Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparat de radio este?


+_Florin_+

Postări Recomandate

Am gasit intr-o magazie a unui vecin acest aparat da radio fara carcasa (doar un sfert din ea, partea cu difuzorul), in stare jalnica. L-am curatat, l-am alimentat (6V), i-am conectat un difuzor si spre marea mea surpriza functioneaza perfect si are un sunet foarte bun comparativ cu alte aparate din aceeasi clasa :da Este realizat cu tranzistori cu germaniu. Amplificatorul audio cu transformatoare are in final doua OC ...(?), driver pt traful defazor este GC116 si preamplificatorul EFT323. Etajele de rf sunt cu GF122. Condensator variabil cu aer, 3 lungimi de unda (lungi, medii si scurte). Electroliticii sunt fabricati in 1961, sunt atat modele "clasice" romanesti cat si germani, de aici marea enigma ... ce tip de aparat poate fi, este oare unul din primele tipuri "S 6 ..." fabricate la noi (si) cu piese de import, sau altceva?

post-18989-139829705785_thumb.jpg

post-18989-139829705789_thumb.jpg

post-18989-139829705794_thumb.jpg

post-18989-139829705798_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Iata si poza cu singura bucata de carcasa pe care am gasit-o, si un "cadru" cu inscriptiile de pe carcasele filtrelor de FI. Scuze pentru calitatea atasamentelor, pozele sunt facute cu un telefon mobil.Pe condensatorii electrolitici strainezi scrie "Elyt" iar de tranzistori tip "OC", "GC" si "GF" n-am auzit vreodata, doar batranul EFT323 imi este binecunoscut, incep sa cred ca a aterizat accidental pe acea placa cu ocazia unei eventuale depanari :rade:

post-18989-139829706314_thumb.jpg

post-18989-139829706318_thumb.jpg

Link spre comentariu

Tranzistorii sînt Tesla, anii 60-70.

GF122 = AF122 http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_af122.html

GC116 = AC116 http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ac116.html

Şi tot aşa... dar seria OCxx sînt trz mai mari, gen http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_oc26.html

Cond electrolitici Elyt erau produşi în RDG.

Pare o struţo-cămilă, făcută de cine nu producea pe atunci o gamă largă de piese.

Link spre comentariu

Nu cred să fi existat o variantă "Zefir" având condensatorvariabil cu dielectric aer şi (cu atât mai puţin) să aibă şigama de unde scurte !Aparatul nu pare să fie de producţie autohtonă; faptulcă etajul preamplificator AF conţine un EFT 323 nu esteo dovadă în acest sens (toate celelalte tranzistoare nusunt tipice pentru receptoarele româneşti).Nici etajele de RF şi FI şi nici transformatoarele din AAFnu par a fi de provenienţă românească.

Link spre comentariu

Nu cred să fi existat o variantă "Zefir" având condensatorvariabil cu dielectric aer şi (cu atât mai puţin) să aibă şigama de unde scurte !...............................................................

Da,aveti dreptate.Nu am observat(din neatentie) ca @+florin+ a specificat ca aparatul prezentat,are 3 lungimi de unda.ZEFIR-ul avea doar UL si UM.Cind am vazut aparatul,mi-am adus aminte de aparatele de radio Zefir.
Link spre comentariu

Nu, in niciun caz Zefir. In afara cond. variabil care nu era cu aer, mi-amintesc ca diferente:- varianta S631N2 (100% asimilata in tara) avea: comutator de game in spate, borna de casca sus - langa reglajul de volum, butonul de acord pe lateral-dreapta, 7 tranzistoare EFT, fara transformatoare in etajul de iesire.- S631T-ul initial cu componente japoneze (6 tranzistoare), care nici nu s-a numit Zefir, avea: un bloc dreptunghiular de 4 trimeri, comutator de game in fata, 2 transformatoare audio (folie verde si albastra), decupare dreptunghiulara in PCB pentru magnetul difuzorului.

Link spre comentariu

Da, seamana binisor cu Zefirul dar nu este produs la noi. In mod sigur aparatul e fabricat undeva in una din tarile fost socialiste, care nu avea o productie prea diversificata de componente, judecand dupa "ghiveciul" de tranzistori si condensatori existent pe placa, @zal are dreptate. Nu cred ca este vorba de Cehoslovacia pentru ca ei fabricau de toate inclusiv condensatori electrolitici, nu ar fi folosit "Elyt" sau sovietici/romanesti. Dovada este magnetofonul Tesla B4 pe care-l detin, fabricat cam in aceeasi perioada (anii '60). Azi l-am studiat mai cu atentie (magnetofonul) pentru comparatie. Toti tranzistorii si condensatorii din el au sigla "Tesla", doar ca trz sunt in majoritate din seria "NU", de exemplu 106NU70 in preamplificare, 3NU72 etaj final, dar am gasit si GC (prefinal). Sovieticii aveau si ei de toate, cu siguranta ar fi folosit tranzistorii din seria "P" si piesele lor. Cel mai probabil e fabricat in fosta DDR sau la unguri (poate) ori Yugoslavia ... cine stie :rade: Oricum, functioneaza bine si are un sunet fain, desi amplificatorul audio cu 4 trz si 2 transformatoare are o schema extrem de simpla/didactica as spune.Am scos din nou (cu ceva efort) tablita-radiator ce leaga impreuna dpdv mecanic cei doi finali, pentru a vedea mai bine tipul, sunt clar "OC" dar numarul este ilizibil la amandoi.

Link spre comentariu

Mai mult ca sigur EFT-ul a ajuns in urma unei depanari acolo.Cred ca mai degraba ar putea fi unguresc,polonezii aveau productia lor de piese si nu prea seamana cu stilul lor.Culmea e ca trafurile din AAF seamana izbitor cu ale noastre din acea perioada,dar probabil ca doar seamana.Cam ce dimensiuni estimezi sa aiba?seamana cu stilul vremii,daca ne gandim la Vef sau Litoral,dar nu-mi dau seama de marime.Fata de zefir e cert mai gros din cauza variabilului,si respectand proportiile mi se pare ca si celelalte cote sunt mai mari.

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări