despre asta pe carcasa dar mufele erau pentru neoane t8). Din cauza ca le-am pus la 39W se duc condensatorii? Sau asta e durata lor normala de viata? (niste chinezarii pana urma). O poza cu carcasa acestul balast. LE : Am gasit, sunt de 36W, deci vina este a mea ca le fortez cu 39 W.

post-66834-139829715414_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Daca gasesti tranzistori arsi sa verifici si rezistentele de cativa ohmi prin care se polarizeaza acestia.Se ard de obicei impreuna.Si mai ales condensatorul de preincalzire filament, acela verde mai mare, se strapunge destul de frecvent.La cele mai multe balasturi am gasit condensatorul strapuns, de multe ori asta duce si la arderea tranzistorilor.

Link to comment
Share on other sites

Balasturile la care s-au ars tranzistorii le-am dat de-o parte, nu cred ca le mai repar... insa le tin pentru restul de piese (din ele am luat condensatorii de 10 uF, 250V si i-am inlocuit in prima faza pe cei care erau pe duca)...Cu ce pot inlocui acel condensator de preincalzire filament? Are un echivalent care sa reziste mai bine? Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

condului de pe filament este de regula de 3,3 nano sau 6,8 nano/630-1200v.eu daca il gasesc strapuns il inlocuiesc cu 3,3nano/3kv disc sau daca este de 6,8 nano atunci pun doua " discuri " in paralel si obtin aproape aceeasi valoare la tensiune foarte mare.

Link to comment
Share on other sites

Daca nu gasesti condensatori de tensiune mare (preferabil peste1kV) poti inseria doi sau trei condensatori de valoare mare, dar sa fie identici ca valoare. Tensiunea maxima de lucru se va dubla sau se va tripla, dar valoarea totala va scadea. Ex. daca ai doi condensatori de 4,7nF/600v. Prin inseriere vei obtine un condensator de aprox. 2,3nF/1200V

Link to comment
Share on other sites

5,6 cm=5,6 mm??? :nebunrau: nu incercati asa ceva....... :sparge: acolo puteti pune orice cond de valoare apropiata de 5,6 nano F cu conditia sa fie la 1600v cel putin.puteti monta 3,3 nano/3kv sau chiar doua bucati in paralel.personal am pus 3,3 nano/3kv in loc de 6,8nano/630v si este ok cu aceasta valoare ,am pus si doi in paralel pt a obtine aproape 6,8 nano dar nu se observa nicio diferenta,tubul se aprinde la fel de repede si lumineaza la aceeasi intensitate.in tv-uri condul sau conzii de recuperare sunt de ordinul nano F la 1600v asa ca sigur o sa gasiti un cond de cativa nano la 1600v.

Link to comment
Share on other sites

Trebuie 5,6nF nu uF.Personal nici nu am vazut inca 5,6uF/1600V :scarpin

nici nu cred ca exista asa ceva la tensiunea asta.

eu am vazut la valori apropiate dar la 400v pt pornirea motoarelor si la balast electromagnetic si sunt destul de gabaritice.

daca totusi exista 5,6 micro/1600v atunci sigur este cat china de mare. :rade:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines