Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

senzori sonori


Vizitator vlad iulian

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Colegul se refera la senzorii cu avertizare sonora.Principui este cam asa:O rola pe care se aseaza firul ce se roteste in momentul in care pestele intinde acest fir.Un magnet lipit pe rola ce actioneaza un releu reed. Acesta inchide un contact si de aici incolo se pot alimenta orice fel de avertizori iti poti imagina. Inclusiv cel ce bate cu barosul in clopotul bisericii! :rade:Lasand gluma la o parte, dupa releul reed este un circuit integrat cu un temporizator de cateva zecimi de secunda ce actioneaza un generator de ton, reglabil in intensitate sau nu, cu efect tremolo sau nu, cu frecventa reglabila sau nu si un LED.Tot acest generator se poate inlocui cu un difuzor piezo cu oscilator incorporat, recuperat de prin tehnica de calcul. Din punctul meu de vedere nu schema este problema ci realizarea carcasei.Ajungi dupa ceva munca sa cumperi niste chinezisme ieftine ce vor functiona mai bine decat ceea ce ai vrut sa realizezi si sa stii ca vorbesc din cunostinta de cauza. Am incercat sa construiesc senzori cu contact prin vibratie montati in locul clopoteilor pe varf, senzori cu mercur si senzori de intindere a firului. De fiecare data m-am lasat pagubas datorita functionarii defectuoase. Cea cu mercurul a fost cea mai tare. Dintro bucata de teava de alama de la o antena telescopica, cu trecere prin sticla cositorita. Dupa introducerea mercurului, acesta a dizolvat cositorul si s-a dezintegrat tot senzorul!

Link spre comentariu

Era un banal intrerupator cu mercur. Cand ii schimbi pozitia se deplaseaza mercurul in celalalt capat si intrerupe sau inchide circuitul. Trebuia montat pe varful lansetei ca atunci cand trage pestele si se indoaie varful, sa semnalizeze cumva.Este vorba de pescuit prin Delta Dunarii unde nu dau la bambina.Am incercat sa folosesc pe post de corp al intrerupatorului, beculete din instalatiile de craciun, carora le taiam motul, le scoteam filamentul si introduceam mercur. Dar mercurul pe care il aveam, recuperat dintrun termometru era cam "gros", nu prea se plimba prin tub. Asa ca tot la clopotei am ajuns.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Eu zic ca va complicati prea mult plus ca va jucati cu mercur care este legal atat timp cat sta in sticla sigilata cu contacte. Propun o alta solutie. Cracana care sustine lanseta sa fie realizata telescopic iar intre cele doua jumatati sa existe un arc care sa poata fi reglat pe greutatea lansetei (va ridica cracana la comprimarea acestuia deschizand contactul). In momentul cand pestele incepe sa traga va face "parghie" in cracana si va apasa pe aceasta, comprimand arcul si apasand pe contact. Ca avertizor sonor se poate folosi o alarma ieftina care se monteaza la geam, din aceea cu magnet in lateral si care se lauda cu 110dB. Aceeasi rezolvare dar putin diferita se poarte face cu firul lansetei daca se foloseste un arc pentru a-l indeparta putin de lanseta. Cand pestele trage atunci firul tinde sa se apropie de corpul lansetei apasand contactul.

Link spre comentariu

Bai frate, ce comert ilegal s-a pornit pe sarmanul topic!

Incepe sa-mi para rau ca am pomenit de acei senzori!

Costinium, pentru pompa ta cea mai buna varianta este un senzor de umiditate facut din doi electrozi si un amplificator ce comanda un releu sau un tranzistor de putere. Nu are rost sa pui senzori basculanti sau de alt fel.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Recunosc ca nu prea pescuiesc la lanseta, mai mult la varga, asa ca nu prea m-a preocupat problema senzorilor. Totusi, apropo de magnet si contact reed, cred ca metoda ar merge perfectionata. In locul contactului, folosit un senzor Hall, liniar. Astfel s-ar putea obtine o tensiune variabila, functie de pozitia magnetului fata de senzor. Tensiunea, la randul ei, ar putea modifica frecventa unui generator de audiofrecventa. S-ar obtine astfel o frecventa variabila, functie de pozitia magnetului.

Costinium, pentru pompa ta cea mai buna varianta este un senzor de umiditate facut din doi electrozi si un amplificator ce comanda un releu sau un tranzistor de putere.

Cred ca ar merge folosit un driver TC442x, care contine la intrare un comparator cu histerezis. In locul releului s-ar putea folosi si un mosfet. Posted Image Editat de giongiu
Link spre comentariu

Este o idee eleganta, dar la cat costa TC-ul, mai bine 2-3 tranzistori recuperati!

In ce priveste sensorul Hall, n-o sa faca mai mult decat ceea ce face reed-ul. Intradevar, este mai OK, are dimensiuni mai mici si poate fi adaptat usor la diferite tipuri de integrate, fie CMOS, fie comparatoare sau operationale.

Candva am reparat un astfel de senzor sonor si in schema avea un reed legat la masa si la o rez. la +. Printr-un condensator legat la firul cald, comanda un monostabil facut cu inversoare dintr-o capsula CMOS 4049, care la randul lui actiona un astabil cu inversoare tot din aceeasi capsula si un amplificator cu doua tranzistoare in coada.

Simplu ca buna ziua.

Mai nou, se pun doua reed-uri, iar electronica este cu microcontroller. In functie de sensul de rotatie al magnetului, daca firul se intinde sau se lasa, scoate sunete diferite, iar de pe un pin al MC-ului, transmite un semnal codat catre un emitator in 433 MHz. Receptorul il poti tine in buzunar si nu mai esti legat de scaun si de lansete.

 

Putin off-topic:

 

Intr-un numar din Aventuri la pescuit de prin 98-2000, era prezentat un sistem mecanic cu autointepare. Un support ce se infigea in pamant si care avea o parte mobila pe care se punea lanseta. Aceasta parte mobila era actionata de un arc si era blocata de o piedica. Piedica era conectata la o parghie actionata de fir. In momentul in care pestele inghitea momeala si tragea cu o forta oarecare de fir, actiona piedica, elibera partea mobila, care la randul ei ridica lanseta in pozitie verticala. Pestele era intepat si daca ar fi avut motor la mulineta, probabil ca l-ar fi scos si pe mal!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Nu e musai un driver de 6A, asta ar putea comanda direct motorul, e suficient unul de max 1A, care costa cativa lei. Oricum schema e putin gresita, senzorul de umiditate trebuia pus intre intrare si minus, iar semireglabilul intre intrare si plus 12V.Apropo de senzorii de pescuit, am vazut la cineva un model ce folosea un alt principiu. O rotita ce era antrenata de fir cand tragea pestele, rotita avea mai multe fante, iar un led si un fototranzistor erau de-o parte si de alta a fantelor. Se obtinea astfel un semnal dreptunghiular, cu frecventa variabila, care semnal comanda un oscilator audio. Cand tragea, se auzeau semnale sonore mai dese sau mai rare, functie de viteza firului.De sistemul mecanic cu autoantepare, ce sa zic...Maine poimaine, n-ar fi exclus sa pescuim de acasa, din fata calculatorului, iar o masinarie oarecare, sa lanseze, sa intepe, etc.

Link spre comentariu

Singura problema in cazul folosirii optocuplului este consumul permanent al LED-ului si in conditii de pescuit de lunga durata autonomia este un factor hotarator in alegerea schemei folosite, respectiv al tipului de senzor cumparat, privind lucrurile din punctul de vedere al unui novice in electronica. Initial, cand am reparat acel senzor, ma intrebam de ce nu folosesc senzori HALL. Consumul in gol este motivul. Tot de aceea se practica functionarea intermitenta a ledului de ON, cu factor de umplere sub 1%.

Dar variante constructive pot fi multe, depinde de imaginatia proiectantului, vezi varianta senzorului cu mercur!

 

"De sistemul mecanic cu autoantepare, ce sa zic...Maine poimaine, n-ar fi exclus sa pescuim de acasa, din fata calculatorului, iar o masinarie oarecare, sa lanseze, sa intepe, etc."

Pai da, inventam un alt sport - "Remote fishing via Internet network" :rade: 

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

E cam 25-30 lei un senzor chinezesc cu tot cu tarus,nu cred ca merita chinul.Facusem ceva asemanator cu ce vreti voi dintr-o sonerie fara fir,in locul butonului avea un microlimitator,suna la vreo 50 m departare partea de sonerie.Am renuntat,trebuie chin mult pentru a obtine ceea ce vand chinezii la suma aia,au vreo 3 sensibilitati reglabile plus volum si ton reglabil.Daca e doar de amorul artei merge dar trebuie investit mult ca sa iasa la fel.Plus ca e etans la apa,ceea ce in conditii de amator e destul de dificil.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

@giongiu am gasit solutia pentru senzorul de apa pentru pompa, toate motoarele 4t peste 120cm3 au senzor de ulei si de 15 ani de cand le repar nu am fost curios sa sparg un senzor.

Este o fiola reed turnata in plastic, izolata complet de mediu exterior si un inel plutitor cu magnet, are o raza de actiune de 15mm si il montez invers.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări