Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare strung


Vizitator Alexxko

Postări Recomandate

Vizitator Alexxko

Buna seara,Doresc sa achizitionez un strung, pentru uz propriu, domeniul meu de activitate este agricultura, si fiind intr-o localitate mica imi este foarte greu sa gasesc atunci cand am nevoie de un strungar pentru a-mi face piesele de care am nevoie. De aceea am hotarat sa imi achizitionez un strung . Dilema este ca nu stiu daca sa optez pentru unul second hand romanesc sau unul nou Bernardo. Bugetul este 1500-1600 euro. As dori utilizatorii cu experienta sa isi impartaseasca din cunostinte si sa ma indrume catre O UNEALTA buna.As dori sa prexizez ca am sa folosesc strungul si in regim hoby pentru diverse chestii pe langa casa si ca am un atelier destul de bine pus la punct pentru regim hoby.Va multumesc si astept parerile voastreAlex

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Daca gasesti un strung romanesc cu cuplaj mecanic si in stare buna(angrenaje, ghidaje, universal, pinola, etc) eu zic sa-l iei. Iesi mai ieftin si te va tine mult. Daca tu poti lua un strung austriac (Bernardo) in bugetul pe care ti l-ai propus atunci strungul nu cred ca e austriac.Cand il alegi ia cu tine un strungar bun si cu experienta care sa-l testeze. Daca poti sa faci tu asta atunci sa nu te grabesti cand faci alegerea. Lucreaza cu strungul si vezi cum se comporta.

Link spre comentariu
Vizitator Alexxko

Atunci cred ca am sa ma orientez tot la unul de al nostru. Este vre-un model care l-ati recomanda?As avea unde sa il montez 380v/40Kw . Multumesc inca odata:) Frumoasa comunitate. In curand am sa incep sa postez si eu cate ceva din realizarile home made facute si daca iau si mititelul atunci sper sa creasca.Va multumesc si mai astept pareri.

Link spre comentariu

Cel mai raspandit, dar si convenabil ca dimensiuni, avand si un gabarit masic mic, este SN320. Este de fapt cel mai mic strung de putere medie. Cei ce il utilizeaza iti pot spune si cat de precis este ca utilaj.

Link spre comentariu

SN320 este un strung bun. Nu are batiul foarte rigid deci e potrivit in special pentru piese de dimensiuni mici si medii. SN400 este un strung mai solid dar daca tin bine minte avea cuplaje electromagnetice care cam faceau probleme si pe care nu cred ca le vei mai gasi ca piese de schimb.Erau insa prin unele fabrici niste strunguri bulgaresti foarte bune si precise. Fiabile, usor de reparat, cu un cuplaj mecanic foarte rezistent. Din pacate nu mai stiu cum se cheama.

Link spre comentariu

Daca incerci sa prelucrezi piese de dimensiuni mari si adaosul de material este mare atunci nu ai precizie.

Unde am lucrat eu acum niste ani aveam doua SN320 in perfecta stare, fara uzuri. Cu toate acestea nu erau folosite pentru prelucrarile unde se cerea precizie.

Pentru acestea se preferau SN400, SN560 sau strungurile bulgaresti.

SN320 este un strung bun pentru piese de dimensiuni medii/mici.

Link spre comentariu

Doresc sa achizitionez un strung, pentru uz propriu, domeniul meu de activitate este agricultura

Deci clar n-ai ce cauta dupa strungurile de banc, gen Bernardo etc.Strungul SN320 e un strung bun (depinde si in ce stare actuala il gasesti)! Nu-ti imagina ca SN320 are probleme cu vibratii sau probleme de precizie! Precizia in general tine de rulmenti si restul angrenajelor. Ghidajele/batiul sa fie intr-o forma buna, asta se vede si la ochi in timpul inspectiei. De pe alta parte, precizia mai tine si de strungar! Unul incepator n-ar sti ca la intoarcerea piesei in universal s-o centreze din nou - ~ZERO.Nu poti sustine ca SN320 vibreaza mai tare decat un strung cu MULT mai mare! Pe SN320 poti prelucra piese de diametre de 300mm CU PRECIZIE (are cca. 1tona greutate)! Se folosesc turatii si avansuri mai mici, sau mai mari, in functie de piesa prelucrata, incat sa nu apara vibratii, vibratii care pot aparea si la SN'urile mai mari gen 560(are cam 3 tone greutate) etc.Un strung mutat si 10cm intr-o parte, are nevoie cam de ~2 saptamani pana de ''aseaza'', plus de asta conteaza si daca e prins/fixat in pardoseala sau nu, daca pardoseala e o placa de beton mai subtine(favorizeaza vibratiile) sau o placa de beton generoasa. Nu e obligatoriu sa fie fixat cu conespane in beton! E necesar sa fie cat de cat pe ''drept'', altfel nici ungerea in cutie nu e optima! Am vazut ca se folosesc covoarele de cauciuc sau pene de metal ptr. rigidizarea utilajelor! Nu te obliga nimeni ca la diametre mari, gen 300mm, tu sa intri in span de 5mm/trecere si cu viteze de peste 500rot/min! Degrosezi in limitele bunului simt - nu mai suntem pe vremea comunismului, nu lucram la norma, nu sunt strunguri ale intreprinderilor!!! Cum ai grija de el, asa-l ai! Nu vine nimeni ca pe vremea lu' Ceasca sa-ti schimbe componentele uzate la un anumit interval de ore lucrate! Nu te speria ca nu gasesti cuplaje electromagnetice! Gasesti! Problema e ca au si alea un pret! Cauta pe google - cuplaje electromagnetice si te lamuresti! Daca gasesti un SN320 in ''cote'', tine cont de el! @andreivlad1999 - sfatuiesti sa cumpere strunguri straine, care oricum nu se mai fabrica, nici alea, dar ale noastre ce au? Plus ca la ale noastre mai gasesti cate-o piesa de schimb, chiar si noua!!!
Link spre comentariu

@andreivlad1999 - sfatuiesti sa cumpere strunguri straine, care oricum nu se mai fabrica, nici alea, dar ale noastre ce au? Plus ca la ale noastre mai gasesti cate-o piesa de schimb, chiar si noua!!!

Fara suparare dar daca citeai cu atentie subiectul ai fi observat aceasta afirmatie a mea:"Daca gasesti un strung romanesc cu cuplaj mecanic si in stare buna(angrenaje, ghidaje, universal, pinola, etc) eu zic sa-l iei. Iesi mai ieftin si te va tine mult." Legat de SN320 suntem exact de aceeasi parere si anume ca pentru piese mici si mijlocii, lucrate cu adaos si avansuri moderate este un strung bun. Nu am zis nicaieri ca ar fi un strung de calitate inferioara ci doar ca pentru anumite lucrari alte strunguri sunt mai potrivite(de ex SN400, SN560 etc). Functie de lucrarile ce urmeaza a fi facute se alege si strungul potrivit.Avand in vedere ca @Alexxko nu a spus nimic despre piesele pe care le va prelucra(diametre, lungimi, calitatea materialului, tipul de semifabricat, regimul de aschiere, operatii de efectuat etc) am considerat ca este important sa-i dau mai multe variante din care el sa-si aleaga.Legat de strungurile bulgaresti pot sa-ti spun ca inca se fabrica. E drept se fabrica alte modele mai noi. Bulgarii faceu niste strunguri bune si in Romania s-au importat multe strunguri bulgaresti(tratatul CAER bata-l vina). In ceea ce priveste rotile de schimb pot spune ca rulmentii sunt standard, rotile dintate, spinglurile, piulitele se pot face la comanda, batiul se rectifica si se placuieste daca e cazul, cuplajul este mecanic si se poate reconditiona, motorul electric si curelele sunt si ele standard, pompa de apa se poate inlocui cu alte modele, contactoarele, butoanele, comutatarele sunt si ele standard.Piesele de schimb nu sunt o problema nici pentru strungurile romanesti, nici pentru cele bulgaresti.
Link spre comentariu

Au fost fabrici falimentate de unii sau altii care si-au vandut obiectele de inventar pe mai nimic. S-au gasit rapid cumparatori chiar daca ei nu aveau nevoie de strungurile, frezele sau rabotezele scoasa la vanzare. Pretul de vanzare a fost foarte mic. Multi din cei care le-au cumparat nu au nevoie de ee si le-ar vinde pe bani putini. Praful e mare in zilele noastre si toata lumea are nevoie de bani.Am vazut anunturi cu SN320x750 la 5000 de lei. Sunt convins ca daca dai un anunt de cumparare in care sa specifici clar ce doresti si cat esti dispus sa cheltui atunci vei gasi un strung care sa te multumeasca. :da

Link spre comentariu
Vizitator Alexxko

Va multumesc foarte mult pentru pareri si sfaturi. M-am hotarat . Un SN320 este cea mai buna alegere pentru ceea ce am sa fac si am sa raman la acest model. Sper ca pana la sfarsitul acestui an sa il achizitionez.Va multumesc inca odata pentru recomandarile voastre,Cu stima,Alex P :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări