Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cea mai simpla sursa reglabila 0-22V 10 Amperi


cearda
 Share

Recommended Posts

Am dat peste aceasta schema pe un site strain.

1: As dori sa stiu daca chiar functioneaza?.

Mai ales ca are si protectie prin releu la scurt si este cea mai simpla din cate am vazut.

2:Ce tranzistoare se pot folosi in loc de cele doua,si ce diode sant cele doua de jos din schema?.

Va multumesc.

Posted Image

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sursa nu are masa iesirii comuna cu cea a alimentarii, nu mi-a placut niciodata treaba asta. Apoi in principiu PNP-urile ar fi protejate la scurt dar practic nu sunt prea sigur ca interventia este suficient de rapida incat sa previna pocnirea tranzistorilor, exista o oarecare intarziere la amorsarea acelui tiristor si apoi la cuplarea releului, colac peste pupaza eu n-as face schema asta, desi pare simpla, de fapt este nejustificat de complicata, cauta schema lui @Smilex cu PNP si 317, aceea are limitare mult mai eficienta la tranzistori si culmea, este chiar mai simpla decat asta.

Link to comment
Share on other sites

Diodele din puntea redresoare sunt diode care suporta curentul de 20A. Cele negre sunt led-uri.Parerea mea este ca schema este functionala, nu porneste de la zero ci de la 1.3V. Tranzistoarele le poti inlocui cu altele, curentul va fi poate mai mic. Daca nu ai nevoie de curent mare, montezi unul singur....Daca pui 2 sau mai multe tranzistoare, parerea mea este ca ar trebui sa aiba in serie niste rezistente pentru egalizarea curentului prin ele (altfel ar putea sa se deschida doar un tranzistor).Dar cel mai bine ar fi sa studiezi datasheet-ul lui LM317 ca acolo gasesti si schema cu tranzistor extern...

Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca se pune problema deschiderii unui singur tranzistor, nimic nu-l poate opri pe celalalt sa conduca atata vreme cat este polarizat de catre regulator, insa lipsa rezistentelor din emitoare atunci cand se folosesc mai multi tranzistori in paralel face obligatorie imperecherea la sange a tranzistorilor folositi, altfel unul va conduce curent mai mult decat altul si se poate ajunge la o eventuala distrugere a acestuia in anumite conditii. Oricum doar pentru ca "este functionala" nu mi se pare de ajuns, si imi sustin ideea ca schema nu merita atentie. Exista deja schema lui Smilex pentru tranzistor suplimentar extern cu o protectie mult mai sigura si pentru curent mai mare i-am facut eu o adaptare lui @Albasete.

Link to comment
Share on other sites

Încă o schemă turcească.Din poze se vede că puntea din kit, sau ce o fi, după capsulă e de 6-8-10A, nu are răcire, iar trz respectivi nu rezistă la 10A nici pe radiator. Rez şunt e pe post de siguranţă cred, că nu ţine 10A, iar releul ăla rămîne cu contactele lipite la un scc. Nu tot ce se găseşte pe net e şi corect realizat.............YAMYAM :rade:

Link to comment
Share on other sites

Sunt totusi unele chestii simplu de remarcat, de ce nu sunt observate din timp nu pot sa ma pronunt...

 

Alexutz ceea ce ai incercat tu pare una si aceeasi chestie cu cea de aici:

http://elforum.info/viewtopic.php?p=1403519#p1403519

 

A se citi comentariile mele si discutia ce a urmat lor pentru a intelege de ce schema aia este una depasita rau.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Stabilizarea este extrem de defectuoasa la schema aia, iar tranzistorii la cel mai mi scurt accidental pe iesire, vor pocni cu siguranta, daca astea nu te deranjeaza atunci e ok.

Se poate adauga LM 338 in loc de 317 si sa eliminam si cele doua tranzistoare de putere?
Link to comment
Share on other sites

Se face frecvent greseala aceasta. LM317 si LM338 in aceeasi capsula - sa zicem TO220 care este cea mai frecventa - disipa aceeasi putere ( aproximativ). Deci chiar daca LM338 are un curent LIMITA mai mare nu vom putea , pur si simplu, sa facem o sursa mai puternica doar substituindu-l in locul lui LM317.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines