Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest creep

Depanare si documentatie UPS (probleme,rezolvari,teorie etc)

Recommended Posts

Am readus la viata ups-ul Upguards 700 Pro. Am inlocuit tranzistorii IRFZ44V cu IRFZ48V, plus celelalte din primele postari. Marea greseala a fost ca montam mufa de IN 220V in locul celei de OUT 220V. S-a mai umblat in ups si culmea ironiei era ca cele 2 mufe sunt identice. 

O singura problema am, nu reusesc sa conectez ups-ul prin mufa DB9 RS232 la laptop. Am cumparat un cablu USB to RS232 dar nimic. Ce soft pot folosi ? Si cum pot verifica daca conectorul RS232 este functional??

Multumesc

Link to post
Share on other sites

Buna, 

Am un UPS ...On-line UPS , la care am gasit explodate doua diode 1200v/16A/25ns chiar pe iesirea invertorului  , cond 1000pF/1000v  in paralel cu una dintre diode , puntea si un Mos fet , pare a fi de protectie fiind in paralel cu iesirea + - a puntii , 

As dorii  , daca are cineva  , o schema ca sa pot gasii motivul acestui defect inainte de al pornii cu piesele schimbate .

Multumesc 

IMG_5923.jpg

IMG_5926.jpg

IMG_5927.jpg

IMG_5928.jpg

Link to post
Share on other sites

AM O INTREBARE, am un ups pentru centrala termica , incarca pana se incalzeste bateria si tot nu decupleaza de pe incarcare ,ups este un power sistem Psi-1000E si cred  trebuie sa ii schimb releul de incarcare si nu stiu care e cum arata si ce marime sa cumpar altul .

Link to post
Share on other sites

UPS-urile în mod uzual nu decuplează încărcarea, ci utilizează încărcarea cu tensiune constantă la 13,8V. Ce vechime are UPS-ul ?

E posibil ca bateria să fi pierdut electrolitul prin evaporare în timp şi de aceea se încălzeşte.Ar trebui decuplată şi măsurată separat, în gol şi cu o sarcină (bec de far auto de exemplu) la borne.Dacă scoateţi UPS-ul din priză (simulare de cădere reţea), trece pe modul invertor, sau semnalizează ,,low battery,, ?

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Ce nu ştiţi de fapt ? Dacă e funcţional şi are bateria încărcată, trebuie băgat UPS-ul în priză, pornit prin apăsarea lungă a butonului de pe masca frontală şi introdus consumatorul în priza cu alimentare protejată din spate.Când scoţi ştecherul UPS-ului din priză, porneşte automat invertorul alimentat din acumulator şi consumatorul continuă să fie alimentat din UPS.Pe timpul lipsei tensiunii de reţea, UPS-ul dă bip-uri de atenţionare la câteva secunde, ca să ştiţi că alimentarea este asigurată pe baterie.Când bateria se descarcă prea mult, sunetul se schimbă şi în final UPS-ul deconectează alimentarea, dacă tensiunea de reţea nu a revenit, pentru a proteja bateria de descărcare excesivă..

Pe masca frontală sunt trei leduri, unul semnifică faptul că e conectat la reţea şi există tensiune de reţea, altul avertizează că bateria e descărcată, iar cel de-al treilea semnalizează modul de funcţionare ,,de avarie,, când tensiunea de ieşire e asigurată de invertorul intern.Acest tip de UPS are un soft ce poate face diverse chestii, atunci când aparatul e cuplat prin cablu de date la PC, poate monitoriza tensiunea reţelei, memorează avariile, etc...

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Buna ziua,

Am si eu nevoie de o mana de ajutor.

Vecinul m-a rugat sa vad daca se poate repara ups-ul de la centrala termica, Elemac 300 destul de obosit, identic la aspect cu Kemot sau TED vazute pe net.

Nu gasesc nicaieri o schema.

Problema lui e ca nu incarca bateria.

Restul functioneaza ok.

La bornele de baterie am doar 7V in gol.

La prima vedere nu ma prind cum se face incarcarea.

Pe placa unde ajung firele de la baterie sunt doar tranzistorii de comutatie iar conexiunea cu placa de comanda se face printr-o panglica subtirica.

Nu imi vine sa cred ca prin ea trece curentul de incarcare.

La primele teste pe placa unde vine bateria piesele sunt bune.

Ma puteti ajuta ?

