Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie de iluminare de camera cu NEON...probleme...

Guest pai

Recommended Posts

Salutare.Stie cineva cum functioneaza o astfel de instalatie si cum interactioneaza elementele din componenta ei (bobina,un condensator,"starterul") ?Si de ce pâlpâie tubul cu neon (si nu se aprinde)?tnx.

• Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Blind

4

• tiristor

2

• Gheorghe Dracu

1

• Kreator

1

Daca neonul iti palpaie si nu se aprinde, starterul e busit sau e prea slab (asta e cea mai probabila)=>schimba-lcondensatorul poate sa fie pus, poate sa nu fie, prezenta/absenta lui nu influenteaza aprinderea neonului. Condensatorul se pune pentru a compensa efectul droserului (care este consumator de energie reactiva).Nu stiu sa iti explic de ce dr pune droserul sau starterul, pentru ca nu a stat nimeni sa imi spuna in liceu, iar eu la randul meu, mai tarziu, nu am stat sa ma uit ce face fiecare. In orice caz, fara starter si fara droser nu vei putea aprinde tubul.Daca vrei si o schema de montaj a unei astfel de instalatii spune-mi si iti desenez.

Nu stiu sa iti explic de ce dr pune droserul sau starterul, pentru ca nu a stat nimeni sa imi spuna in liceu, iar eu la randul meu, mai tarziu, nu am stat sa ma uit ce face fiecare.

Droserul se pune pt a prelua o parte din tesiunea de alimentare dupa ce se aprinde tubul, este un balast electric.Starterul se pune fiindca prin inchiderea lui, se induce in droser o tensiune mai mare, care suprapusa peste cea de alimentare aprinde tubul. Dupa ce tubul s-a aprins, starterul iese din circuit deoarece U cade pe tub si nu pe starter

Tubul e un tub cu gaz nobil dar nu neon,neon se afla in starter ,lampa aia mica in paralel cu cundensatorul.daca vrei sa stii ca tubul fluortescent e bun scoate starterul si cu o sirma scurcircuiteaza soclu starterului,daca se aprinde tubul e bun si schimba starterul,atentie sunt tuburi care nu se aprind la orice starter,sau tubul nu are gaz suficient si atunci palpaie. :supz:

Salut.Ca o completare, si un posibil raspuns la intrebarea initiala, palpairea datorata uzurii se poate explica si asa: pe filamentele tubului fluorescent (wolfram) (gazul:vapori de mercur la joasa presiune cu argon)se depun oxizi metalici care imbunatatesc emisia de electroni.Dupa amorsarea descarcarii prin tub, prin incalzirea filamentelor cu ajutorul starterului,curentul care trece prin tub este limitat de reactanta droselului, dar acelasi curent incalzeste si filamentele, mentinandu-le fierbinti prin bombardare ionica si electronica scazand astfel tensiunea pe tub.Din cauza uzurii acei oxizi se vaporizeaza si se depun pe peretele de sticla dar in acelasi timp scade emisia de electroni (curentul).Scazand curentul,creste tensiunea pe tub,ajungand la tensiunea de amorsare a starterului.Asa apare palpairea.La uzura starterului se produce cam acelasi lucru numai ca acolo se subtiaza stratul de bimetal,facand starterul mai sensibil (descarcarea din tubul starterului incalzeste mai repede bimetalul).Poate am reusit sa explic,poate nu.PS:condesatorul din starter este folosit pentru suprimarea curentilor de radiofrecventa generati de deschiderea contactelor starterului (condesatorul cu hartie: 4.7-10 nF la 1200 V).

Tubul e un tub cu gaz nobil dar nu neon,neon se afla in starter ,lampa aia mica in paralel cu cundensatorul.daca vrei sa stii ca tubul fluortescent e bun scoate starterul si cu o sirma scurcircuiteaza soclu starterului,daca se aprinde tubul e bun si schimba starterul,atentie sunt tuburi care nu se aprind la orice starter,sau tubul nu are gaz suficient si atunci palpaie. :supz:

adica se poate inlocui acel starter cu o bucata de sarma sau asta e doar un test de verificare? :d