Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Amplificator AS2050

Marian

Recommended Posts

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Marian

21

• zal

9

• nationalistu

5

• gab19

4

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 5 months later...

salut marian . la ce tensiune se alimenteaza corectoarele de ton? am si eu 2 lafel si vreau sa vad cam cum suna....as fi putut sa-mi dau seama daca aveau zenerele de pe alimentare ,dar ale mele nu prevad asa ceva....minusul este comun pentru intrare ,iesire si alimentare??multumesc

Edited by claudiu_XD

În schemă nu apare nici o diodă zener ptr modulul de tonuri, doar o rez de 2,2k pe placa finalului, la +36V. Tensiunea e +23,5V, alimentînd şi preurile de intrare. Se poate face o sursă stabilizată cu LM317, sau un 7824, sau un zener de 24V, la alegere.

Masa e comună evident.

Edited by zal

Nu exista nici o dioda pe alimentarea corectorului, nu stiu unde ai vazut tu in pozele mele asa ceva @Claudiu... este doar o rezistenta de 2k2 inseriata cu +Vcc. Poti alimenta cu oricare dintre optiunile mentionate de @Zal.

Ma bucur ca unii dintre noi isi dedica o parte din timpul lor pentru a restaura asemenea aparate gen amplificatoare audio produse de fosta industrie romaneasca.Chiar merita asta e clar,asemenea scule audio sigur o data restaurate vor aduce multa bucurie posesorului lor,si unde mai pui faptul ca sunt de incredere la capitolul fiabilitate,nu te lasa cand tie lumea mai draga,asa cum se intimpla cu sistemele audio no-name din comertul de azi.

Totusi nu inteleg faptul ca inlocuind un tranzistor gen BC107,sau alte tranzistoare cu siliciu din amplificatoarele vintage,deckuri audio,etc, cu altul mai modern se schimba tonalitatea...ma intereseaza daca poate oferi cineva o explicatie pertinenta asupra acestui fapt.

Dacă ar fi foarte diferiţi trz între ei, constructiv şi la toate caracteristicile, ar fi posibil să sesizezi o mică diferenţă, dar în majoritatea cazurilor e doar un efect placebo. Mai de grabă s-ar egaliza amplificarea canalelor şi eventual ar scădea fîsul, căci montatorii de la Eletronica nu sortau piesele aruncate pe plăci şi nu împerecheau trz.

Eu plec de la urmatoarea presupunere,schimbi un tranzistor ex.BC107 cu beta 100, cu BC 413 cu acelasi factor beta,mai mult ca sigur fiind in etajele de intrare se va observa o scadere a zgomotului de fond,dar nu vad cum va influenta caracteristica semnalului,mai ales cand faci o modernizare la o asemenea statie de productie romaneasca de exemplu,si schimbi tranzistorii cu unii cu,caracterisitici imperecheate pe eventual betametru,sau pentru cei pretentiosi pe caracterograf.Nu vad mai ales in sculele vintage gen deck sau magnetofon prin schimbarea unui tranzistor din etajele de preamplificare semnal cap magnetic,cu un tranzistor avand aceleasi caracteristici cu tranzistorul schimbat,eventual un zgomot de fond mai scazut,va influenta dinamica semnalului,prin alterarea semnalului...sau e o chestie subiectiva(gen placebo ?)ce tine de propriile noastre convingeri,ca ce e vechi in materie de semiconductori e mai bun ca niste semiconductoare mai noi ?(tranzistoare).Vorbim strict de componente fabricate de firme cu oarece prestigiu in fabricarea de asemenea componente(inclusiv cei de fabricatie romaneasca eu ai consider reusiti,chiar daca in productia de masa a sculelor audio nu sa mers pe o imperechere cat de cat riguroasa a lor)

Operatiunea de restaurare a acestui amplificator a fost pentru mine o mare placere ( sunt cat se poate de sincer ) si confirm fiabilitatea sa, si-l pastrez foarte ingrijit, asa cum am spus are o valoare sentimentala pentru mine.

Acuma revenind la ce se discuta in ultimele postari, eu nu vad cum un tranzistor poate afecta tonalitatea sunetului, si aici vorbim de intelesul universal acceptat al expresiei "tonalitate" care face referire la raspunsul in frecventa... nu asta face un tranzistor, sau cel putin nu ar trebui sa faca asta, ci sa inbunatateasca anumite caracteristici de finete, gen zgomot mai mic, factor de amplificare mai mare si/sau imperechere rezultand intr-o deriva mai mica a iesirii, eventual o inbunatatire a armonicilor... multe insa sunt beneficii greu sesizabile cu urechea libera si tin mai degraba de o "intinerire" a amplifului, o aducere mai aproape de standardurile moderne cat privesc tranzistorii folositi.

Ce scria Zal mai sus in legatura cu inlocuirea tranzistorilor vechi cu unii noi eu zic ca este adevarat. Acest lucru l-am constatat prima data in deck-urile ( GX-F 71, GX-F51) si mag-urile Akai ( GX635, GX747). Odata schimbati tranzistorii vechi originali ( aici se stiu problemele cauzate de 2sc458) cu altii noi echivalenti de firma, s-a dus dracului sunetul specific Akai cu bas cald, sunetul se schimba. Zilele astea m-am jucat cu un AS2010 ce-l am de multa vreme si al carui sunet este surprinzator de bun, inlocuind bc171 iprs din vas cu bc547 noi Fairchild. La fel, sunetul nu a mai fost acelasi. Inlocuind doar pe un canal, diferenta de timbru era clara intre cele doua canale. Este si chestie de gusturi pana la urma.

Paici e marea dilema,citez mai sus ce a scris userul ,,clauelf''..si in ciuda a peste 24 ani de cotrobait prin scule audio si aparatura industriala nu pricep neam cum influenteaza tonalitatea respectivul tranzistor inlocuit.

Astept cu incantare ca cineva care are zic eu are argumente solide sa posteze concret,rezultatele constatate in urma inlocuitii tranzistorului seria 2SC___ cu tranzistorul seria BC___...date...masuratori eventual oscilograme.Nu ma intereseaza parerea respectivului auditiva,impresia ca are mai mult sau mai putin bas,inalte...etc,vorbim strict tehnic.

Citatul postat mi se pare unul foarte subiectiv, nu exista din punctul meu de vedere o caracterizare corecta ( tehnic vorbind ) a performantelor unui amplificator doar urechiometric, organul auditiv este unul mult prea subiectiv ca sa te poti baza pe impresiile personale dezvoltate astfel, care deasemeni nu pot fi decat subiective. Aici vorbim de caracteristici masurabile, hfe este o proprietate masurabila, capacitatile, curentul si tensiunea unui tranzistor sunt niste proprietati cuantificabile, probabil ca afectarea unor anumite armonici ( mai ales pe calea de semnal ) poate produce caracterizati urechiometrice diferite de la om la persoana, dar eu am vorbit de chestii tehnice mai sus cand am descris motivele pentru care am inlocuit tranzistorii.