 

Link to post
Share on other sites

Buna , incarcarea se face de obicei printr-o sursa separta mai mica , trebuie sa gasiti o placuta  separata cu o sursa in comutatie sau poate sa fie pe placa mare dar este bine delimitata cumva , partea de putere pe care o vedeti evidenta este invertorul ... acumulatorii trebuie verificati cu in tester sau incercati sa-i incarcati separat de la o sursa ca sa puteti aprecia starea lor , daca nu sunt in regula pot solicita sursa de incarcare si sa scada tensiunea de incarcare ... 

succes

Link to post
Share on other sites

Multam' de raspuns.

Testul l-am facut in gol(mai bine zis cu o rezistenta de 10 ohm la bornele de baterie).

Am incercat si cu o baterie de 7Ah buna, de la mine, dar curentul de incarcare era 0 si tensiunea 12.8V(a bateriei).

Pe placa pe care ajung firele(groase) de la baterie sunt doar tranzistorii de comutatie(2 grupe de 3 in paralel pe 2 radiatoare) si cateva rezistente de 0.125W in jurul lor.

Alte fire cat de cat grosute nu ajung.

Intre placa de comanda(pe care e o sursa anemica, si placa de forta exista doar o amarata de panglica care nu are sanse sa duca mai mult de 1A pe fir - probabil pentru comanda FET-ilor.

Cum mama ei s-o face incarcarea bateriei?

Nu am timp sa ii ridic schema. Daca ma poate ajuta cineva ii raman indatorat.

Link to post
Share on other sites

Incarcarea bateriei se face la un curent mic sub 1A si se face in timp indelungat  ...!!! , ( La dvs daca aveti o singura baterie probabil  la sub 0,5A )

Incercati sa urmariti firele de la retaua de 230v unde intra si probabil asa veti depista sursa pt incarcare .

Link to post
Share on other sites

Buna ziua , intr-o sursa Sinus 600VA am gasit mai multe tranzistoare mosfet MXP6018CT arse , le-am schimbat cu P60NF06 pe toate 12 bucati cate sunt in sursa , am gasit 3 rezistente de 20 ohmi din grile arse si un tranzistor PNP din comanda unor grile ( PN2907A ) care l-am schimbat cu 2SA1013 ( bineinteles cu inversarea de rigoare a pinilor ) 

 

In momentul de fata :

sursa pornita si cuplata la 220 , bateria noua cuplata : sursa functioneaza dar bateria nu se incarca , indicatorul de incarcare pe afisaj indica tot timpul 35 %

- cu bateria decuplata , pe borne masor 7 volti si sursa da bipuri , cupleaza si decupleaza releele dupa care se opreste

- cu bateria cuplata iar sursa neconectata la 220 : la pornirea din buton afisajul indica bateria 100 % , LOAD 0 % si tensiune de intrare si iesire 000 volti

 

Aceasta manifestare este posibil sa fie din cauza ca nu am pus mosfeti originali ? Multumesc

Link to post
Share on other sites

Bun ziua , 

Poate ajuta pe cineva ...

Foarte pe scurt , la modul foarte general si pe intelesul tuturor , traseul intrare-iesire ar fi cam asa :

 priza de intrare 230v merge la sursa de incaracare ( 5-10% din capacitarea bateriei , daca acumulatorul este de 7A atunci curentul maxim este undeva in jur de 0.7-0.8A si scade pe la 350-200mA pe masura ce acumulatorul se incarca  ) aceasi priza merge si al un releu care replica la iesirea lui tensiune de 230v de la retea in cazul in care aceasta exista la intare  . Cand tensiunea de intare de 230v dispare releul trece pe iesirea invertorului . Invertorul are acei finali de putere ( acesti finali nu au nici-o treaba cu incarcarea acumulatorilor , ei impreuna cu un  trafo si  niste filter LC furnizeza tensiunea sinusoidala de 230v si 50Hz (la puterea specifica UPS-ului ) care v-a fi trimisa la iesire prin releul de care vorbeam la inceput . in functie de modelul UPS-ului pe aceste trasee sunt tot felul de traductori de current si de protectii  de asemena numarul si modelul  trazistorilor de putetre de la inveretor difera de la model la model ... pot sa fie si trazistori de putere care pornesc si opresc invertorul , toate aceste informati de la traductorii  de current si protecii pot fi perlucarate de un processor …. Sau nu in functie de UPS…

Edited by costas srl
Link to post
Share on other sites

Cu precizarea ca la cele cu iesire sinus in configuratie full bridge si transformator de joasa frecventa (tole sau toroidal) incarcarea poate fi asigurata chiar de finalii invertorului.

Edited by t-daniel
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.





×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines