Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Balast EVG 2x9W


Postări Recomandate

Salutare prieteni,Am intampinat si eu o problema cu un balast electronic de la o lampa.Prima data s-au inlocuit lampile cele vechi cu altele noi si tot nu s-au aprins.Am desfacut "cutiuta" si am constatat ca reszistenta de 0.47 ohmi de pe intrare era arsa. Am inlocuit-o dar defectul inca persista. Am ajuns la IRF 1830G dar nu l-am gasit la mine prin imprejurimi. Va trebui sa-l comand probabil din SB. Inca nu am reusit sa scot schema pe hartie, voi vedea...Dar deoarece dureaza prea mult timp cu procurarea pieselor m-am gandit si la posibilitatea sa inlocuiesc balastul.Pe balast scrie EVG 100-230V/AC , 2x9W si are 16mm lungime. Am cautat acest model pe net dar fara rezultat. Poate cineva sa imi dea o sugestie de inlocuire a acestui "balast special"? Spun asta deoarece la iesire am doar doua fire si lampa are 2 neoane duble de 9W. Ele sunt inseriate deci normal ar trebui sa fie 1x18W. Nu am mai intalnit asa un model. Trebuie sa ma incadrez si in dimensiuni 16mm lungime , 3mm latime si 3mm grosime. Atasez si niste poze.Multumesc anticipat!

Balast 2x9w.zip

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc de raspunsuri!

Am in vedere ambele variante.

 

@cristi_ozana:

Aici http://www.amazon.de/Tridonic-Elektronisches-Vorschgaltger%C3%A4t-BASIC-l%C3%A4nglich/dp/B006QKC2KO/ref=pd_cp_light_1 am gait ceva ce corespunde dimensiunilor in care trebuie sa ma incadrez. Doar ca nu este electromagnetic.

Si aici http://www.amazon.de/Tridonic-Elektronisches-Vorschgaltger%C3%A4t-1x18-24-l%C3%A4nglich/dp/B006QKC2PO/ref=pd_cp_light_0 dar este intre 18W-24W

 

Amandoua au specificat la tensiune 198264 Volt. Nu stiu ce reprezinta valoarea aceea. Poate e greseala de scriere.

 

Aici inca un balast, doar la 21W. http://www.alibaba.com/product-gs/467332763/Mini_ELECTRONIC_ballast_6W_to_21W.html

 

Ar fi ok pentru lampile mele Osram?

 

@__farad__:

Voi cumpara un bec economic si ii voi folosi placuta electronica. Am vazut la Philips mai multe modele, cu lumina calda, rece... Banuiesc ca aceste caracteristici sunt date de gazul din tub, electronica fiind la fel. Asadar pot folosi electronica din orice bec economic de 18W. Gresesc?

Link spre comentariu

Tuburile de genul prezentat in foto "neon" vin si intr-o varianta cu 2 picioruse, de fapt ele incorporeaza un condensator inseriat cu filamentele de la capetele tubului, vizibil in culoare rosie pe prima foto. De asta ajung 2 fire pentru alimentare din balast. In plus, in lampa ta tuburile sunt inseriate, cum se procedeaza si in lampile "clasice", cu balast magnetic, acel condensator serie avand functia de "starter".Din fotografie se vede ca invertorul tau e ceva mai sofisticat, vad si un integrat plantat pe fata cu piese si unul de suprafata pe partea cu conductori....Rezistorul acela e "fuzibil", el se arde in cazul unui consum marit, semn de alt defect, pentru a inlatura riscul de incendiu in cazul incalzirii excesive a altor componente, deci intai a aparut alt defect, intreruperea lui e o consecinta (ai verificat daca nu s-a intrerupt iar?).Depanarea e uneori "tricky", "cere" cunostinte tehnice solide si extinse si/sau o cat mai vasta experienta, mai ales la tensiunile retelei....Poate e mai sigur sa va ganditi la inlocuirea lampii cu totul.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns!Lampa aceasta nu imi apartine si de aceea vreau sa gasesc o solutie de remediere a problemei.Acel rezistor "fuzibil" nu s-a ars dupa inlocuire si am ajuns mai departe la IRF1830g, pe care nu l-am gasit de cumparat.As dori o solutie provizorie pentru reparatia acestei lampi pana ce voi reusi reparatia balastului electronic. Intradevar este ceva mai sofisticat. Am cautat pe internet diferite variante de balasturi si modelul de lampa dar nu le-am gasit.Deocamdata ma gandesc la folosirea placutei electronice dintr-un bec economic, varianta care deocamdata este singura posibilitate de remediere a lampii.Orice sugestie este binevenita!Toate cele bune!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare prieteni!Am revenit cu amanunte.Am cumparat un bec economic de 18W dar rezultatul nu ma satisface deoarece placuta electronica nu este de dimensiunile in care trebuie sa ma incadrez. As putea sa copiez schema si sa construiesc o alta placuta...dar as dori sa mai incerc o alta varianta, cea de mai jos.Am gasit la Osram doua balasturi cu dimensiunile dorite:1. QT-ECO 1x4-16/220-240 L Aici treaba este clara. Pot sa conectez doar o singura lampa modificand conexiunile. Conexiunea lampiilor este diferita de cea pe care am gasit-o in schema balastului. La mine lampile sunt inseriate. Am atasat 2 poze.M-am gandit si la varianta de a conecta doua lampi in paralel dar nu stiu daca rezista balastul. Fara sa fac experimente as vrea sa aflu si opinia voastra.2. QT-ECO 1x18-24/220-240 L Aici as dori sa folosesc lampile de 9W inseriate. A mai folosit cineva un asemenea balast sau ceva asemanator ? Daca da as dori sa aflu modul de conexiune.Daca as folosi cate o lampa(pinii 1 si 4 din soclu 1) pe pinii 1 si 2 la balast si cealalta lampa (pinii 1 si 4 din soclu 2) pe pinii 3 si 4 la balast ar functiona?Orice sugestie e binevenita.Multumesc anticipat!

post-21770-13982971332_thumb.jpg

post-21770-139829713326_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sfatul meu e sa cumperi doua tuburi de 9-11W si sa folosesti montajele din ele pentru alimentarea celor doua lampi separat, nu inseriate. Trebuie insa sa verifici daca in montura tubului tau dublu nu este cumva montat un condensator, daca este trebuie inlaturat.

Am "sacrificat" un tub si am atasat poza. tubul in sine nu are niciun condensator.

Pe soclurile originale ale lampii se gasesc acele condensatoare, unul din ele fiind inseriat cu un termistor.

Daca as folosi un singur balast, cel de 1x4-16W, va trebui sa renunt probabil la condensatoarele de pe soclu.

Ce rezolvare provizorie as putea gasi totusi cu unul dintre balaste?

post-21770-139829713348_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări