Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
CornelM

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

Recommended Posts

Buna ziua.Doresc sa imi condtruiesc o sursa pentru micro atelierul meu de electronica.Pentru inceput am gasit o schema pe net, este in pdf-ul atasat.Am o mica nelamurie si doresc sa intreb pe cei care au mai multa experienta.Deci este vorba de legarea la punctul de 0V(sursa de +/-12V) cu iesirea +.Sageata aflata dupa R17. Este corect? Schema este functionala?O sa fac numai partea de forta, nu ma intereseaza partea cu LM7805.Multumesc de ajutor, toate cele bune.

sursa 0-30v .pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

La prima impresie n-are nici o logica legarea aia..Parerea mea e sa te axezi pe o sursa verificata,sunt destule pe aici cu schema,cablaj,etc,eu de exemplu am trei surse facute dupa o schema de pe aici cu 3 tl071 si merg f bine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Subscriu, pentru doar 3A, schema aia este nejustificat de complicata, atat configuratia cat si modul de exprimare al acelei scheme... Sunt altele mult mai simple/digerabile si cu beneficii cel putin la fel de mari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, nu prea cred ca schemele cu curent reglabil sunt cu mult diferite.Ideea e ca aia e o sursa buna si stabila. Singurul dezavantaj e ca daca se arde LM723, iesirea se duce la maxim.Ca idee, aia e schema de baza pt mai toate kiturile comerciale de surse de 0-30V, 0-3, 5 sau 10A. Deci ceva ceva stiu producatorii.Evident ca exista si variante mai simple, pt cerinte mai mici :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai dreptate Boss, totusi nu vad pentru ce este necesara prezenta a 2 AO... apoi schema este desenata aiurea, sau oricum e greu de inteles. Integratul de control este el insasi un AO care se poate ocupa foarte eficient de reglajul tensiunii de unul singur, apoi reglajul curentului se poate face si cu un singur AO care sa citeasca si sa amplifice caderea de tensiune de pe un shunt si iesirea sa sa comande baza tranzistorului intern de limitare din 723... sau cel putin asa vad eu lucrurile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aceasta schema a fost publicata in almanahul Tehnium din anul 1984, la pagina 76, autor fiind (pe atunci)studentul Gunter Zeisel.Singura deosebire este ca atunci se foloseau celebrele 741 pe post de comparatoare.Eu am realizat aceasta sursa in anul 1993 si merga excelent si acum, dupa 20 de ani. Nu am mai umblat in ea de cand am construito. Ca regulatoare am folosit 3x 2n3773 si potentiometre multitura. Dimensionand corect transformatorul am obtinut la iesire 40V si 4A. Este bine ca in locul reziatentelor R5 si R9 sa pui initial niste semireglabile pentru a ajusta capul de scala la instrumentul de masura cand potentiometrele sunt la maxim. Recomand cu incredere aceasta schema. O zi buna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, legatura este corecta. Din schema se observa ca avem doua infasurari separate pe trafo de retea, izolate galvanic una fata de alta. Infasurarea de 27V este cea de forta iar infasurarea de 2x12 asigura alimentarea lui 723 pentru ca acesta sa livreze o tensiune de referinte de 7,15V. Masa de forta este simbolizata printr-o linie orizontala mai ingrosata iar masa de referinta este simbolizata printr-o sageata in jos. Pentru a functiona corect cele doua parti trebuie sa aiba un punct comun, un punct de referinta. Acesta este tocmai legatura in cauza. Citeste si articolul din almanah.Acolo face o prezentare, la inceput, sub forma unor scheme bloc. Este vorba de fig.3 unde avem cele doua tensiuni Ui si Ur. Se observa ca dupa rezistenta de sunt Rs se face o legatur cu sursa Ur. Cu stima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

schema e folosita si de tektronix si de rhode&schwarz in surse din anii '70. merg si acum, asa ca daca o faci bine te vei bucura de ea si peste 40 de ani. nu exista alt principiu pentru a obtine curentul reglabil liniar si de la zero. foarte buna reomandarea lui PINTI de a citi articolul. acolo te lamuresti si cum e cu masele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

avem urmatoarele...1--

apoi schema este desenata aiurea, sau oricum e greu de inteles.

2--

Eu am realizat aceasta sursa in anul 1993 si merga excelent si acum, dupa 20 de ani. Nu am mai umblat in ea de cand am construito.

dupa prelucrarea la polizor a celor 2 ipoteze de lucru de mai sus , se obtine ca...a--- cineva iar s-a facut de rusine . ghiciti dvs cine ?b--- grupul vinatorilor de posturi de pe elforum rules .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu consider ca m-am facut absolut deloc de rusine, imi sustin parerea ca schema este greu de inteles ( insasi tema asta dovedeste afirmatia mea ), si ca sunt modalitati mult mai sugestive de a desena o schema, eu unul de fiecare data incerc ca schemele pe care le desenez sa fie cat mai inteligibile, si nimeni nu s-a plans vreodata.Restul afirmatiilor Dvs nu ma afecteaza catusi de putin, nu e prima data cand ma faceti "vanator de posturi" si cu siguranta nu va fi nici ultima, nu va puteti abtine, dar nu ma afecteaza, am sa postez in continuare atunci cand consider ca am ceva de zis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu am o sursa cu un ba 741 si un 2n3055 reglabil 11v la 21v si 2 amp si functioneaza de 7 ani fara probleme e fara protectie .daca te intereseaza pot tyrimite schema pe mp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu stiu daca sunt eu cel vizat in postarea de mai sus.Dar am fost citat!!!Daca am gresit cu ceva, rog pe Domnul "misuraelectronic" sa fie putin mai explicit si sa isi exprime nemultumirila cu privire la postarea mea aici pe forum.Daca este nevoie pot demonta sursa respectiva, pot face fotografii din interior (cu aceasta ocazie o mai curat de praf) sau pot posta si un filmulet cu functionarea acasteia. Cred ca mai am si schema de cablaj , desenata de mine in 1993, cu creionul, pe hartie milimetrica. Sanatate

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu am nici cel mai mic repros la adresa dlui PINTI . cel mult , pot sa-i adresez sincere felicitari pentru realizarea unei surse care merge de 20 de ani fara nici o reparatie . cum domnia sa nu face parte din grupul mai sus citat , rezulta in mod implicit ca nici nu a fost vizat de mesajul meu .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acelasi montaj il folosesc si eu de aproximativ 2 ani pe post de sursa. In locul sursei diferentiale de alimentare a operationalului lm 358 formata din c3,c7 am optat pt lm 7812,7912, in rest nici o modificare. Functioneaza ireprosabil. Tranzistorii trebuiesc montati pe un radiator generos, disipă ff multa caldura mai ales cand intra in limitare. Recomand aceasta schema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.