Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legare neoane (becuri economice) cu balast electromagnetic


Vizitator liviu4u

Postări Recomandate

Vizitator liviu4u

Buna ziua,Am 4 neoane (becuri economice) mici de 9w cu 2 fire fiecare (socket G23).As vrea sa folosesc un balast electromagnetic (este mai ieftin) de 36 w pentru toate 4 sau daca nu se poate cate un balast de 11w.Este posibil asa ceva?P.S. - mi s-au ars drosserele electronice,erau chinezariiMultumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Salut,Acel tip de bec este posibil sa fie construit cu starterul in interiorul soclului. Se poate monta un balast electromagnetic singura modificare fata de un montaj clasic este sa nu se mai faca inserierea cu starterul. Singurul lucru ce trebuie sa faci este sa inseriezi becul cu balastul electromagnetic (asta in cazul ca becul este prevazut cu starter) si sa verifici.

Link spre comentariu
Vizitator liviu4u

Am gasit rezolvarea.Pe piata am gasit de cumparat un droser electronic pentru lampi de birou si are la iesire 2 fire.Exact cum imi trebuie ,cu putere de 7-13 w.

Problema este ca nu am gasit decat 2 bucati.Mai aveau pe stoc drosere electronice de 20 w cu iesire pe 4 fire.

 

Neonul arata asa

http://elforum.info/download/file.php?id=15795

 

Desfacut asa : (are un condesator verde)

http://elforum.info/download/file.php?id=15846&t=1

 

Problema sta in felul urmator :

Pot sa folosesc acest droser ...dar are 4 fire....fara sa mai desfac cele 4 neoane sa scot acele condesatoare?

Ce se intampla daca droserul electronic are 20 w si neonul 9 w?

:Posted Image

 

 

 

Multumesc,

Link spre comentariu
Vizitator liviu4u

Pai eu nu vreau sa le mai desfac pe toate,eu vreau sa il las pe 2 picioruse.Si daca se poate conecta la acel droser cu iesire pe 4 fire.(avand in vedere ca in neon are un condesator)

Link spre comentariu

Folositi-le asa cum sunt, fara sa mai desfaceti nimic, numai ca la balastul electronic uitati-va unde sunt cele doua fire active, si cele doua fire care duc la un condensator asemanator cu acela de la tub, aflat in drossel-ul electronic.Practic, pentru amorsare, utilizati condensatorul din tub, nu cel din drossel-ul electronic.Tuburile acelea cu condensator verde sunt tuburi concepute special pentru drossel electronic.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator gtiasi

Am citit cu atentie acest topic, deoarece sunt interesat de utilizarea unor astfel de tuburi cu drosel electromagnetic, dar initiatorul care a gasit in cele din urma o alta rezolvare, cea cu balast electronic, are dreptate.Considerand ca desenul afisat de "em2006" se refera la toate aceste tipuri de tub, am realizat un montaj in tandem a 2 tuburi de9w (tuburi pentru uscatoarele de unghii cu UV) cu un drosel electromagnetic de 18w si am constatat ca schema nu functioneaza.Ma vad nevoit sa trag concluzia ca acest tip de tub (al meu adica, asta cu UV) nu are inglobat starter si nu poate fi alimentat decat cu drosel (balast) electronic. Astfel, totul se complica pentru mine si proverbul cu socoteala de-acasa s-a adeverit, din pacate.

Link spre comentariu

@gtiasi.....Puteți folosi cele două tuburi de 9W ale uscătorului alimentându-le înseriate între ele cu ajutorul unui ,,balast electronic,, recuperat de la o lampă economică de 20-23W. Dați jos montajul dintr-o lampă de 20-23W și trageți fire către filamente, două către filamentul unui tub, două către filamentul celuilalt.Filamentele tuburilor rămase neconectate se leagă între ele, astfel se că vor înseria cele două tuburi rezultând un tub echivalent cu puterea de circa 18W.Fiind ceva mai greu de inițiat aprinderea în tuburi înseriate, am recomandat un ,,balast,, de putere mai mare de 18W. 

Link spre comentariu
Vizitator gtiasi

Va multumesc mult pentru operativitate si pentru raspuns, @validae.In cazul meu, problema se complica deoarece aceasta adaptare trebuie s-o fac si la alte 2 perechi de lampi, care toate la un loc vor sa insemne o incinta cu lumina UV pentru fotopolimerizare. Chiar daca m-am informat despre aceasta inainte de achizitionarea lampilor, corespunzator zic eu, iata ca omul cat traieste, invata.

Editat de gtiasi
Link spre comentariu

Este mult mai ieftin cu ,,balast electronic,, decât cu drossel electromagnetic, fiind și mai ușor și mai puțin voluminos. Lămpi economice din care să recuperați electronica se găsesc la prețuri convenabile, e bine să nu luați nici cea mai ieftină versiune de 5 Lei, dar se găsesc lămpi bune și chiar ,,balasturi electronice,, ca atare la prețuri  bune.

Link spre comentariu
Vizitator gtiasi

Pentru cei care au intampinat aceeasi problema, as dori sa-i informez ca acest tip de lampa ce emite in spectrul UV, cum sunt cele pentru uscatoarele de unghii si pentru fotopolimerizare in general, are "inglobat" in soclul acesteia un condensator. Probabil ca acest condensator este util in montajul conceput anume pentru astfel de aplicatie, dar in cazul meu, a trebuit sa-l elimin.

Am incercat initial schema clasica cu drosel electromagnetic si startere, dar cum cele doua lampi nu luminau la fel, a trebuit sa abordez alta solutie.

Adica cea cu drosel electronic recuperat de la un bec economic de 20 w de firma, dar si aici rezultatul n-a fost satisfacator.

In cele din urma, am achizitionat un drosel electronic de 18w (marca Total Green,  de 12lei) care si-a facut treaba foarte bine cu cele doua lampi legate in tandem.

Oricum, multumesc mult pentru atentie si sfaturi.

Link spre comentariu
Vizitator gtiasi

Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic, dar acela este un condensator autentic. Dimensiunile lui sunt de 6x10mm, este de culoare verde si este inscriptionat astfel W332J/630V; de prima litera nu sunt foarte sigur, deoarece pe niciunul din cei 6 condensatori marcajul nu este perfect inteligibil. Asemenea condensatori gasesti si in balasturile de la becurile economice fabricate in China, presupun. Cineva chiar a postat pe un alt topic o poza cu lampa aceasta.

Editat de gtiasi
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări