Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest match

Midland Alan 121 putere de emisie mica

Recommended Posts

Cer ajutorul, sfaturi, forumistilor cunoscatori in stabilirea defectului la o statie CB Alan 121.Statia receptioneaza bine, insa emite slab. Am masurat puterea de emisie si este mai mica de 2 w.(1,8w citita cu powermetru).Curentul absorbit la emisie este in jur de 1A. Tensiunea pe colectorul din finalul RF este in jur de 10V (am masurat cu un multimetru simplu pe bobina din colector). Tranzistorul cred ca este bun. Daca tin pe emisie mai mult (zeci de secunde) prefinalul si finalul RF se incalzesc foarte putin. Rog cunoscatorii sa ma lumineze:1-Ce e cu releul incercuit cu rosu? Pentru ca el ramane actionat indiferent daca sunt pe receptie sau pe emisie;2-In schema cu verde este traseul de alimentare a tranzistorului de comanda al releului, care dupa mine trebuie sa fie tensiunea dupa regulator (13v), dar in realitate am 5v. Poate sa fie schema gresita?Raman profund recunoscator.

post-32937-139829713853_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Daca descarci toata schema de aici http://www.cbradio.nl/alan/ServiceManual_Midland-Alan_121_ENG.pdf vezi ca Q9 si acel releu fac "Band control". Cred ca face un acord al iesirii cu antena in functie de canal/frecventa.

Daca nu schimbi frecventa, este normal ca acel releu sa stea in aceeasi stare. Oricum, releul ala pune la masa un condensator. Daca nu-i defect (condensatorul) atunci nu vad de ce ar atenua iesirea.

 

Este adevarat ca pe traseul verde ar trebui sa ai in jur de 12V, daca ai 5V atunci vezi daca releul este unul de 5V (si atunci este OK) sau 12V si atunci cei 5V sunt insuficienti.

 

Intrebari: ai avut statia functionala inainte, sau este cumparata second hand asa cum o descrii?

 

Eu zic sa sapi mai mult si sa vezi ca toate setarile asa cum zice la manual. Poate cineva s-a jucat la trimeri si a redus puterea. Altfel, scoti finalii si prefinalii si-i masori ca sa vezi ca sunt bine.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc mult de raspuns.Statia am primit-o de la un prieten, el si-a cumparat alta.Statia asta asa a functionat in ultima vreme.Am verificat, releul e de 5V, scrie pe el, ai dreptate.Sap in continuare.

Link to comment
Share on other sites

Da, am masurat puterea, este de 0,5 W.Am scris mai sus ca era 1,8w, dar m-am inselat, am citit gresit.Puterea este mica, statia se aude cam 1-2 Km.Proba am facut-o cand era montata pe camion. Am masurat puterea si atunci si acum, acelasi rezultat 0,5w.

Link to comment
Share on other sites

Cand am facut masuratoarea pe camion am avut de toate, acum am mai putin cablul de legatura dintre SWR si statie. Am improvizat legatura dar fara mufe. Diseara o sa am si cablul asta.

Link to comment
Share on other sites

Am reusit.Cred ca a fost un contact prost la prefinalul RF. Nu pot preciza cu exactitate, am refacut ceva lipituri in zona aia si a pornit.Am scos tranzistoarele RF sa le verific. Cu finalul a fost usor dar cu prefinalul mai greu. Urmeaza partea si mai grea...."facutul la loc".Uite cu ce scule m-am jucat. Acum ajungi usor la scule...sunt relativ ieftine, dar mai trebuie...... si altceva.Multumesc inca odata celor care mi-au raspuns.

post-32937-139829714154_thumb.jpg

post-32937-13982971418_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines