Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat filtru trece sus pentru cablu tv


Phaenius
 Share

Recommended Posts

Nu am stiut la ce sectiune trebuie sa postez si nici cum se numeste acest filtru, dar in esenta lucrurile stau cam asa. Prin cablul tv al furnizorului de cablu rds trece curent electric destul de puternic (scutura cand ating masa cablului si masa aparatului ce urmeaza a fi conectat, face o mica scanteie cand introduc mufa tata in cea mama, etc.) Nu stiu de ce se intampla acest lucru, dar cu siguranta nu e ceva de bine. Pentru ca nu doresc ca ceva sa se defecteze la aparatele mele, intrebarea mea e urmatoarea: stiu ca exista un filtru (gata construit) care ar taia frecventele joase (pe care e si tensiunea nedorita de pe cablu), dar nu stiu cum se numeste si daca imi e clar util sau ce am citit e folclor urban. Cu ceva timp in urma, am gasit, dar am uitat cum se numea. Daca cineva imi poate spune numele acestui filtru si eventual unde as putea gasi si totodata daca e chiar eficient (adica sa nu mai treaca decat semnalul tv, nu si acea tensiune nedorita pe cablu), e rugat sa posteze. Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

toate aparatele electronice cu sursa in comutatie ...la atingerea masei aparatului se simte o descarcare electrica din cauza unor condensatori din sursa...se simte bine acea tensiune la tv-uri pt ca trebuie sa se introduca banana de antena ...dar puteti observa aceeasi problema si la conectarea unor periferice la calculator ...mai ales daca calculatorul are stecher cu impamantare (si priza chiar are legatura cu pamantul ...ca sunt cazuri in care priza are doar contacte de impamantare de legatura nici vorba) :sparge:

Link to comment
Share on other sites

Dar cum elimin acea tensiune de pe cablu ? Mi-e sa nu-mi defecteze aparatura conectata (receiver, etc.) Nu pot sa o impamantez, nu am acces, nici nu cred ca blocul sa aiba impamantare. Daca e tensiune de retea, ar trebui sa aiba 50 Hz. Nu se poate elimina printr-un filtru, ceva si sa lase sa treaca doar semnalul tv ?

Link to comment
Share on other sites

d-le nu din cablu vine tensiunea! ci din tv(reciver)!ca sa faceti o incercare ...trebuie sa trageti un fir care are o impamantare buna(ex teava de apa) si atingeti masa mufei de la cablu...(cel care vine de afara) ...aproape sigur nu veti avea nici un fel de scanteie(poate doar, daca este vre-o defectiune la cablu) dar daca atingeti cu firul acela masa mufei de la reciver sau de la tv ve-ti observa ca se produce acea descarcare electrica...deci, care are curent ?cablul care e legat la pamant sau masa aparatelor dvs?

Link to comment
Share on other sites

e doar la conectarea mufei...aparatele functioneaza bine atunci cand masa cablului face contact sigur cu masa tv-ului(de ex)atunci aparatul respectiv e conectat la pamant(prin masa cablului) ...se mai intampla (dar astea sunt exceptii) ca masa acelui cablu sa nu fie conectata la pamant si atunci e posibil sa curenteze cablul...un separator galvanic nu il puteti face decat tot asa cum e facut in tv(din fabrica) cu ,,,condensatoare ...prin care va trece curentul ...de fapt e vorba de o tensiune ... de catva miliamperi(max)...ne periculoasa pentru om... :da

Link to comment
Share on other sites

Cel putin in Timisoara, aceasta problema este cunoscuta de abonatii RDS si e necunoscuta de abonatii UPC. Asta deoarece reteaua UPC are pamantare, pentru ca cineva din Tehnic s-a gandit ca e de bun simt sa protejeze aparatura fata de eventualele descarcari electrice sau alte sarcini electrice nedorite pe retea. Cei de la RDS nu s-au gandit la acest aspect si de aceea reteaua lor nu are pamantare.Problema ta se poate rezolva in 2 moduri relativ simple si ieftine:- legarea splitterului ( distribuitorului ) de semnal la o pamantare ( calorifer )- schimbarea furnizorului de servicii CATVNu am cunostinta de existenta pe piata a unui izolator galvanic iar construirea unuia cam iese din discutie deoarece este vorba de o plaja foarte mare de frecvente, de pe la 80MHz pana pe la 800MHz.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines