Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-2

sk24bpo
 Share

Recommended Posts

MAi degraba un L decat R-ul dintre conzii de alimentare.0.3ohmi e cam mult avand in vedere ca C-ul de dupa e doar de 10.000uF. Dar si aici e cu cantec, scade tensiunea finala si trebuie tinut cont de asta in alegerea condensatorului.Eventual pusi cei doi conzi dupa rezistenta, si inainte lor ceva de valoare mai mica gen 1000-3000. Din cate am simulat eu asa da mai bine, dar n-am stat sa incerc practic pana acum.Daca e vorba doar de spiturile de curent care ar putea cauza neplaceri, atunci o bobina de valoare relativ mica ar fi suficienta.

Merge si L intre condensatori, dar vorbim de curenti destul de importanti si deja bobina in cauza trebuie sa fie destul de generos dimensionata. Apoi cine stie, poate o trebui ecranata, sau poate sa oscileze cu condensatorii. E cam complicat avand in vedere ca nu e vorba de o amplificare in clasa A care trage curent in mod constant ci de un AB la care curentul variaza cu sarcina. Merge si o R de 0,22 ohm, eventual i se poate stabili valoarea pe osciloscop in sarcina. Ideea nu este neaparat de a micsora riplul de 100hz, ci mai degraba de a-l netezi, a-l rotunji , sa scapam de armonicele superioare din alimentare , acolo unde amplificatorul incepe sa fie vulnerabil. Daca-i bai cu ea foarte simplu se sunteaza si gata, ramane o baterie de condensatoare clasica. Eu zic ca merita sa fie prevazuta pe cablaj, deasemenea aceasta rezistenta desparte oarecum curentii brutali de incarcare la redresare de cei folositi de amplificator. Alegerea ramane la latitudinea fiecarui DIY-er.

De aceea spunea ca L-ul poate sa fie mic, sa lucreze doar de la frecvente mari in sus.De spitzuri te mai scapa si traful, care are rezistenta finita, plus inductanta generoasa, asta pe langa inductanta sarmei din perete.Testarea nu e chiar asa greu de facut. Niste semnale drepunghiulare cu factor de umplere variabil ar fi suficiente pentru a scoate in evienta orice oscilatie.De oscilat poate sa iti oscileze chair si pe cablaj. Eu la quad am renuntat la unii dintre conzii locali de decuplare de pe modului lui sorteh fix in aceste motive. Nu vreau sa arunc cu pietre in cineva, doar sa ilustrez un fenomen.Can pui conzi in paralel la o oarecare dinstanta, pot aparea surprize.

Da, da,da... am simulat de mi-a iesit pe nas situatia in care condensatorii de decuplare pot face mai mult rau decat bine. Nu intram aici in amanunte , ca este un domeniu vast si greu de stapanit, mai ales ca nu lucrezi cu elemente finite dar merita adusa in discutie, macar in treacat, posibilitatea de oscilatii nedorite produse de conzii de decuplare. In general inserierea a unei rezistente de 1 ohm cu C-urile de 100nF-1uF mai potoleste tendinta asta de formarea de circuite rezonante LC. Impedanta nu va mai fi foarte scazuta dar nici necesarul de energie la frecventele foarte inalte nu este mare, asa incat e acceptabila o valoare de 1 ohm. Colegii mai priceputi la desenat cablaje ar putea sa inceapa lucrul, chiar pe un singur strat, poate iese ceva simplu si curat. Daca pot sa va ajut cu ceva va stau la dispozitie. Piesele nu sunt exotice , se gasesc relativ usor si nici nu costa mult.Eu zic ca merita efortul in loc sa dai banii pe carcase stralucitoare cu sigle de renume dar goale de continut.

Toti :ras: Glumesc... Tranzistorii din etajul de intrare sunt foarte buni dar in acelasi timp foarte ieftini. Deci poti cumpara 100 de buc cu 10 lei. Ai de unde sorta. In plus castigul in etajul de intrare este destul de mic si liniar astfel incat sa nu ai grija imperecherii. In mare n-ar trebui sa va faceti prea multe griji, doar cei tipicari le vor bibili la milimetru. daca te streseaza gandul imperecherii uita de ea, nu-i neaparat obligatorie ca sa sune bine ampliful.

greierasul2006 m-ai facut curios, zi-mi te rog unde este data valoarea cob la BD139-140 ca mi-e imposibil s-o gasesc

Am cautat si in pdf-ul de la Fairlchild, ST, ON chiar si la cele mai vechi Motorola, Siemens, Philips si n-am gasit

Nici la MJE350-340 pe care nu le reconamzi pentru VAS nu le gasesc valoarea

Terminati cu cob, si toate rahaturile, finalizati odata acest amplificator cu, componente indigene, si originale...Exclus TTA si TTC in final, folositi naibii NJW1302 si NJW3281 sau MJL4302 si MJL4281 daca se vrea performanta...Am folosit cindva in VAS si MJE15032 si MJE13033 la un test, nici o imbunatatire sau degradare Slew Rate, cu compensare adecvata, masurat pe osciloscop tot 3,x 4,x uSec timp de crestere era.

Daca tin minte bine parca in datasheet ul de la Philips de pe vremuri erau detalii despre BDuri. MJE340si 350 lucreaza la frecventa cam mica. unul la 4 Mhz celalalt la 10 Mhz.Am incercat sa i folosesc dar reduc drastic performantele.[Eu nu ii recomand deloc in VAS. Mai sunt si alti tranzistori. La fel si la finali puteti folosi si alte variante. Eu trebuie sa recomand ceva ieftin si bun pt schema. Voi puneti ce va place. Unii nu ai bani dar ar dori un amplificator bun.Nu vreau un amplificator exotic. George ideea este excelenta !

Plus vaselina siliconica intre ei. :)bd139 si 140 e ok, nu stiu de ce nu le place altora. Mai ales ca etajul anterior e separat de un tranzistor. Ala se poate alege ceva mai breaz pt ca nu trece prea mult curent prin el. Bagi acolo 2sa970,2sc2240 sau bc-uri ca pe intrare. Duc alea de n-au treaba si in configuratie "darlington", ca nu e chiar darl, iese un beta mare, de nu mai conteaza ca dupa e bd139 sau ceva mai breaz.Si asa condensatorul de compensare e dominant si el dicteaza comportamentul final. Asa cum e de dorint in orice amplif. Adica sa se faca abstractie de caracteristicile pieselor active, comportamentul sa fie dat doar de configuratie + valorile pieselor pasive, mult mai usor de controlat si mult mai stabile la variatiile tensiunii, curentului, temperaturii, etc.Sau alta tiganie, daca tot vorbim de piese in paralel, se pot folosi niste bc-uri in locul bd-ului. 3 bucati cu rezistente de trei ori mai mari in emitor ar faca fata fara probleme.Idei sunt multe.Greierasul, pana la urma de ce ai ales un tranzistor mai de putere in VAS? De ce nu niste 2n5551, un 2sc2240 2sa970 si cu curentul prin ei mai redus. Nu vad nevoia unui curent asa de mare in special cand urmeaza dupa un triplu darlington.La fel si la iesire, primul nu as recomanda sa fie bd, se poate pune lejer ceva mai rapid si polarizat la un curent mai mic incat sa poata disipa fara probleme. Cob in general la astia e cu un ordin de marime mai redus.

Plus vaselina siliconica intre ei.

Eu folosesc adeziv termoconductor. Iar în locul legaturicii de plastic (cable tie, din pacate nu-i cunosc denumirea consacrata în limba româna) folosesc inele de cupru (taiate dintr-o teva de instalatii) largite si profilate corespunzator pe o tija conica ("tehnologie" furata de la bijutieri). Pentru etaje de intrare cu patru tranzistoare (diferential cu CFP sau dublu diferential), lipesc toate tranzistoarele pe o placuta de cupru si le consolidez (câta doua) cu coliere elastice în genul celor folosite la butoanele de actionare pt. potentiometre sau condensatoare variabile. Varianta de lux -piesa de aluminiu anume profilata ce s-a oferit cândva si pe diyaudio.com- n-am încercat-o înca.