Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-2

sk24bpo
 Share

Recommended Posts

Intenția initiala a fost calitatea , nu puterea ! Funcționează perfect cu o singura pereche de finali pe 4ohmi , cu finalii mentionati . Evident , la tensiuni de alimentare sub +/- 40V:) . Așa " zice " SOA !Dacă vrei putere , caută schema de la AV400 :) , vezi ca e cu MOSFET-uri d'alea bune ! Eeeeeee... Te-ai prins ?

Intenția initiala a fost calitatea , nu puterea !

Funcționează perfect cu o singura pereche de finali pe 4ohmi , cu finalii mentionati .

Evident , la tensiuni de alimentare sub +/- 40V:) .

Așa " zice " SOA !

Dacă vrei putere , caută schema de la AV400 :) , vezi ca e cu MOSFET-uri d'alea bune !

Eeeeeee... Te-ai prins ?

N-are rost sa amestecam mere cu pere, ca sa mai adaugi o pereche de finali asta nu inseamna ca il transformi in amplificator PA de sute de wati, nu la putere m-am referit

greierasul a mentionat ca in varianta asta e bine sa se foloseasca tranzistorii TTA, TTC evident ca ei au un cob mult mai mic fata de marea majoritate a tranzistorilor de putere, aici am vrut eu sa bat, daca nu cumva se inrautateste ceva

E asa de greu sa dati un raspuns scurt si la obiect, eu neavand cunostintele dvs. d-asta intreb ?

Pai si tie ca si electronist ti-e greu sa adaptezi pt 2 perechi? Chiar daca ai cablajul gata facut, mai lipesti niste sarme. Arata urat, dar functional tot acolo e daca stii ce sa faci.

Nu e deloc greu ba chiar e cea mai simpla treaba sa pui niste sarme sau sa croiesti un cablaj cu 2 perechi de finaliAsa cum am scris mai sus eu intrebam de alte fenomene

@Victor SOA este cel mult relativ, si valabil doar in conditiile in care poti mentine capsula la 25*C indiferent de conditii, evident asta este imposibil astfel incat cu alte cuvinte SOA nu are nici o valoare, ceea ce conteaza este graficul ala care sugereaza puterea maxim disipabila in functie de temperatura, adica factorul "power derating", ala iti spune care sunt conditiile de siguranta pentru tranzistor, sunt convins ca stiai si tu asta.

SOA adica : strapungere secundara , tensiune , curent , temperatura critica a jonctiunii si schimbul termic imperfect intre capsula si radiator ... e gata prajitura :) .Exista avantaje si dezavantaje la conectarea in paralel a finalilor .La puteri mici nu se justifica conectarea in paralel . In acest fel raman avantajele pe primul plan .

, ne poti explica ce reprezinta si cum se foloseste , in cazul prezentat de autorul acestui subiect ?Adica o singura pereche de finali , + / - 40V alimentare ... cum se dimensioneaza radiatorul etc .Mai facem schimb de idei , mai invatam unul de la altul , ca de aia e forum :) .

ne poti explica ce reprezinta si cum se foloseste , in cazul prezentat de autorul acestui subiect ?...

Tocmai ca nu se foloseste, si asta am dorit sa subliniez prin interventia mea. In rest cam atat am avut de spus, din pacate ( sau din fericire ) nu sunt la fel de "tare" ca tine.PS: Cer scuze autorului subiectului daca am fost off...

Haideti sa nu ne certam. Cu siguranta ca unii stiu mai multe , altii mai putin. Deasemenea e posibil ca un electronist incepator sa stie un aspect pe care altuia mai avansat pur si simplu sa-i fi scapat, ideea e ca invatam toti si sa iasa o schema buna utilizabila pentru marea majoritate. Prima data vreau sa il felicit pe Victor pentru ideea cu Baker clamp. Imi era teama sa o propun din prima ca sa nu va sperii cu o dioda pusa peste compensarea Miller, dar Victor , lup batran a mers direct la subiect fara abureli audiofile. Ca o mica subliniere as aminti ca avand in vedere pozitia acestei diode, trebuie eleasa o varianta cu capacitatea parazita foarte mica, de sub 10pF. BAT85 din ce mai tin minte (o sa verific azi) se incadreaza la aceasta categorie, dar parca tensiunea inversa e de doar 30V. Daca nu ma insel cred ca ar putea sa mergem pe 2 varianta: una simpla cu BAT46 sau BAT41 si a-2-a varianta cu 2 BAT85 inseriate. Ultima varianta ar scadea capacitatea la jumate, undeva spre 2pF...3pF dar sincer habar nu am daca tensiunea se va imparti in mod egal pe cele doua diode. Sharky a sugerat o idee foarte practica, se vede cine tine letconul in mana zi de zi. :da Maxente poti sa pui inca din faza de desenare a cablajului cate 2 tranzistori finali pe ramura, eu am ales varianta cu unul pentru a evita ca driver-ul sa vada o capacitate prea mare. Deasemenea se stie ca din pacate curentii nu se impart chiar in mod egal intre tranzistori, iar daca noi avem putere relativ mica de ce sa nu evitam aceste neajunsuri ? In plus sa nu uitam inca un aspect : tranzistorii finali recomand sa aibe Ft-ul peste 30Mhz pentru a nu avea probleme de faza in compensare, dar ca ei sa lucreze la frecvente inalte trebuie sa circule curent prin ei. Deci recomandarea mea este sa folosesti un singur tranzistor , daca se poate TTC-ul specificat mai sus. La nivelele de volum rezonabile folosite in casa , nu vad de ce n-ar lucra optim si in 4 ohm. Marian, exista posibilitatea folosirii unui radiator marit, eventual racire fortata, sau alt tranzistor mai tzapan din seria MAG de la Semelab. Poti pune mai multi in paralel sau alte variante, asta e frumusetea diy-ului.

Din pacate anul asta pot sa numar pe degete de cate ori am mesterit ceva. Am altele de facut ce tin de job si nu imi mai permite timpul.Legat de treaba cu finalii. Finalii pot fi tinuti la un curent de bias mai mare, pentru extinderea clasei A. LA tensiuni mici nu e mare lucru decat daca factura de curent e o problema. Cum sunt mai multi finali pot merge fara probleme mai calzi.MA rog, unora nu le place, altora gen J Curl considera asta un lucru bun.Eu vad doua variante: piese imperecheate, Re mici si curenti mari de repaus, chiar daca e sa ii polarizam pt clasa B optima (viziunea D Self).sauPiese neimperecheate, Re mai mari ca sa rezolve partial imperecherea si curent mare de repaos pentru clasa A extinsa.Cu Ft e cu cantec. Pe deoparte Ft e mai bun la curenti mari, dar pana la un anumit prag, de la 6A cam toti finalii incep sa se potoleasca. IAr 6A nu e ceva spectaculos pt sarcini reactive de 4 ohmi la +-40V.Ai probleme cu capacitatile? Pai oricum ai zis ca pui triplu repetor pe emitor. Maresti curentul prin drivere si gata. Ala oricum il alegi pt un Ft optim daca tot tii la asta si e suficient cat sa iti duca orice capacitati fara sa il scoata din clasa A.De aia spun ca nu e mare lucru sa legi niste finali in plus. Evident ca daca ai cum sa ii imperechezi, e parfum.Consider aspectul acesta unul minor, usor de adaptat.

Am redesenat si recalculat un pic schema in care am inclus si diodele antisaturatie si am facut asa incat sa nu mai existe rezistorii de compensare inseriati cu capacitatile Miller de compensare. VAS-ul apare un pic mai simplu acum. Diodele antisaturatie sunt optionale, amplificatorul lucreaza si fara ele, n-are nicio greata, dar cu ele forma clipping-ului este mai blanda. Am incercat sa pun valori ale rezistorilor si capacitatilor cat mai comune. Schema suporta fara probleme mai multi finali. Ma repet, la desenul cablajului dupa dorinta se pot adauga cati tranzistori se doreste. Eu in schema asta am preferat pe cat se poate evitarea cresterii capacitatilor parazite si functionarea componentelor intr-un regim de lucru oarecum lejer. Deasemenea nici pretul nu sare in sus cu componentele la vare m-am gandit. Un final TTC-TTA costa in jurul a 8-10 lei per bucata, alti tranzistori mai puternici sar si de 100 lei bucata. Revenind la clipping, mai exista varianta (cea mai buna dar mai scumpa si mai incomoda) de a alimenta etajele de semnal mic cu tensiune separata mai mare cu circa 5V. In felul asta celulele RC cu R=10ohm si C=470uF de pe alimentare se elimina iar in locul lor se cupleaza aceasta alimentare. Diodele antisaturatie dispar, deci dispar si capacitatile lor parazite care se modifica odata cu variatia tensiunii pe ele.

Acum sa ne ocupam de componente. Rezistorii ar fi bine sa fie in toleranta de 1% , cu watt-ajul corespunzator schemei. Toti rezistorii din etajul de intrare sunt de 0,25W in afara de R5 si R6 pe care ii recomand sa fie la 0,6W sau mai mult. Rezistorii din VAS pot fi de 0,25W . In etajul final de putere pot fi de 0,25W cu exceptia R25 si R34 care trebuie sa fie de 5-10W. R45 si R46 sunt de minimum 1W.R59 de 1-5W.

Condensatorii de 47pF recomand sa fie ceramici exclusiv de tipul NPO sau COG cu tensiunea de minimum 50V. Se pot folosi evident si cei de mica argintata sau polistiren. A nu se confunda polistirenul cu poliesterul sau polipropilena. Poliesterul n-are ce cauta acolo, iar daca este polipropilena sa fie de tip film dar nu metalizat. Restul condensatorilor nu sunt critici, nici chiar electroliticul de 470uF (cred ca l-am trecut de 500uF in schema) din reactia negativa.Peste el se mai poate adauga un C de polipropilena de circa 10nF-100nF.

Condensatorul de 470pF din filtrul de intrare e de acelasi tip cu cele din compensare.

Tranzistorii in etajul de intrare sunt toti BC550 si BC560. La fel si Q22 si Q23. Q32 si Q30 sunt BD139 si BD140. Se pot folosi si alti tranzistori cu tensiunea de peste 100V, puterea disipata >1W si capacitate Cob cat mai mica posibil. Nu folositi MJE350,340.

In superdioda merge KSE350 , varianta izolata a MJE350.

Predriver-ul e la fel cu cel din VAS , driverul poate sa fie MJE15032,15033

Finalii pot fi TTC5200 si TTA1943. La nevoie merge si banalul 2sc5200 cu 2sa1943. Deasemenea alte variante mai performante nu tusesc, doar sa aibe Ft-ul >30Mhz.

Spor la lucru. ;)

later edit: in alimentare condensatorii de 10.000uF sunt la minimum 50V dar nu sunt speciali in vreun fel, daca nu sunt banuti luati ce se gaseste pe piata. Rezistenta dintre ei de 0,33 ohm trebuie sa fie la minimum 2W dar as recomanda de 5W pentru siguranta.Puteti chiar sa o eliminati , nu se intampla nimic, dar are rol de netezire a riplului si ar fi bine sa existe. Transformatorul ar fi bine sa fie toroidal, cu 2 infasurari de 2x...V (va calculati singurei ce tensiuni trebuie sa aiba in secundare), iar puterea totala daca sare de 250VA e perfect. Puntea redresoare mai mare sau egala cu 25A.