Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum sa fac un condensator variabil?


Guest eduardvalentin69
 Share

Recommended Posts

Guest eduardvalentin69

Vreau sa fac un condensator variabil pentru ca cel de la radioul meu s-a rupt.Stiu ca nu e scump unul de la magazin dar vreau ssa il fac eu , mi se pare mai interesant.Vreau sa ma ajutati.MULTUMESC ANTICIPAT!

Link to comment
Share on other sites

Poti incerca sa faci un condensator variabil cu dielectric solid (mica, polietilena) fiindca unul cu aer e greu de reparat, daramite de realizat de la zero :nebunrau: Sfatul meu e sa recuperezi unul dintr-un aparat dezafectat, e pierdere de timp sa faci asa ceva, e vorba de prelucrari specifice mecanicii fine, nu cred ca ai acasa tot ce ti-ar trebui. Poti face unul semireglabil foarte usor, o armatura fixa si una mobila, separate de o foita de mica sau polietilena.Un astfel de condensator va avea insa doar cateva zeci de picofarazi, in functie de suprafata armaturilor si/sau de natura dielectricului (izolatorului) dintre armaturi.Practic, condensatoarele variabile sunt construite din mai multe armaturi din aluminiu puse in paralel, intre ele fiind intercalate foite de polietilena sau alte mase plastice, ori avand aerul ca dielectric.Cele cu aer erau mai voluminoase, fiind de regula gasite in radiourile mai vechi, cele moderne au dielectric solid.

Link to comment
Share on other sites

Vreau sa fac un condensator variabil pentru ca cel de la radioul meu s-a rupt!

Eu nu inteleg cum functioneaza . Imi poate explica cineva? Poate daca stiu cum functioneaza imi vin idei.

Cred ca e bine sa te hotarasti.In mod special ti-am dat acel link in asa fel incat sa vezi ca si cei mai experimentati,care stiu deja cum functioneaza si multe(multe) altele,au rezerve in a ataca o asemenea lucrare,dar am zis sa nu-ti sparg baloanele din prima.Daca vrei doar teorie,e plin netul de asa ceva,citeste si dupa aia daca ai nelamuriri,pune intrebarea la obiect,dupa ce dai cate detalii poti/detii.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines