Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

scade intensitatea luminii cand sunt cuplate aspirator, etc.


Guest vlados5000

Recommended Posts

Guest vlados5000

Buna seara, am venit pe acest forum cu scopul de a gasi o rezolvare la problema mea. O sa trec direct la subiect, vreau sa aflu de ce in momentul in care se porneste masina de spalat, aspirator, cuptor electric, cuptor cu microunde, vreau sa mentionez ca nu toate odata, ci pe rand, scade intensitatea luminii becurilor din casa. De asemenea, in ultimile doua luni a venit factura cam mare, in jur de 300 ron. Locuiesc la casa, aceasta a fost construita de la zero, acum aprox. 3 ani, deci instalatia electrica este relativ noua. Multumesc anticipat.

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Din explicatia ta eu inteleg ca nu pornesc toate in acelasi moment,dar ca porneste masina,apoi masina de spalat fiind pornita porneste aspiratorul si in timp ce astea doua sunt pornite porneste si ...?deci in acelasi timp la un moment dat sunt pornite toate si atunci scade intensitatea luminii?Daca e asa atunci e posibil sa depasesti curentul maxim si de aceea scade.Dar dupa cum spui,casa e noua si ar trebui sa decupleze sigurantele,deci cel mai probabil ai un contact imperfect intre contor si sigurante(daca ar fi dupa sigurante nu ar afecta lumina)sau chiar inainte de contor(asta e treaba furnizorului).Cu un aparat de masura se poate depista unde e defectul.Asta daca nu cumva e subdimensionata instalatia.Sfatul meu,cheama un electrician.

Link to comment
Guest vlados5000

nu, ma refeream ca atunci cand fiecare din aceste aparate casnice e folosit singur, de exemplu cand se da cu aspiratoru, sau cand se pun rufe la spalat, etc., nu toate odata

Link to comment

E asa de greu de masurat?contact imperfect e putin probabil,instalatia fiind relativ noua.Nu mai spun ca la un contact prost sunt si alte fenomene care te pun in garda...acel contact prost in mod obligatoriu va degaja caldura(eventual miros de izolatie incinsa),altfel nu mai e contact prost,dar e cel mai usor de spus contact prost.E ca la medic,cand nu stie ce ai iti spune ca ai cancer si te-a lamurit. :rade: .Cel mai des se intampla asa ceva din cauza liniei aeriene lungi cu care se face transportul energiei electrice pana la consumator.De asta am zis sa masoare si sa se lamureasca daca asa vine tensiunea pe retea sau e din cauza instalatiei proprii.Macar stii de unde sa incepi cautarile.

Link to comment

Daca apare asa ceva a doua zi atunci nu vorbim de o instalatie electrica ci de o improvizatie.Un contact imperfect se manifesta in cu totul alt mod,nu cu diminuare a nivelului de tensiune la cuplarea consumatorilor de forta,sau daca se diminueaza,valoarea e fluctuanta....nivelul tensiunii variaza aleator functie de cum se strapunge oxidul in acea legatura,iar daca introduce o rezistenta in circuit,in mod sigur vei simti mirosul,exceptie facand cazul cand ai nasul infundat.Ne place teoria conspiratiei asa tare,cand e un caz simplu si se rezolva doar prin masurare si eliminare a tronsoanelor banuite pana se ajunge la defect daca exista,desi mai mult ca sigur,tensiunea variaza si inainte de bransament,si atunci nu mai e treaba lui.Se intampla des,mai ales la consumatorii situati la distanta mare de transformator,liniile sunt sub dimensionate de cele mai multe ori,si la capatul retelei pica tensiunea si cu 30...40 V la cuplarea consumatorilor mai fortosi,dar valoarea tensiunii e relativ constanta, nu fluctueaza ca in cazul unui contact prost.

Link to comment

@vlados daca linia de alimentare e lunga si/sau prea subtire si are de exemplu o rezistenta de 2 ohmi, o crestere a curentului cu 5A (conectarea unui consumator de aprox. 1000 Watt) determina o scadere a tensiunii cu 2x5=10 Volt, care "se vede" usor la becuri.O situatie similara cu o conducta de apa la care scade presiunea atunci cand creste consumul. Solutia e marirea diametrului tevii.Chestia asta ar fi trebuit sa se manifeste de la data constructiei; totusi a aparut brusc la un moment dat?

Link to comment

E si functie de ce consumatori mai are in fata lui.Acum cu anotimpul rece,posibil sa mai fi aparut si alti consumatori decat in perioada de vara,si atunci efectul e mult mai vizibil.Oricum,la o instalatie de 3 ani,te astepti ca prizele sa fie separate de lumina,ori daca ar fi un contact prost pe prize,nu l-ar sesiza pe lumina decat daca acel contact e undeva la panou,pe traseul comun,altfel e mai mult ca sigur caderea de tensiune de pe linie pana la el.Si asta e rezolvabila,dar mult mai greu,pt ca nu va depinde de el,ci de cei de la electrica.Valoarea unui bransament variaza functie de puterea solicitata,si cum initial toti declara mult mai putin decat potentialul consum,ca sa scape mai ieftin,se trezesc la o vreme ca le pica tensiunea si se intreaba de ce,dar niciodata nu baga de seama ce scrie in contract...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines