Guest UtilizatorAmator Posted July 29, 2013 Share Posted July 29, 2013 Buna seara,Ma pregatesc sa incep lucrul la primul meu CNC. Am un buget de aproximativ 3000, maxim 4000 de RON.O sa doresc sa prelucrez cu el cablaje PCB, carcase din PVC si policarbonat pentru proiectele mele, blocuri solide din PVC si diverse componente din Al, polistiren extrudat si foi din fibra de carbon.Dimensiunile sunt: x=600mm, y=500mm, z=500mm.Voi folosi axe de ghidaj cu rulmenti liniari si suruburi cu bile.As dori ca cei care si-au facut masini CNC in regim de amator sa isi dea cu parerea aspura componentelor necesare. Mi-e teama sa nu subdimensionez ceva tinand cont de materialele ce le voi prelucra.1) Sunt suficient de rigide axele de ghidaj cu diametrul de 20mm?2) Sunt suficient de rigide suruburile cu bile cu diametrul de 16mm?3) Pe axa X, pot pune un singur ax de ghidaj pe fiecare parte sau trebuie sa pun 2?4) Pe axa X, am 2 optiuni in ceea ce priveste montarea surubului cu bile: pe centru sau pe lateral. Daca il pun pe centru, pun un singur surub cu un singur motor. Daca il pun pe lateral, pot sa folosesc tot un surub cu un motor pe o singura latura sau trebuie sa pun cate un surub si un motor pe fiecare parte? As prefera varianta pe lateral. E mai usor de facut in ceea ce priveste cadrul masinii.5) Este suficient de rigid un profil rectangular zincat 100x50 cu grosimea materialului de 3mm?Mai sunt alte lucruri de care trebuie sa tin cont la partea mecanica?Va multumesc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
katran Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Salut , Axele de ghidaj sunt sustinute ( SBR-uri ) , sau nu ? Suruburile de 16mm sunt O.K , nu stiu ce sa zic de structura ... La ce precizii vrei sa lucrezi ? In buget sunt " prinse " motoarele de actionare , driverele si motorul de frezare ? Cea mai simpla varianta constructiva ar fi cu un singur surub sub masa ( indiferent cum o declari , Y sau X ) . Varianta cu un singur surub pe lateral n-o inteleg ... vrei sa spui 2 suruburi , cate unul pe fiacare parte ? Cat priveste Z-ul ala de 500mm ... mai bine te mai gandesti nitel ... coboara-l la 2-300 , ca e prea sus , si o sa flambeze rau ... Ar fi bine sa schitezi un design de principiu , sa stii cam ce ai nevoie in materie de componente ... Un proiect bine facut te scuteste de multe batai de cap , plus ca poti sa depistezi in avans cam ce probleme pot sa apara ... Sa speram ca reusesti sa te incadrezi in buget ... ar fi o realizare mare chestia asta . Succes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest UtilizatorAmator Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Multumesc pentru raspuns.Nu stiu ce sunt SRB-urile. Axele de ghidaj ma gandeam sa le prind in suporturi de capat verticale SK20. Cate unul la fiecare capat. Sau poate sa comand axele cu gauri la capete si sa le prind direct de structura.Vreau sa am preczii de 0.1mm la o piesa terminata. Maxim 0.2mm. Sper ca 2 zecimi de mm e o marja realista pentru bugetul meu.In buget e prins tot, mai putin motorul de frezare. La 3000-4000 RON vreau sa o conectez la calculator si sa mearga bine.Am vazut pe internet 3 tipuri de actionare a axei X. Primul avea surubul cu motorul sub masa, pe centru. Al 2lea avea cate un motor si un surub pe fiecare parte. Al 3 lea avea un singur motor si un singur surub dar nu erau montate pe centru. Erau ori pe stanga, ori pe dreapta. Daca folosesc ultima varianta, ma tem sa nu am probleme cand prelucrez Al. Adica nu stiu daca fortele sunt distribuite uniform in cazul asta.Axa Z as putea sa o cobor la 200mm. Am facut-o de 500mm mai mult cu gandul la polistirenul extrudat.Inital ma gandisem la masinile CNC chinezesti de pe ebay. Vroiam un CNC 3040 dar chinezii sunt neseriosi. Ma intelessem cu ei la 2700 RON pentru o masina cu tot cu transport. Normal ca la sfarsit mi-au zis ca nu le au pe stoc si sa mai astept. Cand au avut pe stoc, mi-au umflat pretul de transport cu aproape 500 RON. Am renuntat si am zi sa il fac singur. Masina chinezeasca avea in banii aia suruburi trapezoidale si o electronice ce trebuia inlocuita (de asta se plange lumea pe forumuri cel mai mult). Link to comment Share on other sites More sharing options...
katran Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 SBR rail / linear supported rail / ghidaj linear sustinut : Link to comment Share on other sites More sharing options...
katran Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Uite , poate te inspira ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administratori Badman Posted July 30, 2013 Administratori Share Posted July 30, 2013 Buna seara,Ma pregatesc sa incep lucrul la primul meu CNC. Am un buget de aproximativ 3000, maxim 4000 de RON.O sa doresc sa prelucrez cu el cablaje PCB, carcase din PVC si policarbonat pentru proiectele mele, blocuri solide din PVC si diverse componente din Al, polistiren extrudat si foi din fibra de carbon.Dimensiunile sunt: x=600mm, y=500mm, z=500mm.Voi folosi axe de ghidaj cu rulmenti liniari si suruburi cu bile.As dori ca cei care si-au facut masini CNC in regim de amator sa isi dea cu parerea aspura componentelor necesare. Mi-e teama sa nu subdimensionez ceva tinand cont de materialele ce le voi prelucra.1) Sunt suficient de rigide axele de ghidaj cu diametrul de 20mm?2) Sunt suficient de rigide suruburile cu bile cu diametrul de 16mm?3) Pe axa X, pot pune un singur ax de ghidaj pe fiecare parte sau trebuie sa pun 2?4) Pe axa X, am 2 optiuni in ceea ce priveste montarea surubului cu bile: pe centru sau pe lateral. Daca il pun pe centru, pun un singur surub cu un singur motor. Daca il pun pe lateral, pot sa folosesc tot un surub cu un motor pe o singura latura sau trebuie sa pun cate un surub si un motor pe fiecare parte? As prefera varianta pe lateral. E mai usor de facut in ceea ce priveste cadrul masinii.5) Este suficient de rigid un profil rectangular zincat 100x50 cu grosimea materialului de 3mm?Mai sunt alte lucruri de care trebuie sa tin cont la partea mecanica?Va multumesc!SBR sunt niste denumiri de produse chinezesti, acestea nu exista intr-un nomencaltor de produse sau ceva de genul. daca ai banii vii la mine si discutam, am solutii pentru tine sa te poti incadra cat de cat in buget Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest UtilizatorAmator Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Va multumesc pentru raspunsuri si oferte. O sa incerc sa il fac de unu singur, asa mai invat ceva.katran, eu nu voi folosi varianta cu ghidajul sustinut. O sa am axele prinse la capete si voi folosi rulmenti liniari in carcasa inchisa. Ceva in genul aparatului propus de tine vreau sa fac. Am avut noroc si am gasit destul de ieftin 3 motoare pas cu pas HY 200-2220-100-A8 si un controller pentru 3 axe facut cu L298N-uri. Mai aveam eu o sursa de tensiune de 12V si am facut montajul. Am downloadat Mach3 si am reusit sa le misc cu un Gcode in varianta demo. E prima oara cand am incercat sa fac ceva cu motoare pas cu pas. Sunt destul de incantat de rezultat. La 0.7Nm, cred ca motoarele sunt destul de slabe pentru ce vreau eu. Poate ca dupa ce voi face masina CNC, pe astea le voi folosi la o imprimanta 3D. Ramane de vazut.Buba cea mai mare sunt suruburile cu bile. Sunt scumpe si prelucrarea la capete o sa coste mult. Am vazut ca suruburile sunt cu pas de 2.5, de 5 si de 10. Care sunt mai precise/bune pentru aplicatia mea?Cadrul o sa il fac initial din MDF sau alte materiale ieftine. Asta o sa imi permita sa fac modificari rapide daca gresesc ceva (doar e prima mea masina CNC). Cand o sa fie totul gata o sa il fac din profile rectangulare din otel zincat. Profilele de Al sunt prea scumpe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administratori Badman Posted July 31, 2013 Administratori Share Posted July 31, 2013 dece nu il faci ca si proiectul asta ? http://www.hi-end.ro/lumix-p-3532.html este usor de facut si poti sa il faci si din lemn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest UtilizatorAmator Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 Din acel proiect ma voi inspira cel mai mult.Poate cineva sa recomande un motor de frezare mai silentios? Stau la bloc si nu vreau sa am probleme cu vecinii. Ce parere aveti de Proxxon BFW 40/E? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cnc_step Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 Din acel proiect ma voi inspira cel mai mult.Poate cineva sa recomande un motor de frezare mai silentios? Stau la bloc si nu vreau sa am probleme cu vecinii. Ce parere aveti de Proxxon BFW 40/E?Tot ce este pe perii canta la volum mare.Fa-ti un motor de frezare cu un outrunner, ori inrunner. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administratori Badman Posted August 2, 2013 Administratori Share Posted August 2, 2013 e dificil de facut din motor de modelism si daca dai peste un strungar prost o sa urle mai tare ca unu cu perii Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Paul_l Posted August 2, 2013 Share Posted August 2, 2013 Mă gândesc si eu la un nou cnc dupa ce am terminat adaptarea lui proxxon mf70 , care merge excelent , dar simt nevoia unei curse mai mari mai ales pentru cablaje. Ce părere aveți de makeslide ? As fi tentat sa încerc dar in același timp parca niște ghidajele cilindrice cu rulmenti liniari sunt mai sigure. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest UtilizatorAmator Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Buna ziua,Am avansat destul de mult. Am modificat proiectul destul de multicel fata de ideea initiala si am depasit buggetul de 3000-4000 de ron. Momentan sunt la 4100 RON cu 95% din partea mecanica facuta. Mai imi trebuie masa cu profil "T". Am trimis un mail la isel si ce au ei costa cam 170 de euro + TVA. E mult pentru mine mai ales ca am depasit bugetul. Aveti idee unde gasesc profil pentru masa la un pret mai mic? Imi trebuie un profil de 700 mm lungime si intre 375 si 475 mm latime.Mai e problema cu electronica. Acum am un pachet complet de 3 motoare de 0.7 Nm, controller, bucsi elastice, sursa, tot ce imi trebuie. Axele functioneaza in gol dar nu stiu cat de bine o sa mearga in sarcina. Daca e sa iau motoare mai mari, trebuie sa dau banii pe motoare, alt controller si evident alta sursa. Daca noile motoare au axe de 8mm in loc de 6.35, trebuie sa iau si bucsi elastice. Adica trebuie sa cumpar tot.Pe mine nu ma intereseaza viteza. Ma gandeam sa iau fulii de 12 si 48 de dinti si curele inchise, sa fac un sistem cu raport 4:1 la fiecare motor. Teroretic, viteza scade de 4 ori dar cuplul creste de 4 ori, nu? Cat de buna este aceasta solutie din punct de vedere al backlash-ului? Cureaua aia are o elasticitate ce ar putea influenta negativ produsul final? Fuliile alea au joc ce ar putea influenta negativ produsul final? Asa cred ca ies pe la 250-300 de RON pentru toate axele. Daca e sa cumpar tot, ajung probabil la 1500 de RON.Aveti sfaturi sau link-uri utile in ceea ce priveste centrarea componentelor cand voi face asamblarea finala? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.