Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator autofiletanta 18V


user72514
 Share

Recommended Posts

Incarcatorul de la autofiletanta mea e format din 2 parti: un alimentator cu traf in el si ce-i mai trebuie sa genereze o tensiune de 18V si o piesa in care intra tensiunea asta si acumulatorul. Schema la piesa asta e cea din atasament.Azi am bagat acumulatoru invers si s-a ars rezistenta aia de 2-3W. Problema e ca nu se mai vede valoarea la rezistenta ca e facuta scrum. Pot sa leg acumulatorul direct la masa ? Ca din cate vad eu, circuitul asta este doar pentru ca sa arate cand incarca si cand nu incarca. Sau nu ?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sigur limiteaza curentul de incarcare dar si de indicare a incarcarii (caderea de tensiune pe aceasta rezistenta face ca ledul sa se aprinda pe durata incarcarii iar cand curentul de incarcare scade sub o anumita valoare LED-ul se va stinge progresiv). Uita-te ce scrie pe spatele cutiei unde infigi acumulatorul. Adica cu ce curent era prevazut sa incarce. Ce valoare are rezistenta inseriata cu LED-ul? Este un LED rosu obisnuit?

Link to comment
Share on other sites

Salutari @Dudikoff, ma bucur sa te regasesc aici pe forum. :da

 

In acea schema exista 2 indicii importante asupra valorii acelei rezistente:

 

1.-Dioda 1N4001 inseriata cu ea care atesta din start curentul limitat la sub 1A;

[email protected] a subliniat foarte bine acest aspect, ledul ala este aprins chiar de caderea de tensiune de pe acea rezistenta, cunoscand ce fel de led este si cunoscand valoarea rezistentei inseriate cu el, poti determina si tensiunea necesara pe acea rezistenta pentru a aprinde ledul;

 

Acumulatorul la un anumit moment al incarcarii pune un stres foarte mare pe alimentatorul ce-l incarca deci poti lua de buna ideea ca practic pune daca nu scurt, oricum depaseste mult 1A, deci tensiunea aia de 18V trebuie cumva limitata la sub 1A indiferent de cerintele sarcinii, nu de altta, dar altfel crapa dioda aia. Trebuie determinata tensiunea pe led si valoarea rezistentei inseriate cu el, asta va ajuta mult la alegerea unei valori potrivite pentru rezistenta.

Link to comment
Share on other sites

Am completat schema cu informatiile care lipseau. Cam asa ceva e :Iar pe rezistenta de putere prima banda pare a fi verde (deci 5) dupa care urmeaza 2 benzi cam negre, dar nu se stie daca asa era culoarea lor sau sint negre pt ca sint arse, si se termina cu o banda aurie, deci 4 in total.Acum, dupa calcul, ledul verde se aprinde cand pe rezistenta de putere cad 2V. Ca sa cada 2V pe ea la 400mA rezistenta trebuie sa aiba 5 ohmi. Deci se cam potriveste cu culoarea primei benzi.Dar daca e sa calculam cat trebuie sa aiaba rezistenta ca sa limiteze curentul la 400mA, 20V/0,4A ne da 50 ohmi. Iar incepe cu 5 dar nu se potriveste cu primul calcul.Oricum, calculele mele pot sa fie gresite pentru ca eu nu inteleg cum se comporta un acumulatorul in acest circuit, e o piesa care nu stiu cum functioneaza...Voi ce ziceti ?

Link to comment
Share on other sites

Pai sa zicem ca ai avea un curent limitat prin led de rezistenta de 47, la 15mA, asta inseamna cam 0,7V pe ea plus 2 pe led, deci undeva sub 3V pe rezistenta de putere ( hai sa zicem 3 ), pentru 400mA asta ar presupune o rezistenta de 7,5 Ohm, daca limitarea la led e mai jos atunci si rezistenta de putere va fi mai mica. Acuma nu stiu de ce tensiune este acel acumulator, sau poate ai zis si n-am inteles eu. Daca ar fi unul de 12V, atunci pe rezistenta de putere pica cei 6V pana la tensiunea de la alimentator, si la 400mA, ar fi 15 Ohm { (18-12)/0,4 }, dar 6V pe rezistenta de putere ar pune cam 4 pe aia de 47 ohm de la led, si deci un curent mult prea mare prin led. Avand in vedere prima dunga verde eu as merge pe 5,6Ohm, sau oricum undeva sub 10 Ohm ca mai mult nu permite ledul, si as inlocui 1N4001 cu 1N5408, e mult mai solida.PS: Un acumulator cand este descarcat cere mult curent de la incarcator, acesta trebuie limitat cumva, aici se foloseste o rezistenta de putere, e oarecum asemanator ca la leduri, adica din alimentator se scade tensiunea acumulatorului si ce ramane decide limitarea de curent.

Link to comment
Share on other sites

Acumulatorul e de 18V, am scris mare pe el, in poza. Iar tensiunea la care se incarca e 21V in gol si banuiesc ca mai scade nitel in sarcina, probabil pana la 18V. Un acumulator nu se incarca la aceeasi tensiune ca el ?Un acumulator cat are cand e descarcat, zero volti ?

Link to comment
Share on other sites

Da, ai dreptate si-mi cer scuze pentru neatentie, am crezut ca acei 18V sunt de fapt tensiunea alimentatorului...Pai daca ai alimentator de 21V atunci sigur mergi pe 5,1 sau 5,6Ohm, limitarea de pe led ar coincide cu acei cca 0,4-0,5A limitare a curentului de incarcare.Cat despre nivelul de descarcare al acumulatorului, depinde de tipul sau, evident ca nu se pune problema ajungerii la 0V, dar imagineaza-ti ca acumulatorul tau se descarca la 17V ( spre exemplu ), alimentatorul este de 21V, sa presupunem ca acesta din urma este o sursa ideeala de tensiune ( impedanta de iesire 0 ) deci capabil de curent teoretic nelimitat, acuma il pui pe acumulatorul ala de 17V, alimentatorul va forta ridicarea tensiunii la 21V cat poate el, acumulatorul va incerca sa mentina tensiunea la nivelul cat poate el accepta, deci rezulta un curent de sarcina foarte mare, curent limitat in practica in principal de diferenta dintre alimentator si acumulator raportata la impedanta de iesirea a alimentatorului, acest curent trebuie limitat, ideea cu scurtul este valabila pentru diferenta aia dintre tensiunea acumulatorului si cea a alimentatorului.

Link to comment
Share on other sites

Acumulatorul e de 18V, am scris mare pe el, in poza. Iar tensiunea la care se incarca e 21V in gol si banuiesc ca mai scade nitel in sarcina, probabil pana la 18V. Un acumulator nu se incarca la aceeasi tensiune ca el ?Un acumulator cat are cand e descarcat, zero volti ?

O celula NiCd are tensiunea declarata de 1.2V. Aceasta e tensiunea IN GOL minima. Adica daca ai mai putin de 1.2V poti considera acumulatorul descarcat, adica cu mai putin de 5-10% enegie ramasa in el. O celula NiCd, poate poate fi considerata incarcata daca la bornele ei, gasesti 1.4V (1.5V la un acumulator vechi, pe moarte) in timp ce e conectata la un incarcator de tip "curent constant" la un curent de 1/10 din valoarea numerica a capacitatii acumulatorului. (in cazul tau, 100mA, adica valoric 1Ah/10)Tu ai acolo un acumulator de 18V, deci format din 15 celule de 1.2V (15 X 1.2 = 18) Schema incarcatorului e simplificata la maxim, doar "sa mearga". Valoarea rezistentei ar trebui stabilita in asa fel incit in momentul in care pe bateria de 18V tensiunea creste la 15 X 1,4V = 21V ledul sa se stinga. (caderea de tensiune pe acea rezistenta sa fie mai mica decit tensiunea de aprindere a ledului verde)In cazul tau, fiind o schema de incarcator strict comerciala, niciodata nu se va intimpla acest lucru deoarece tensiunea de mers in gol a alimentatorului e 21V. Practic acea rezistenta limiteaza doar curentul maxim in cazul in care acumulatorul e complet descarcat, defect (in scurt) sau pus invers.(ladica ledul se va stinge dar nu va indica faptul ca acumulatorul e "plin" ci doar ca s-a incarcat intr-o oarecare masura, oricum necunoscuta, hai sa zicem mai mult de jumate)Pune pentru inceput o rezistenta de 22 Ohmi. Oricum valoarea exacta nu o poti determina numai experimental in astfel de scheme. (apar mari variatii curent in cazul incarcarii acumularoarelor NiCd cu astfel de scheme functie de uzura lor si de tensiunea retelei de alimentare)Daca pui rezistenta mai mica, singurul efect va fi ca ledul verde se va stinge mai rapid, adica inainte ca acumulatorul sa fie complet incarcat. Pricepi ideea? Cu cit rezistenta e mai mare, ledul se va stinge mai tarziu, dar acumulatorul va fi mai aproape de "plin".
Link to comment
Share on other sites

Daca vei pune o rezistenta de valoare foarte mica sau zero, in cazul in care vei mai pune invers bateria se va arde transformatorul sau va "tuna" bateria. "tuna" in sensul de explozie , fasaieli si distrugere definitiva. Poti si asa, dar cu grija. Ledul verde nu se va aprinde, nu ca ar fi avut mare relevanta in schema originala...oricum e o schema comerciala, doar sa incarce pina se vinde...Pe de alta parte vorbind, algoritmul de incarcare corecta a celulelor NiCd e de fapt mai complicat si necesita o citire foarte exacta a valorilor tensiunii de pe borne corelata cu variatia temperaturii celulei....Dar asta e o alta poveste care nu are de-a face cu incarcatoarele ieftine.Pe bune, tinind cont ca e vorba de o scula iefina, eu as alimenta acumulatorul pe direct, sa vad ce se intimpla....Culmea, daca respect polaritatile nu se inttimpla nimic rau....Oricum trebuie sa-mi iau alta scula ca asta e uzata.

Link to comment
Share on other sites

Daca se renunta la rezistenta atunci evident ledul si rezistenta de limitare a sa vor fi eliminate, si bineinteles dioda 1N4007 shuntata cu o sarma ( nu de alta dar altfel cu siguranta plesneste ), te vei baza doar pe capabilitatile alimentatorului pentru asazisa limitare a curentului de incarcare, tensiunea acestuia cu certitudine va scadea in sarcina...

Link to comment
Share on other sites

Pai am incercat o data pe direct, ca am avut nevoie, si nu s-a intamplat nimic iar acumulatorul s-a incarcat. Dar asta va spun asa "din ochi", ca n-am masurat nimic sa vad ce si cum.

 

Si pt ca tot sintem la acumulatori, ca sa nu mai deschi alt topic...

Misa, Acumulatorii AA NiMH de 1,2V de ii pui la camera foto sint tot ca astia NiCd ?

Adica :

- sub 1,2V = descarcati

- 1,4V = incarcati

- 1/10 = curent de incarcare

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines