Guest hexis Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Salutari tuturor. Astazi am cumparat un amplificator DLS CA 23 pentru a-l conecta in punte la un subwoofer Alpine http://www.be-loud.ro/produse/Subwoofer ... /SWG-1244/ diametru difuzor : 12" (30 cm) putere max : 800 W putere RMS : 250 W raspuns in frecventa : 28 Hz - 1kHz impedanta : 4 ohmi sensibilitate : 89.8 dB Amplificatorul este second hand.am facut proba si totul ok. Inainte am avut sub-ul tot in punte pe un dls ca41 care scotea 200w rms in 4 ohmi (clasa AB) dar vroiam ceva mai potent gandindu-ma ca daca sub-ul duce mai mult va fi mai bine pentru ca DLS CA23 scoate in punte 400w rms (vreo 430 la 14volti). Asfel setez la jumate gain-ul (pre-out-ul RCA de la head unit Alpine are 2v) LPF la 80hz merge super ,il misca mai tare ca puntea pe 200w de pe CA41. Astfel ajung acasa si zic sa dau mai tare adica la 75%volumul din HU (fara bass boost sau alte egalizatoare active nici din HU nici din amplificator) Bag un dubstep care se aude super si dupa vreo 4 minute de sunet tare nu mai aveam bass.Ma uit in portbagaj sa vad daca a intat amp-ul in protectie dar nu avea nimic. Verific sub-ul si bobina se misca libera in interiorul subwooferului. Omul de la care am luat-o mi-a zis ca i-a ars tweeter-ele niste hetz-uri dar ma gandeam ca n-are nici o treaba poate a dat prea tare in ele. Intrebarea e : A fost prea multa putere pentru subwoofer (a mers ok cu puntea de 200w pe DLS CA41 la 75% volum) sau are amplificatorul ceva,dar ce?, ca merge ok. Ii rog pe cei care se pricep sa ma ajute cu ceva sfaturi. Multumesc. Link to comment
Dr.L Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Ai bagat 400W intr-un dif de 250W, ce te asteptai sa se intample? Link to comment
Guest hexis Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Ai bagat 400W intr-un dif de 250W, ce te asteptai sa se intample? ma gandeam astfel 400w rms (clasa AB) cu eficienta 60-65%=260w rms (asta daca nu am gresit rationamentul) iar sub-ul 250 rms (daca ii are?) parea ok pe hartie. Link to comment
__farad__ Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 RMS inseamna puterea utila, adica exact ceea ce poate da la iesire. Randamentul ala de 65% il aplici la dimensionarea sursei (la auto nu este cazul).Deci ai turnat 400W reali intr-un dif de 250W. Fa-l magnet de frigider. Link to comment
Guest gangea Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 omul spune ca a setat in felul urmator : volum player ~75%, "volum" amplificator ~ 2V adica jumatate.deci puterea aplicata sub-ului aproximativ 200w.putin probabil sa fie prea multa putere pentru sub.este posibil ca amplificatorul desi functional sa dea pe iesire la un moment dat un curent continuu de o durata mai lunga? sau un supra voltaj?as fi bucuros daca si-ar da cu parerea un electronist practicant si mai putin cei care se grabesc sa traga concluzii fara sa sa fi citi macar intreaga descriere a problemei. Link to comment
Dr.L Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Si de cand potentiometrul de volum limiteaza puterea?Amplificatoarele au in general sensibiliattea de 0,5V. Deci daca gain-ul e setat la maxim, cu 0,5V ampliful scoate puterea maxima.Daca e setat la 1/4 din cursa, cu 2V la intrare scoate puterea maxima.Nu mai confunda notiunile :sparge:Difuzorul poate fi ars si cu un amplificator de 200W, folosit cu distorsiuni mari (volum prea mare). Iar in caz de 400W cu distorisiuni, moartea e rapida.Da, eu sunt electronist nepracticant, n-am idee ce-i una sau ce-i alta Link to comment
Guest gangea Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 De aici eu inteleg asa:daca dau semnal de 5V in amp, si daca setez gain-ul la 5v obtin puterea maxima pe iesire, in cazul nostru 400W.Dar daca dau gain-ul la 0.5V, ce putere obtin? 1000WCeva nu se leaga.Eu am semnal in amp de 4v, gain-ul acestuia aproximativ 4V.Puterea in punte 200w. Sub-ul este de 100-150W alpine dar dintr-o gama inferioara celui prezentat aici si nu am probleme.Inainte dadeam semnal de 2v intr-un amp de 150W in punte cu gain-ul la aprox 1v. Nu au fost probleme nici atunci.Daca initiatorul ar avea o problema cu puterea prea mare a amp-ului fata de sub , rezolvarea ar fi simpla - mai putin volum.Dar daca amp-ul este cu probleme, va pune alt sub si surpriza il prajeste si pe asta?Aici este toata smecheria, care in cele doua componente este defect? Amplificatorul sau Sub-ul?Daca este cineva pe aici priceput in statii de amplificare si este simpatic sa ne spuna si noua cum am putea testa amp-ul, sau ce componenta ar putea fi de vina. Link to comment
Dr.L Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 De aici eu inteleg asa:daca dau semnal de 5V in amp, si daca setez gain-ul la 5v obtin puterea maxima pe iesire, in cazul nostru 400W.Dar daca dau gain-ul la 0.5V, ce putere obtin? 1000WCeva nu se leaga.Ba se leaga:Nu vei obtine 1000W, pt ca ampliful poate doar 400W. Iar daca il fortezi, vei obtine >400W cu f multe distorsiuni! Link to comment
Guest hexis Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Exemplificand pe cazul de fata:am voltajul pe preout-uri RCA de 2v, amplificatrul are gain de la 5V - 0,5VSetand gainul la 2v voi avea la iesire 400w Rms fara distorsiuni (fara sa conteze ca amplificatorul are clasa AB si eficienta undevala 65%, iar volumul din HU era la fix 75% pentru ca nu trec niciodata de 3/4 din max tocmai pentru a evita distorsiunile,HU fiind Alpine aproape nou nu o pocnitoare chinezeasca).Corect?Astfel subwooferul s-a distrus pur datorita puterii deoarece era construit pentru 250w rms? Link to comment
__farad__ Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Daca ai setat gain-ul cum ii spui tu la 2V pe amplif asta inseamna ca pentru 2V la intrarevei avea 400W la iesire. Daca il setezi la 5V vei avea 400W cu 5V la intrare, iar daca il setezila 0,5V vei avea 400W cu un semnal de 0,5V.@gangea pana vei invata cum se construieste si cum functioneaza un amplif du-te sicroseteaza ceva. Link to comment
Guest gangea Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 citez:"Ba se leaga:Nu vei obtine 1000W, pt ca ampliful poate doar 400W. Iar daca il fortezi, vei obtine >400W cu f multe distorsiuni!"Pai amplificatorul poate sau nu mai mult de 400W. Eu nu sunt asa priceput in electronica pe acest domeniu, dar as vrea sa invat mai multe.Inteleg ca voi sunteti, dar nu reusiti sa oferiti o explicatie nici construita logic corect si nici argumentata tehnic.Si nu inteleg de ce atata frustrare si inversunare. Eu am exprimat o parere pertinenta si am cerut niste lamuriri. "Frad" tu asa ai invata electronica, crosetand? Eu daca nu stiu intreb, si chiar daca primesc raspunsuri fara argumente incerc sa gasesc ceva cat de putin folositor in ele, fiindca chiar si de la un prost ai ce invata. Eu de exeplu am invatat de la tine azi ca electronica se invata crosetand.Este ultimul meu post aici, fiindca se zice ca cel mai intelept cedeaza primul.Pacat, chiar am crezut ca pot acumula cunostinte noi impartasind opinii pe acest forum. Link to comment
Dr.L Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 @hexis -chestia cu volumul din HU e relativa. Ca unele melodii se aud mai tare, altele mai incet, fara sa modifici volumul.Si da, se putea arde fara probleme si fara sa-ti dai seama de distorsiuni din cauza amplificatorului prea puternic.Eu am ars un difuzor de 10W cu un amplif de 50W, din care am folosit cam 20-30W (alimentat dintr-o sursa de laborator, care arata consumul). S-a intrerupt pur si simplu si aia a fost, nici un alt semn.Distorsiunile produse de difuzoare sunt mai greu de sesizat. Cele de aplificatoare sunt mai evidente. Dar la puteri mari si in special la bass, iarasi se ascund bine.Cea mai buna varianta de a evita distorsiunile e sa ai un amplificator cu indicator de clip (se aprinde cand intra in distorsiuni) + un difuzor de aceeasi putere (sau mai puternic, dar nu merita ca pret, ca oricum ampliful tot atat da). Ca n-am vazut indicatoare de clip la amplificatoarele auto, asta e alta treaba (dar nici nu-s cunoscator in domeniu). Link to comment
__farad__ Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 De obicei amplifurile auto se pun in portbagaj deci cam inutil led-ul de clip.Unele insa au protectie, chiar daca nu au si led-ul care sa indice intrarea in clipping.@gangea: eu nu am invatat electronica crosetind ci experimentind. Si cand intrebampe cineva nu "ma luam in gura", ci intrebam de ce este gresit rationamentul meu (ceea ce tu nu ai facut). Audioelectronica nu este urechiometrica, chiar daca tine de urechi.Tine mai ales de ceea ce ai intre ele. Vezi ca nu o sa mai dormim la noapte daca nu mai postezi.Probabil ti s-a intamplat si tie ca cel mai destept cedeaza, atunci cand ampliful tau a facut-o. Link to comment
Guest hexis Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 as vrea sa stiu totusi ce se intampla cand gain-ul amplificatorului este setat mai mic decat este preout-ul player-ului?mai mic insemnand la 2v pe preout sa setezi 4v pe amplificator si nu 2v ca sa ai putere maxima fara distorsiuni.puterea la iesire este mai mica in cazul asta?setand gain-ul la maxim adica 0,5v in cazul meu am tot 400w rms dar cu o gramada de distorsiuni. Link to comment
__farad__ Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 Hai sa incercam o explicatie mai pe intelesul tuturor.Un amplificator ridica un semnal mic pana la un anumit nivel, mult mai mare.Un amplificator cu amplificare fixa va avea un castig (gain) fix. Ca exemplusa zicem ca avem un amplif de 100W cu sensibilitatea de intrare de 1V. Castigullui este astfel setat (intern) incat sa furnizeze 100W pt un semnal de 1V la intrare.In cazul tau castigul total poate fi ajustat astfel incat sa ai puterea maximapentru mai multe nivele de semnal. Daca setezi ca sensibilitate 5V sa zicem darsemnalul la intrare are doar un volt atunci puterea la iesire va fi mai mica (semnalul nu este suficient). Daca luam situatia inversa, adica setam 0,5V si injectam 2Vvom avea la iesire puterea maxima (nu va urca peste) dar insotita de distorsiuni (semnalul este prea mare si satureaza excesiv amplificatorul). Link to comment
Recommended Posts