Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Flyback => Redresor Auto


Marian

Postări Recomandate

Salutari tuturor.Va prezint un mic proiect de-al meu, este vorba despre o sursa flyback conceputa de la bun inceput pentru a servi pe post de redresor auto, este un flyback discontinuu cu UC3845 pe partea de control si un mosfet de 800V ca si comutator de putere. Tensiunea de la iesire este 14,5V si poate fi usor ajustata cu ajutorul unui semireglabil orizontal de pe placa, in jurul acestei valori. Curentul nominal este de 8A, iar limitarea este tipica 384x puls cu puls, adica SCC, fapt care evident face sursa imuna la scurtcircuit pe iesire. In fine schema spune destule, iata-o:http://img713.imageshack.us/img713/4645/tosq.pngCalculul trafului si al snubber-ului poate fi parcurs in pdf-ul scris de mine:Calcul traf & Snubber.pdfAsa cum se poate observa valoarea rezistorului din schema nu corespunde cu cea din pdf, motivul este simplu, la realizarea practica a trafului am obtinut niste scapari destul de mari ( 6,3uH ) la un intrefier de cam 4mm fata de ceva mai putin de 3mm cat ar fi trebuit, ( am tratat oarecum superficial calculul intrefierului ), ideea e ca scaparile mari generau disipatie mare pe rezistorul din snubber ( asa cum se poate observa din pdf peste 7W ) am ales sa merg pe transil care sa limiteze strict variatia de pe rezistor si deci disipatia, de aici si diferenta, ambele solutii sunt functionale.Atasez o arhiva care contine cablajul proiectat de mine, dimensiunile sunt impuse de carcasa unde era destinata a fi montata placa ( o carcasa de sursa ATX ), arhiva contine si fisierul Eagle, astfel incat oricine doreste il poate ajusta/modifica dupa plac.:Sursa flyback.rarSursa este in lucru de mai mult timp, era finalizata in proportie de cam 90% de mai mult timp, mai lipsea transilul si electroliticul de pe filtrarea HV, motivul stagnarii a fost faptul ca beneficiarul pentru care proiectul a fost initiat a tot prelungit si amanat decizia daca il mai vrea sau nu si pana la urma l-a abandonat, zilele astea m-am decis insa sa-l termin, si sper eu sa-i gasesc un nou beneficiar. Iata ceva poze:http://img507.imageshack.us/img507/7793/64517691.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/2474/javm.jpghttp://img203.imageshack.us/img203/3159/bz8r.jpghttp://img542.imageshack.us/img542/5540/9t2o.jpghttp://img513.imageshack.us/img513/9451/1qk8.jpghttp://img593.imageshack.us/img593/8608/rgyc.jpgSe va observa o discrepanta intre prima poza si urmatoarele 2, acei 2 electrolitici mari de pe filtrarea HV care initial au fost unii recuperati de la un ATX dezafectat, pentru ei proiectasem cablajul asa cum se vede in arhiva, intre timp au cedat ( obositi ) astfel incat am folosit un singur electrolitic de 450V la 100uF asa cum se poate observa in schema.Si cam atat, Inchei prin a adresa sincere multumiri lui @Smilex fara de care schema practic nu ar fi fost finalizata si lui @maxim_sedilec pentru niste componente ce-mi lipseau.Toate cele bune. :101

Link spre comentariu

Salut si felicitari!Ce nu vad nici in schema si nici in poze este un reglaj al curentului de incarcare.Iar in ce priveste traful, nu ai spus nimic despre miez. Scuze, nu deschisesem arhiva cu cablajul. EE40. Am verificat in timp ce scriam mesajul si am lasat totusi afirmatia despre miez in speranta ca vei edita fisierul cu calculul trafului si vei specifica acolo despre el.

Link spre comentariu

Salut, si multumesc. :101 Un reglaj al curentului de incarcare ar fi presupus prezenta unui AO in pinul 3 al UC, nu am dorit sa risc prezenta zgomotului/oscilatiilor acolo mai ales ca-i vorba de tensiune asa mare, si oricum nu am considerat necesar acest lucru. Cat despre traf, ai dreptate am omis sa-l mentionez, nu mai pot edita primul mesaj dar oricum nu este vre-o restrictie din acest punct de vedere, se poate folosi si alt miez, important este sa se respecte proprietatile infasurarilor.

Link spre comentariu

Felicitari, am urmarit cu interes acest proiect si pe celalalt topic de la surse, eu personal iti multumesc pentru topic. Cred ca e cel mai complet proiect de sursa dat fiind si lantul calculelor. Si, ca orice proiect complet, mare sau mic, ar fi stat bine la rubrica Proiecte complete.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...
  • 6 luni mai târziu...

Felicitari pentru realizare! As dori sa fac si eu aceasta sursa, si am 2 intrebari, daca sunteti amabil sa imi raspundeti... 1- pe cablaj, langa bobinele de pe intrare, unde scrie MOV, ce este rezistenta de 560K de pe schema?   2- aceasta sursa se poate folosi pentru a alimenta amplificatorul de 70W cu mosfet facut de dvs si pe care l-am facut si eu? Daca da, cu ce modificari? Apropo, functioneaza foarte bine, rezista ca un erou. Multumesc pentru ajutor

Editat de dacianu11
Link spre comentariu

Inainte de toate cer scuze pentru intarzierea ( sau mai bine zis, lipsa unui raspuns ), nu stiu de ce nu am fost notificat ca s-a postat nou pe propriu-mi topic, de obicei chestiunea cu "follow" se activeaza automat... n-am mai intrat pe aici de ceva timp fiind destul de ocupat cu niste proiecte personale...

 

1.-MOV => Metal Oxide Varistor, este un soi de transil ( nu sunt sigur cat de corecta este comparatia ) care se deschide la o anumita tensiune, scopul sau este protectia la supratensiune, cand asta se intampla, varistorul pune alimentarea in scurt si siguranta pocneste protejand astfel montajul de dupa. Acuma observ ca in schema rezistenta este inversata cu condul ala de 100n, acolo este un filtru EMI menit sa protejeze reteaua de zgomotul de comutatie al sursei, deci condensatorul ar trebui sa fie inaintea inductantei, daca inca nu ai facut placa atunci o sa fac eu modificarile necesare zilele astea si prezint fisierele necesare aici. Oricum fie asa fie invers, nu are efect asupra functionarii sursei.

 

2.-Nu cred ca tipul asta de sursa este cea mai potrivita solutie pentru alimentarea unui amplificator audio, schema si cablajul par simple dar pretul este complexitatea sporita a proiectarii trafului fata de sursele forward, ceea ce tu ai nevoie ar modifica multe chestii in sursa, insasi cablajul ar trebui reproiectat intr-o buna masura. Mult mai simplu de realizat mi s-ar parea o sursa cu IR2153, evident nestabilizata ca n-ai nevoie de asta la amplif, componentele sunt destul de putine si ieftine, iar traful mult mai usor de proiectat si executat.

 

PS: Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca acel mic amplif isi face treaba, daca tu esti multumit atunci restul nu mai conteaza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări