Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tabla zincata


Postări Recomandate

Clorura de zinc indeparteaza oxidul de zinc nu si sincul ,cu clorura de zinc curata cei care cositoresc burlanele din tabla zincata care se folosesc la scrgerile pentru apa care se scurge de pe acoperisuri de case.Daca este bazin de masina de spalat nu cred ca este din tabla zincata ,tabla zincata nu tine prea mult la detergenti , cred ca este tabla nichelata ,am vazut si astfel de bazin cositorit decapat cu acid clorhidric diluoat sau cu tipirig

Link spre comentariu

Cred ca nu s-a referit la un bazin facut din tabla zincata, ci a dat exemplu bazinul, ca grosime a tablei de inox, pe care ar suda-o autogen. Inoxul se cam "branzeste" la flacara, deci nu prea se poate suda, si nici alami.Si la tobele de esapament, care au ceva crom in aliaj, le sudez foarte greu, autogen. Electric iese perfect. Daca gasesti electrozi de 1,5 de inox, merge perfect sa sudezi chiar si tabla de bazin. Nu cred ca nu merge sacazul (colofoniul), la cositorit tabla zincata! De fapt, eu asta am folosit de fiecare data, atat la cupru cat si la tabla zincata sau tabla decapata. Pentru a "stinge" apa tare (HCl), cat am fost tinichigiu la vremea cand se facea meserie (inainte de '90), taiam fasii de tabla zincata, si o puneam in acidul clorhidric, zincul se dizolva, si asa lucram cu ea. Azi, daca nu ai de lucru in cantitati industriale, foloseste sacaz, ca merge sigur, numai sa ai cu ce incalzi bine piesele. Eu, numai sacaz folosesc.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu tiganesc, ci romanesc, pentru ca nu ei sunt autorii acestor indeletniciri, cum gresit se crede ca, tiganii fac fierarie, ei fac cazane, si alte lucrari marunte, prin care ei urmaresc decat excrocarea, si nu au nimic altceva deosebit de facut. Numai in ultimele saptamani, am avut ceva ingrozitor de facut, etansari la cazanele de cupru, vandute de tigani, care habar n-au ce inseamna imbinare in coada de randunica, apoi peste imbinarile total nereusite au dat cu cositor, peste care au vopsit cu bronz auriu, sa nu vada prostu' . Nu am doar 20 de ani, sa nu stiu ce spun! Ca sunt meseriasi, o spun doar nestiutorii, care de altfel sunt si, pacaliti e putin spus. Ciocanul de lipit din Cu, cu cat e mai mare, cu atat isi tine temperatura mai mult timp (daca nu e incalzit continuu), dar nici asa mare, incat sa-ti "rupa" mana, dupa doua minute de tinut in mana.Eu folosesc un cap de bec de autogen, pe care l-am mai incarcat putin, si tine cam un minut(destul la lipit carbunii electromotoarelor).Varful, de forma unei dalti inguste, trebuie la inceput sa fie frecat cu o pila si decapat cu tipirig sau sacaz, dupa care imediat pus cositor pe el, pentru a se face gruntul, adica varful sa aiba cositor pe el (ca la pistolul de lipit), ca altfel nici nu incalzeste piesa, nici nu se leaga cositorul de piese. Se aseaza piesele de cositorit petrecute putin, se da cu o pensula, ca si cand s-ar trasa o linie, cu apa tare, se lasa putin sa-si faca treaba, dupa care se freaca letcomul (ciocanul) concomitent cu adaugarea de cositor, pe locul unde se face lipitura (nu e sudura). Eu nu folosesc acum apa tare (la piese mici), ci sacazul, care decapeaza si face si cositorul sa adere mai bine, pe orice metal, afara de inox. Nimic mai simplu!

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator ionutdragos

Probabil ca raspunsul vine foarte tarziu. Eu am folosi pasta decapanta folosita la lipirea tevilor de cupru. Acesta pasta, pe langa substanta de decapare  propriuzisa mai are in componenta praf de cositor.  Totusi, la tablele foarte vechi si foarte oxidate nu merge. In schimb la tabla zincata noua poti lipi  bine cu aceasta pasta. 

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări