Guest pai Posted August 23, 2006 Share Posted August 23, 2006 Salutare.Stie cineva cum functioneaza o astfel de instalatie si cum interactioneaza elementele din componenta ei (bobina,un condensator,"starterul") ?Si de ce pâlpâie tubul cu neon (si nu se aprinde)?tnx. Link to comment
Blind Posted August 23, 2006 Share Posted August 23, 2006 Daca neonul iti palpaie si nu se aprinde, starterul e busit sau e prea slab (asta e cea mai probabila)=>schimba-lcondensatorul poate sa fie pus, poate sa nu fie, prezenta/absenta lui nu influenteaza aprinderea neonului. Condensatorul se pune pentru a compensa efectul droserului (care este consumator de energie reactiva).Nu stiu sa iti explic de ce dr pune droserul sau starterul, pentru ca nu a stat nimeni sa imi spuna in liceu, iar eu la randul meu, mai tarziu, nu am stat sa ma uit ce face fiecare. In orice caz, fara starter si fara droser nu vei putea aprinde tubul.Daca vrei si o schema de montaj a unei astfel de instalatii spune-mi si iti desenez. Link to comment
Blind Posted August 23, 2006 Share Posted August 23, 2006 Uite ca am rezolvat dilema in care ma aflam, acum "te rezolv" si pe tine intra aici si trage primul pdf. Dupa ce il citesti o sa intelegi de ce se pune fiecare. Daca nu intelegi...mai sunt si altele. http://forum.softpedia.com/index.php?sh ... 5265&st=60 Link to comment
Gheorghe Dracu Posted August 24, 2006 Share Posted August 24, 2006 Schema de conectare a tubului fluorescent este asta: http://www.ustr.net/electronics/9110hiwac.gif Starterul are un bimetal inauntru. In caz ca e defect el face tubul sa palpaie. Evident ca si tubul poate fi defect si atunci poate palpai din cauza lui. Link to comment
Blind Posted August 24, 2006 Share Posted August 24, 2006 Da, insa cand tubul e defect de obicei se innegreste la unul din capete, si iti dai seama. Oricum, un starter e mai ieftin decat un tub :smt003 Link to comment
Guest pai Posted August 24, 2006 Share Posted August 24, 2006 multumesc mult pentru observatii,pentru moment! Link to comment
Kreator Posted August 26, 2006 Share Posted August 26, 2006 Nu stiu sa iti explic de ce dr pune droserul sau starterul, pentru ca nu a stat nimeni sa imi spuna in liceu, iar eu la randul meu, mai tarziu, nu am stat sa ma uit ce face fiecare.Droserul se pune pt a prelua o parte din tesiunea de alimentare dupa ce se aprinde tubul, este un balast electric.Starterul se pune fiindca prin inchiderea lui, se induce in droser o tensiune mai mare, care suprapusa peste cea de alimentare aprinde tubul. Dupa ce tubul s-a aprins, starterul iese din circuit deoarece U cade pe tub si nu pe starter Link to comment
tiristor Posted August 26, 2006 Share Posted August 26, 2006 Tubul e un tub cu gaz nobil dar nu neon,neon se afla in starter ,lampa aia mica in paralel cu cundensatorul.daca vrei sa stii ca tubul fluortescent e bun scoate starterul si cu o sirma scurcircuiteaza soclu starterului,daca se aprinde tubul e bun si schimba starterul,atentie sunt tuburi care nu se aprind la orice starter,sau tubul nu are gaz suficient si atunci palpaie. :supz: Link to comment
The Stressmaker Posted August 27, 2006 Share Posted August 27, 2006 Salut.Ca o completare, si un posibil raspuns la intrebarea initiala, palpairea datorata uzurii se poate explica si asa: pe filamentele tubului fluorescent (wolfram) (gazul:vapori de mercur la joasa presiune cu argon)se depun oxizi metalici care imbunatatesc emisia de electroni.Dupa amorsarea descarcarii prin tub, prin incalzirea filamentelor cu ajutorul starterului,curentul care trece prin tub este limitat de reactanta droselului, dar acelasi curent incalzeste si filamentele, mentinandu-le fierbinti prin bombardare ionica si electronica scazand astfel tensiunea pe tub.Din cauza uzurii acei oxizi se vaporizeaza si se depun pe peretele de sticla dar in acelasi timp scade emisia de electroni (curentul).Scazand curentul,creste tensiunea pe tub,ajungand la tensiunea de amorsare a starterului.Asa apare palpairea.La uzura starterului se produce cam acelasi lucru numai ca acolo se subtiaza stratul de bimetal,facand starterul mai sensibil (descarcarea din tubul starterului incalzeste mai repede bimetalul).Poate am reusit sa explic,poate nu.PS:condesatorul din starter este folosit pentru suprimarea curentilor de radiofrecventa generati de deschiderea contactelor starterului (condesatorul cu hartie: 4.7-10 nF la 1200 V). Link to comment
Guest pai Posted August 27, 2006 Share Posted August 27, 2006 Tubul e un tub cu gaz nobil dar nu neon,neon se afla in starter ,lampa aia mica in paralel cu cundensatorul.daca vrei sa stii ca tubul fluortescent e bun scoate starterul si cu o sirma scurcircuiteaza soclu starterului,daca se aprinde tubul e bun si schimba starterul,atentie sunt tuburi care nu se aprind la orice starter,sau tubul nu are gaz suficient si atunci palpaie. :supz:adica se poate inlocui acel starter cu o bucata de sarma sau asta e doar un test de verificare? Link to comment
Blind Posted August 27, 2006 Share Posted August 27, 2006 Daca inlocuiesti starterul cu o bucata de sarma nu ti se va mai aprinde neonul. Link to comment
tiristor Posted August 28, 2006 Share Posted August 28, 2006 Un test de verificare .Sirma nu o lasi acolo ci scurtcircuitezi si o si iei. :supz: Link to comment
Recommended Posts