Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
myshyk

softuri pentru desen-executie.

Recommended Posts

Am urmatoarele softuri:Desen:Catia5, Corell, ArtCam,LazyCamExecutie:Mach3, Kcam4Problema e ca nu stiu cum sa le folosesc, in ce formula, pentru a le putea utiliza: -de ex., fac desenul in Corell, salvez ca .PLT, il deschid cu Kcam4 si il pot executa pe router, cu mentiunea ca setez 0 pe axa Z la adancimea pe care vreau s-o obtin la frezare.- In varianta asta, nu pot genera Gcode pe fisiere exportate/salvate ca DFX.(2D)In ce format pot salva desenele din Catia In 3D, pentru a putea genera Gcode cu unul din cele doua programe de executie, sau ca sa le convertesc cu ArtCam sam LazyCam?Mai concret, desen 3D in Catia, salvare ca....., deschidere/import/convertire cu....., executie cu.....Ma puteti ajuta cu asa ceva?OS win 7 proc, 2,6Ghz,RAM " GB, placa video 1GbRouter hand-made constructie proprie, 1200/850/150 mm/pe axe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu mai vorbi de 3D. Ca sa faci 3D trebuie sa ai o axa rotativa la masina.Hai sa vorbim de 2,5D.Catia asta de care vorbesti poate salva un fisier in format STL ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, printre altele:model;igs;stp;hcg;wrl;cgr;3dmap;si stl.Dar Mach3 si Kcam4 nu importa decat plt, bitmap/jpeg si dxf, din cele care ma intereseaza.Daca la fisiere plt, in 2D am reusit sa ma descurc, la fisere 2,5 D inca nu. Poate cu putin ajutor....Oricum, nu sunt nici mare specialist la softurile pe care le am, dar ma descurc atata cat sa pot avansa. Unde nu stiu singur, mai cer ajutor. :sparge:Ce fisiere video sunt acceptate pe forum, ca sa postez un clip cu routerul meu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iti recomand Aspire, facut de Vectric. E scump daca vrei sa-l cumperi, dar gasesti pe torente versiuni mai vechi functionale (daca nu gasesti iti pot trimite un link pe privat).Pentru generat Gcode e imbatabil din punctul meu de vedere.E foarte usor de invatat, importa multe formate 3D si 2D (stl, dxf, bmp etc).Pentru clip video uploadeaza pe youtube si pune aici link-ul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sper sa mearga, aici am routerul meu, fac probe cu el, ca sa invat sa-l folosesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu toate desenele facute in prealabil in NanoCAD (autocad) le import in Aspire. Mi se pare foarte bun Aspire. Pentru comanda masinii folosesc LinuxCNC (soft care mi se pare incredibil de simplu si de eficient).

Share this post


Link to post
Share on other sites

In ce format le importi? Asta e ce ma intereseaza. Probabil voi incerca si Aspire, dar cu Linux, sunt pe dinafara complect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DXF . Majoritatea programelor de grafica sau de CAD stiu de DXF.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc Drakulya pentru rabdare si ajutor :da

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu stiu daca mai este de actualitate , dar ...uite cum vad eu treaba asta . Pentru generarea instructiunilor ( G-code ) ai nevoie de un soft CAM ( art-cam , aspire , etc ) Aceste fisiere G-code se fac pe baza unui vector ( desen 2D , indiferent de extensie / dxf sau altceva ) bineinteles , in situatia prelucrarii 2,5D ( 3 axe / XYZ ) . Cand prelucram true 3D , avem nevoie de modelul tridimensional si de axa 4 ( axa de rotatie ) . Bun ... Softul care " inghite " si trimite instructiunile catre masina ( prin intermediul driverelor de comanda , catre motoare ) este Mach3 . Faptul ca acest soft stie sa deschida si alte formate , in afara de nc, cnc , tap , etc , este alta dicutie ... Deci , in rezumat , ai nevoie de un soft CAD ( Catia , Rhino , Solid , Schetch ) ca sa desenezi piesa , si din care sa extragi vectorii de lucru ( formele geometrice de baza ) . Apoi ai nevoie de un soft CAM sa generezi fisierele G-code ( instructiunile ) indiferent de extensie , apoi , bineinteles , softul de control ( Mach3 , EMC , etc ) . Eu personal folosesc Rhino 3D pentru proiectare / desenare / vectori , Art-Cam +CamBam pentru fisierele G-code , si Mach3 pentru control . Nu e complicat , trebuie doar sa exersezi ... Vezi in ce soft de desen te simti confortabil , studiaza tutorialele pe net pentru softurile CAM , la fel si pentru Mach3 ... ar fi bine sa gasesti un soft de simulare , ca sa poti exersa " in aer " fara sa muncesti masina ... Succes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa cum am scris mai sus, pentru desenat, exersez in Corel si Catia, pentru generare ArtCam si pentru executie, Kcam4.Problema e ca, fiind cam "incepator batran", ( :jytuiyu ), nu reusesc sa le imbin intre ele: adica desenele pe care le fac in Corel,(pe care-l cunosc cel mai bine )inca nu stiu sa le prelucrez in ArtCam. In rest, am reusit sa generez Gcode si sa-l execut cu Kcam.Ca exemplu, am acest desen, dupa care ar trebui sa obtin o sculptura in lemn, la care desenul sa fie in relief.Ceva in genul acestui stalp.

post-33222-139829679862_thumb.jpg

post-33222-139829679866_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru acel gen de prelucrare , ArtCam-ul are acele toolpath-uri 3D , respectiv " machine relief " . Ar trebui sa generezi modelul 3D , apoi sa exporti in format stl . ArtCam stie sa genereze un toolpath dupa un fisier stl fara probleme ( sincer , n-am facut-o peronal niciodata la modul practic , doar cateva simulari in soft , sa vad cam ce-ar iesi ... ) . Problema nu rezida in generarea toolpath-ului ...ci in executia "inteligenta" . Ideea este sa nu stai cateva ore dupa masina sa realizeze un relief de 200mm x 200mm , ci sa gasesti o strategie de prelucrare mai rapida si mai corecta ... Exista o serie de metode , am citit si eu pe net , n-am aplicat nimic insa ... succes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu folosesc Autocad--->Rhinoceros 5(visualmill) ---> Mach3(doar asta cu licientza) si asta din cauza ca folosesc un adaptor usb (leaffboy77)care nu a vrut u Mach3 spart

toate merg super sirelativ usor de folosit

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu folosesc Autocad--->Rhinoceros 5(visualmill) ---> Mach3(doar asta cu licientza) si asta din cauza ca folosesc un adaptor usb (leaffboy77)care nu a vrut u Mach3 sparttoate merg super sirelativ usor de folosit

Sa inteleg ca nu folosesti un port paralel pentru comunicare .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.