Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Şubler

Florin berdila

Recommended Posts

Salut domnu nicolas imi puteti spune si mie ce sun cifrele de pe vernieru sublerului cu precizia de 0,02 sau cum se citesc la citirea valori

• Replies 40
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Florin berdila

11

• leoncris

5

• Dan57

4

• sorin renato

2

Se citeste numar intreg de pe rigla, numarul de pe rigla este indicat de cifra 0 de pe vernier, daca cifra 0 de pe vernier nu este exacta pe un numar de pe rigla de ex. indica intre 11 si 12 dar nu depaseste 12 inseamna ca ai 11 si ceva 11 virgula, cifra de dupa virgula o citeste pe vernier cauti linia de pe vernier care sa fie in perlungirea cu linia de pe rigla si numari a cata linie este si o inmultesti cu 0,02.Sper ca ai inteles.

Unde ai citit precizia sublerului??? Desi teoretic ar putea exista, eu nu am vazut subler cu precizia de 0,02 mm. Asta ar insemna sa ai 50 de diviziuni pe vernier.. Putin probabil sa existe asa ceva. O precizie de 0,02 mm, ar putea avea doar sublerele cu afisaj electronic. Eu personal, cunosc doar cazuri de sublere clasice cu precizia 0,1 mm, avand 10 diviziuni pe vernier si cu precizia 0,05 mm, avand 20 de diviziuni pe vernier. In imagine, scala de sus, este tipica pentru un subler cu precizia de 0,1 mm, iar cea de la mijloc, pentru unul cu precizia de 0,05 mm. Presupun ca pentru o precizie de 0,02 mm, ar trebui sa avem ceva asemanator cu scala de jos. Mie personal, mi se pare complicat sa urmaresti chiar si corespondenta celor douazeci de diviziuni ale scalei sublerului cu precizia de 0,05. Ce sa mai vorbim despre determinarea exacta a corespondentei in cazul a 50 de diviziuni.post-27597-139829670563_thumb.jpg

In functie de vernier,precizia de citire la sublere poate fi de 0,1; 0,05 şi 0,02 mm si este inscrisa la capatul din dreapta sus al riglei.

Ex. : Subler 0-150mm /0,02 LT15110

Atentie!!! Am sters inca doua subiecte avand acelasi titlu si aceeasi tema. Chiar nu iti dai seama care este mecanismul discutiilor pe un forum?! Daca se mai intampla, voi fi nevoit sa solicit o sanctiune, mai ales ca ai mai facut ceva asemanator si pe un alt topic. Dupa ce ti-am modificat eu titlul, ai mai deschis unul cu un titlu necorespunzator, pe care ti l-a inchis chiar admin Vasile.

Daca intr-adevar ai un subler cu precizia de 0,02, atunci inseamna ca pe vernier ai 50 de gradatii dispuse cam ca in figura intocmita de mine anterior - ultima varianta. La sublerul cu precizia de 0,1 mm, este cel mai simplu, deoarece numarul diviziunilor de pe vernier care trbuiesc inspectate daca vin in continuarea unei diviziuni de pe rigla, este relativ mic si pot fi tinute sub observatie permanenta si concomitenta, aproximativ simplu. La sublerul cu precizia de 0,05 mm (de care dispun si eu) treaba este ceva mai complicata, avand de mentinut sub observatie si de determinat gradatiile in prelungire pentru un numar dublu de gradatii, adica 20. In cei cativa ani de cand il folosesc, m-am mai obisnuit, desi inca nu reusesc intotdeauna sa determin exact gradatia de pe vernier si pe cea de pe rigla, care sunt dispuse in prelungire. La cele cu precizia de 0,02 mm, probabil ca trebuie o atentie de ceasornicar, pentru a determina in mod cert gradatiile coliniare (in prelungire) de pe vernier si pe cea de pe rigla. Cu cat precizia sublerului creste, cu atat rezolutia (diferenta observabila dintre gradatiile de pe vernier si cele de pe rigla) este mai mica. Cu ani de zile in urma, am intalnit la un strungar un subler, care era echipat in scopul cresterii rezolutiei cu un sistem indicator asemanator ceasurilor comparatoare. Nu mai retin ce precizie avea sublerul. Daca ai un asemenea sistem, atunci este mai simplu. Pui sublerul pe "zero" prin contactul direct dintre falcile de masura. Pui apoi acul indicator pe "zero" cu ajutorul unui cadran auxiliar, aidoma cu cele de la comparatoarele cu precizia de 0,01 mm. Faci apoi o masurare de proba. Pe vernier nu ai decat un singur reper - linie. Daca - sa presupunem - acel reper a depasit o anumita diviziune de pe rigla (sa spunem diviziunea de 19 mm) pe comparator vei citi cate diviziuni dupa "zero" ai depasit si le inmultesti cu eroarea maxima - 0,2 in cazul tau. Daca nu este un asemenea sistem, ci are 50 de diviziuni dispuse pe vernier, ca in varianta a treia din figura intocmita de mine mai sus, atunci te vei consola sa incerci sa determini care dintre gradatiile de pe vernier si de pe rigla sublerului sunt dispuse in continuare (sunt coliniare) Se poate utiliza in acest scop o lupa.

:cry: explicaţimi va rog mai pe intelesu meu despre citirea corecta a sublerului care liniuţe de pe vernier se inmulţesc cu precizia sublerului acele mai lungi sau mai scurte am subler cu precizia 0,02mm are 50 de diviziuni explicaţimi va rog frumos

Bre uite incerc sa-ti explic eu mai romaneste... Sublerul are 2 parti: 1 partea mai mare, sa zicem corpul sublerului si 2 partea mai mica, vernier. La unele modele, de partea mica este atasata o tija, pentru masurat adancimi.Partea 1, corpul, are niste gradatii. Acestea sunt gradatii obisnuite, si reprezinta mm. Sa presupunem ca masori o piesa care are exact 100mm. In dreptul cifrei 10 se va afla cifra zero de pe partea 2, vernier.Pe partea 2 sunt inscriptionate alte cateva liniute. Aceste nu mai sunt gradatii mm-metrice. Sunt usor decalate. Rostul acestora este de a masura ceea ce este dupa virgula, adica fractiuni de mm; prin urmare daca ai o piesa de 10,4mm, sa zicem, liniuta cu numarul "0" de pe vrenier, va depasi cu putin linuta de 10cm=100mm de pe corpul sublerului. Acum citesti fractia de mm. Te uiti pe vernier si vezi care liniuta din cele 10 (20..) se afla fix in dreptul unei alte liniute de pe corpul fix. in cazul nostru ar trebui sa fie cea cu numarul 4. In mod similar pentru alte dimensiuni. Daca tot nu ai inteles ia sublerul si masoara cateva burghie noi, de diferite dimensiuni. Ar trebui sa pricepi. Daca esti tot in dilema, mergi la primul meserias auto, strungar etc si roaga-l sa-ti arate. Dureaza 5 min. Vezi sa aibe macar 35-40 ani, nu m-ar mira ca astia mai tineri sa nu stie. Si daca nici asa nu te descurci, cumparati un subler electronic, sau nu te mai apuca de harburi ar fi prea riscant pentru tine. :rade: Succes

Mai oameni buni am un subler cu precizia de 0,02 mm acum ce nu stiu eu de pe vernier care liniuta se inmulteste cu precizia sublelului cele care au in dreptu lor cifre sau cele mai mici fara cifre aici sunt in dilema vorbesc de vernier nimeni nu mia dat raspuns clar fiţi igaduitor cu mine si multumesc tuturor care vor sa ma ajute astept raspunsuri

Ti-a explicat destul de clar userul H Robert respectiv liniuta de pe vernier care se potriveste cel mai bine in dreptul unei gradatii de pe partea fixa, adica acea liniuta care formeaza o linie continua perfecta cu cea de pe vernier. Numeri a cata liniuta este si inmultesti cu diviziunea de 0,02. Nu trebuie sa fie tot timpul aceeasi diviziune. Dar oare nu te cramponezi prea mult cu acest amanunt? Ai scule cu care sa lucrezi la asemenea precizie? Ai face invidois si un prelucrator prin aschiere de categoria a II a ca sa nu mai vorbim de cei cu categ a VII a CARE CEI MAI MULTI DINTRE EI SUNT DEJA PENSIONARI. Aspectele pe care le ridici nu numai in acest topic se invatau pe vremuri la materiile de specialitate in clasele IX, X. Fara a sti un minim de teorie degeaba cauti sa inveti practic. Spor la invatat! :da

AM CULES DIN LUCRAREA INDICATA IN LINkScopul lucrării Lucrarea urmărește familiarizarea şi formarea deprinderilor studenților cu lucrul şimânuirea diferitelor tipuri de șublere şi micrometre. Utilizând aceste instrumente de măsură se vor verifica dimensiunile diferitelor repere puse la dispoziția studenților în cadrul laboratorului unde se va desfășura lucrarea.In pag 8 a lucrarii se evidentiaza foarte bine principiul de masurare nu vad ce ar mai trebui explicat, restul tine de practica..... pentru acest lucru EXISTA preparator, indrumator, asistent, profesor si orele de laborator.... Pentru aceasta problema in liceele industriale ramaneai corijent pe vara daca nu stiai sa citesti un subler in clasa a IX a :da :jytuiyu acum s-a ajuns la studiu in facultate... SPER CA CEL CARE INTREABA SA NU FIE CHIAR INDRUMATORUL :speriat . Sper sa nu se considere cineva jignit de afirmatiile mele. In liceu aveam o profesoara de fizica, care la orice problema pe care o aborda, intreba elevul care studiase partea de teorie, << DE CE?>> daca nu stiai sa raspunzi te alegeai cu un 2 chiar daca aplicai corect formula de calcul. SCUZE DE OFF TOPIC