Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723


Postări Recomandate

Buna ziua.Doresc sa imi condtruiesc o sursa pentru micro atelierul meu de electronica.Pentru inceput am gasit o schema pe net, este in pdf-ul atasat.Am o mica nelamurie si doresc sa intreb pe cei care au mai multa experienta.Deci este vorba de legarea la punctul de 0V(sursa de +/-12V) cu iesirea +.Sageata aflata dupa R17. Este corect? Schema este functionala?O sa fac numai partea de forta, nu ma intereseaza partea cu LM7805.Multumesc de ajutor, toate cele bune.

sursa 0-30v .pdf

Link spre comentariu

Hmm, nu prea cred ca schemele cu curent reglabil sunt cu mult diferite.Ideea e ca aia e o sursa buna si stabila. Singurul dezavantaj e ca daca se arde LM723, iesirea se duce la maxim.Ca idee, aia e schema de baza pt mai toate kiturile comerciale de surse de 0-30V, 0-3, 5 sau 10A. Deci ceva ceva stiu producatorii.Evident ca exista si variante mai simple, pt cerinte mai mici :)

Link spre comentariu

Ai dreptate Boss, totusi nu vad pentru ce este necesara prezenta a 2 AO... apoi schema este desenata aiurea, sau oricum e greu de inteles. Integratul de control este el insasi un AO care se poate ocupa foarte eficient de reglajul tensiunii de unul singur, apoi reglajul curentului se poate face si cu un singur AO care sa citeasca si sa amplifice caderea de tensiune de pe un shunt si iesirea sa sa comande baza tranzistorului intern de limitare din 723... sau cel putin asa vad eu lucrurile.

Link spre comentariu

Aceasta schema a fost publicata in almanahul Tehnium din anul 1984, la pagina 76, autor fiind (pe atunci)studentul Gunter Zeisel.Singura deosebire este ca atunci se foloseau celebrele 741 pe post de comparatoare.Eu am realizat aceasta sursa in anul 1993 si merga excelent si acum, dupa 20 de ani. Nu am mai umblat in ea de cand am construito. Ca regulatoare am folosit 3x 2n3773 si potentiometre multitura. Dimensionand corect transformatorul am obtinut la iesire 40V si 4A. Este bine ca in locul reziatentelor R5 si R9 sa pui initial niste semireglabile pentru a ajusta capul de scala la instrumentul de masura cand potentiometrele sunt la maxim. Recomand cu incredere aceasta schema. O zi buna

Link spre comentariu

Da, legatura este corecta. Din schema se observa ca avem doua infasurari separate pe trafo de retea, izolate galvanic una fata de alta. Infasurarea de 27V este cea de forta iar infasurarea de 2x12 asigura alimentarea lui 723 pentru ca acesta sa livreze o tensiune de referinte de 7,15V. Masa de forta este simbolizata printr-o linie orizontala mai ingrosata iar masa de referinta este simbolizata printr-o sageata in jos. Pentru a functiona corect cele doua parti trebuie sa aiba un punct comun, un punct de referinta. Acesta este tocmai legatura in cauza. Citeste si articolul din almanah.Acolo face o prezentare, la inceput, sub forma unor scheme bloc. Este vorba de fig.3 unde avem cele doua tensiuni Ui si Ur. Se observa ca dupa rezistenta de sunt Rs se face o legatur cu sursa Ur. Cu stima.

Link spre comentariu

avem urmatoarele...1--

apoi schema este desenata aiurea, sau oricum e greu de inteles.

2--

Eu am realizat aceasta sursa in anul 1993 si merga excelent si acum, dupa 20 de ani. Nu am mai umblat in ea de cand am construito.

dupa prelucrarea la polizor a celor 2 ipoteze de lucru de mai sus , se obtine ca...a--- cineva iar s-a facut de rusine . ghiciti dvs cine ?b--- grupul vinatorilor de posturi de pe elforum rules .
Link spre comentariu

Nu consider ca m-am facut absolut deloc de rusine, imi sustin parerea ca schema este greu de inteles ( insasi tema asta dovedeste afirmatia mea ), si ca sunt modalitati mult mai sugestive de a desena o schema, eu unul de fiecare data incerc ca schemele pe care le desenez sa fie cat mai inteligibile, si nimeni nu s-a plans vreodata.Restul afirmatiilor Dvs nu ma afecteaza catusi de putin, nu e prima data cand ma faceti "vanator de posturi" si cu siguranta nu va fi nici ultima, nu va puteti abtine, dar nu ma afecteaza, am sa postez in continuare atunci cand consider ca am ceva de zis.

Link spre comentariu

Nu stiu daca sunt eu cel vizat in postarea de mai sus.Dar am fost citat!!!Daca am gresit cu ceva, rog pe Domnul "misuraelectronic" sa fie putin mai explicit si sa isi exprime nemultumirila cu privire la postarea mea aici pe forum.Daca este nevoie pot demonta sursa respectiva, pot face fotografii din interior (cu aceasta ocazie o mai curat de praf) sau pot posta si un filmulet cu functionarea acasteia. Cred ca mai am si schema de cablaj , desenata de mine in 1993, cu creionul, pe hartie milimetrica. Sanatate

Link spre comentariu

Acelasi montaj il folosesc si eu de aproximativ 2 ani pe post de sursa. In locul sursei diferentiale de alimentare a operationalului lm 358 formata din c3,c7 am optat pt lm 7812,7912, in rest nici o modificare. Functioneaza ireprosabil. Tranzistorii trebuiesc montati pe un radiator generos, disipă ff multa caldura mai ales cand intra in limitare. Recomand aceasta schema.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări