Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme de alimentare - laptop-uri


zambiee99
 Share

Recommended Posts

Asa cum exista si topic dedicat pentru rework, reball, chipuri video laptop as-i dori sa deschid unu dedicat pentru problemele de alimentare. (personal mai am de invatat la aceste probleme).Ca si inceput vin si eu cu cateva intrebari:-Am un acer model mai vechi gen aspire 5100 (nu stiu din cap modelul pentru ca momentan este la firma laptopul) care a venit fara observatii din partea clientul (jumatate era demontat) la care am constatat ca nu merge tastatura si usb-urile, dupa un pic de google am vazut ca la multi era doar un bios partial corupt (la mine nu era cazul) asa ca am inlocuit kbc-ul dupa care tastatura si usb-urile mergeau fara probleme (un timp), dupa asamblare am incercat sa instalez windowsul, si sa blocat laptopul, la repornire simptoma a reaparut. A mai patit cineva asemanator?-In timpul liber mai incerc sa repar ceva placi defecte (cumparate la kg pentru diferite experimente sau in scop autodidactic)... deci este vorba de o placa de dell studio 1555 la care isl-ul scotea niste zgomote ciudate asa ca am inlocuit piesa (care canta) si spre mirarea mea am vazut ca la prima alimentare kbc-ul a scos scantei, si zgomotul a ramas neschimbat (parca dadea beepuri), si la o placa de hp g61 sa intamplat la fel, si mi-am amintit de dell-ul.... Ceva idei?-Recent am primit si un Asus (cred ca x50gl) la care inca nu am ajuns nici sa-l desfac care pur si simplu opreste alimentatorul (se opreste ledul din incarcator) cam in ce zona ar trebui sa sap?

Link to comment
Share on other sites

Util ar fi un topic stiky cu probleme de alimentare,

cu siguranta se vor ridica multe intrebari, referitor la 90% din defecte,

venind in sprijinul celor care sunt la inceput, cat si celor care au acest hobby.

 

Principial cand sunt defecte de alimentare,

dupa identificarea sectiunilor, trebuie procedat la:

1. Verificat intreruperi

2. Depistat scurturi

3. Prezenta tensiuni St-By - tensiune buton pornire

4. Functionare circuit de incarcare baterie

5. Formare tensiuni de alimentare - curent consumat

6. Verificare secvente post (power on start)

 

Urmand depistarea semiconductoarelor defecte.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

io am de ceva vreme o treabă cu un laptop...e vorba de un vechi Compaq (al meu... ”designed for XP”) care s-a hotărât brusc să nu mai pornească... și după câteva momente am observat că dacă pun alimentatorul (al lui, original) în momentul în care îl bag în mufa de alimentare a lapului, ledul din mufă se stinge, sugerând un scurt în partea de alimentare CC a lapului...ochiometric nu pare nimic în neregulă pe placă, și un alt alimentator n-am... așa că am lăsat chestiunea în suspensie...ceva idei? :)))( m-am mai uitat în el acum câteva zile, și acum mă gândesc să nu fie vorba de acumulatori, de fapt... la urma urmei, au ceva anișori ăia, și dacă sunt în scurt, ”cer” prea mult curent, și asta ar bloca alimentatorul...)

Link to comment
Share on other sites

... în gol, ledul de pe mufa de alimentare a alimentatorului e aprins strălucitorconectat la laptop, fără acumulator clipește, la jumătate de iluminare.cu acumulator, la fel... asta acum, cu o lună-două în urmă se stingea de cum îl băgam în mufa de alimentare externă a laptopului, cu sau fără acumulator pus.înainte să mă apuc să-l desfac iar și din nou (l-am desfăcut după o zi după ce n-a mai pornit, oricum ”cerea” demult să fie curățat de praful dinăuntru), ceva sugestii, în afara reverificării zonei de alimentare din lap?

Link to comment
Share on other sites

Daca e compaq cu pin ID (si banuiesc ca da avand led pe mufa) trebuie probat inainte cu alt alimentator iar daca porneste trebuie cautat alimentatorul la cablu. De obicei se intrerupe pin ID sau se pune in scurt fata de 19V camasa ecran intermediara. Normal laptopul nu prea are nimic defect.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Salut. Am un HP6220 la care am schimbat elementii din baterie, ca nu tinea deloc. A mers 3 incarcari-descarcari ( tinea 2 ore) si acum nu mai incarca deloc,nici nu porneste pe baterie. Imi arata ca are 12v si vreo 40% incarcata. Cand bag mufa alimentatorului licare ledul de 3 ori si se stinge.Mentionez ca atunci cand am instalat windowsul nu aveam baterie deloc.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Din senin, laptopul meu sony vaio vgn n38l nu mai porneste. Inainte de treaba asta am folosit un incarcator auto pentru el, setat la 19v, am pornit-am oprit totul in regula, acum cand sa-l mai pornesc, e mort, nu se aprinde nimic.-incarcatorul e bun 19v-la mufa la fire e bine, masurat direct pe placa de baza 19v-pe butonul de pornire am 3V care dispar cand il apas-am scos tot ce am putut, am lasat decat placa+cpu, nici o miscare-bateria tinea 5-10 min, insa nici pe baterie nu a pornitIncarcatorul auto l-am folosit de multe ori, nu doar acum.Ce sa mai verific?

post-25245-139829751193_thumb.jpg

post-25245-139829751222_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Asta s-ar putea sa miste si fara ram, pentru ca am bagat odata un modul de 2gb care nu era compatibil, si s-au aprins ledurile+ventilatoul insa nu afisa nimic.Am incercat si fara ram si cu ram, am scos si bateria de bios(care e buna), pe placa nu e nimic ars nu miroase a ars. :sparge:

Link to comment
Share on other sites

A venit pe la mine un prieten cu un sony mai nou decat al meu, insa bateria se potrivea, am pus bateria lui pe placa de baza(era placa goala dezmembrata, cu cpu si ram), pun bateria lui si apas butonul, dintr-o data se aprind ledurile, pun difuzoarele monitorul, si pornea, mergea cum trebuie. Montez bateria mea, merge si cu asta, bag alimentatorul meu, merge si cu ala.Pun totul la loc in carcasa, si iar porneste, il opresc il las 1h sa zic, cand sa-l pornesc din nou...nimic, mort.Nu stiu ce sa-i mai fac!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines