hpavictor Posted July 24, 2013 Share Posted July 24, 2013 Faptul ca etajul de intrare al acest amplificator ( SARA-2 ) incepe sa semene cu Hafler DH500 si cu siguranta acest lucru nu este o problema , ba chiar asigura un pedigree mai serios in ochii celor mai putin cunoscatori . Totusi , consider ca trebuie introduse generatoare de curent pentru cele doua diferentiale si reglajul de DC offset ...merita folosita experienta lui Hafler . Chiar si o varianta extrem de simpla , cea propusa de W Leach Marshall , foloseste diode Zenner . In varianta actuala a a proiectului SARA orice variatie a alimentarii duce in derizoriu performantele din simuare ... Parerea mea ! Eu am inclus ca standard in toate proiectele mele acest concept de folosire judicioasa a experientei benefice a celor mai bune realizari in domeniu , dar nu am preluat niciodata un proiect 100% . Despre componentele pasive : Folositi doar componente de buna calitate , dar nu sariti calul cu costuri astronomice cumparand componente " ultra high audio resolution , gold/silver , reference si signature " care " separa instrumentele " . Da , tranzistorii " in oglinda " trebuie imperechiati ( pe cat posibil ) cu tolerante mici de 10% . PCB-ul mi se pare prea inghesuit ...unele trasee ar putea fi optimizate . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk24bpo Posted July 24, 2013 Author Share Posted July 24, 2013 Da Sharky, ai inteles principiul schemei foarte bine, ma bucur ca in afara de Victor mai este cineva care a "citit" schema. Primul tranzistor din VAS cred ca l-am si recomandat ca fiind acelasi ca cei din etajul de intrare, adica BC550-560. Prin acest tranzistor circula un curent de circa 800uA, iar potentialul colectorului sta fix la 0 V. Deci nu vede o tensiune mai mare de 40V rezultand o putere disipara nesemnificativa. Mai departe acum se va observa foarte bine de ce al-2-lea tranzistor nu trebuie sa fie MJE340-350. Capacitatea primului tranzistor, BC550 este foarte mica, dar este dominanta , valoarea capacitatii totale parazite asupra VAS-ului va fi stabilita de valoarea celor doua capacitati inseriate ale celor 2 tranzistori . Deci daca am pune MJE340 nu ne-ar deranja capacitatea acestuia. In schimb ne deranjeaza frecventa foarte mica de lucru,4-10Mhz. Aceasta modifica faza puternic. In schimb BD-urile , chiar si cele contrafacute ating 100Mhz. Deci BD-urile se preteaza foarte bine acolo si in plus sunt ieftine si usor de gasit. Al-2-lea tranzistor nu poate sa fie unul de putere mica din urmatorul motiv: Condensatorul Miller adaugat de mine care seteaza polul dominant are nevoie de curent pentru a se incarca si descarca. Regula zice ca nu e bine sa setezi curentul din VAS mai mic decat curentul din etajul de intrare, in cazul nostru undeva in jurul a 6mA. Am musca din slew-rate si nu ne dorim asa ceva. In plus ca sa injumatatesc curentul de acolo ar trebui sa dublez rezistenta din emitorul celui de-al-2-lea tranzistor al VAS-ului, adica sa scad castigul in bucla deschisa. Nici asta nu vreau. Oricum pentru alte considerente(nu intru in detalii) am ales ca ,castigul din etajul de intrare sa fie destul de mic, deci eu cred ca am ales judicios curentul de acolo. La fel si tranzistorul. Mai departe curentii din etajul de iesire triplu EF i-am ales in scopul de a putea satisface necesarul de curent al capacitatilor parazite existente, astfel incat sa nu se iasa foarte usor din clasa A. Deci amplificatorul , functionarea lui, nu va fi influentata in mod semnificativ de elementele parazite ale cablajului. Tranzistorii din predriver si driver sunt relativ de putere si ei si din alt motiv: superdioda va avea de lucru din cauza etajului de iesire care este triplu EF. Pentru ai usura munca de "urmarire" corecta , toti tranzistorii din etajul de iesire trebuiesc lipiti pe radiatorul mare astfel incat ei sa cam aibe aceeasi temperatura. Forma lor permite prinderea de radiator. Victor eu nu am zis niciodata ca ai fi copiat vreo schema. Deasemenea eu nici atat. Habar n-am care-i schema Hafler. N-am timp sa vad ce fac altii, pur si simplu ceea ce construiesc se face aproape exclusiv dupa cum mi se pare mie ca e mai bine. Generatoarele de curent simple, la fel ca si oglinzile de curent simple lucreaza excelent la frecvente joase si incep sa dau rateuri la frecvente inalte. Daca foloseam un zener ca referinta puteam sa fac un fel de GCC care lucreaza bine si la frecventa inalta, corect, dar nu vreau sa complic lucrurile si nici nu doresc ca SARA-2 sa iasa un amplificator prea performant.Nu vreau sa intre peste amplificatoarele hi-end foarte serioase (din motive comerciale). Chiar are haz ca un pic calitatea sunetului sa varieze cu cat de buna este sursa de alimentare. Le ramane oamenilor de modat una, alta. Poate vor pune si un smps , sau o alimentare stabilizata in etajul de semnal mic, etc...Sunt multe de facut dar proiectul asta trebuie sa ramana la un anumit nivel de simplitate si de performanta, care oricum, este mult peste medie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpavictor Posted July 24, 2013 Share Posted July 24, 2013 Cartile din carti se scriu . Daca este prea greu de gasit schema Hafler DH500 , o poti gasi aici : http://www.hafler.com/techsupport/pdf/D ... mp_man.pdf Nici eu nu am spus ca cineva m-a acuzat de copiat , plagiat etc . Ma laud singur ( pentru ca virusul din trei litere s-a dus dreq ) ! Totusi rejectia sursei poate fi o problema ...macar cateva celule RC , pentru " netezire " ? O data " turnat " PCB-ul nu poti " moda " prea usor acest amplificator . Ar deveni foarte inestetic si putin fiabil ... Nu este mai bine sa fie bun de la inceput ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk24bpo Posted July 24, 2013 Author Share Posted July 24, 2013 Are o celula RC pe alimentare. Bine, hai treaca-mearga, dar dupa aia sa nu te aud ca ma injuri mai tarziu. Daca-i pun un GCC cred ca realizezi faptul evident ca schema asta va musca bine din SARA-1 si PSA-150 ... Sa-i pupati mana lu' conu Victor ca a tras caruta la voi in curte si vom avea un proiect de amplificator hi-end pana la urma. GCC-ul o sa-l fac cu zener, simplu si cu rezultate bune la frecventa foarte inalta astfel incat sa mentinem trendul audiofil , cu distorsiuni de faza minime. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpavictor Posted July 24, 2013 Share Posted July 24, 2013 Multumesc in numele celor care isi doresc un amplificator de calitate !Cu siguranta nu are cum sa canibalizeze nimic din " faima " proiectului PSA150 ( actualmente AE150S ) . Este sublim , dar realizarea practica lipseste cu desavarsire ! Prefer sa nu dezvolt o discutie pe aceasta tema , subiectul de fata este SARA-2 .Sper sa intelegeti... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk24bpo Posted July 24, 2013 Author Share Posted July 24, 2013 Ooo daaaa, implementarea practica face diferenta dintre un produs final magnific sau un gunoi. Aici urmeaza partea dureroasa, primul hop e cablajul. E cale lunga pana la reusita, dar tre sa mai puna si fiecare manutza la munca ca nu se supara nimeni M-am uitat si eu pe schema de la Hafler, la ei e mai complicat un pic, au mers pe poli distribuiti la compensare, o varianta mai riscanta dar mai performanta, necesita cunostiinte si calcule ceva mai avansate ca sa nu le scoti din burta. Deasemenea vad ca finalul e cu 2 etaje si mosfet. Pare un amplificator bun. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpavictor Posted July 24, 2013 Share Posted July 24, 2013 Eu ma refeream la etajul de mai jos , varianta cu Zenner ar fi pe locul 2 : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sharky Posted July 24, 2013 Share Posted July 24, 2013 Nu are rost sa vorbim de cine pe cine a copiat.Orice schema ai face pana la urma gasesti ceva asemanator facut de altcineva inainte.Chiar si daca copiezi ceva ideea e sa intelegi ce ai facut, nu doar sa copiezi ca un xerox.Clar ca ar merge mai bine un zener+ 100nF peste pt zgomot redus. In varianta actuala etajul e intrare e clar inferior din orice punct de vedere, mai putin simplitate.Nu inteleg treaba cu etajul Vas trebuie sa aiba curent mai mare decat diferentialul. De ce spui asta?Nu e nici o regula din punctul meu de vedere. Si asa dupa el ai triplu darlington si tranzistori cu beta minim 50, in cel mai rau caz pt fiecare! Rolul la Vas e ca din variatie de curent sa se transforme in variatie de tensiune, tensiune pe care o citesti cu o impedanta cat se poate de mare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpavictor Posted July 24, 2013 Share Posted July 24, 2013 OK , ramane varianta ( cea mai simpla ) cu Zenner dublat de un electrolitic plus un nepolarizat . Tot de acolo se vor polariza si bazele tranzistorilor din etajul cascoda...sper . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franzm Posted July 24, 2013 Share Posted July 24, 2013 Are o celula RC pe alimentare.Se poate concepe cablajul aî. în locul compunentelor din celula RC sa se plaseze componentele pentru un multiplicator de capacitate sau stabilizator simplu (Zener + tranzistor serie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk24bpo Posted July 24, 2013 Author Share Posted July 24, 2013 Am redesenat si modificat schema. Noile diode D3,D4 si D5,D6 sunt diode zener de 15V fiecare. Toate ideile sunt interesante si merita sa fie luate in seama, dar eu zic sa ne oprim la stadiul asta, nu as dori sa creasca complexitatea. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpavictor Posted July 24, 2013 Share Posted July 24, 2013 In serie cu cele doua diode Zenner de 12V se poate monta un mic soc RF de ( minim ) 22 microHenry...si gata . Totul va fi aproape perfect , va prezenta o impedanta constanta , zgomot mic si uniform in banda audio , chiar si la frecvente mari .Cui nu-i place , va monta un strap pe PCB in locul socului de 22 microHenry . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk24bpo Posted July 25, 2013 Author Share Posted July 25, 2013 Gata, avem versiunea finala. de azi incolo puteti sa va ocupati de cablaj. O sa incerc sa va dau cateva directii de care sa tineti cont la crearea lui. Tranzistorii prefinali Q14 - Q19 se vorm monta pe radiatorul mare impreuna cu tranzistorii driveri Q1 - Q2 si cu tranzistorii finali Q9 - Q17. Pe cablaj vor fi cel putin doua mase,separate intre ele, cu conectori separati. Una dintre mase va fi folosita exclusiv pentru alimentarea amplificatorului si va fi considerata masa de curenti tari. Cealalta masa , va fi pentru semnale si va fi considerata masa de curenti slabi. Masa de la boxe nu se va cupla in niciun caz la masa de curenti tari ai alimentarii. Toate masele se vor intalni intr-un singur punct, denumit "star ground" , punct care se situeaza intre condensatorii mari ai alimentarii din redresare. Pe cablaj cele doua mase nu se vor intalni intre ele, ma repet, vor avea la iesire conectori separati izolati intre ei. Niciun condensator care are un pin la alimentarea de +40V sai -40V nu va avea celalalt pin la masa de semnal mic. SUCCES ! Daca doriti sa ma contactati va stau la dispozitie pe messengerul de la yahoo cu ID-ul : greierasul2006 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex mm Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 O varianta de cablaj , sa vad si altii , hai ca merita efortul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpavictor Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Eeeee , daca nu va plac ideile mele , eu ma retrag in liniste . Parerea mea este oarecum diferita de a voastra... ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts