Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-2

sk24bpo
 Share

Recommended Posts

Va salut!

Revin cu cateva oscilograme! E prima data cand masor un amplificator audio cu osciloscopul, e posibil sa nu fi facut niste masuratori foarte concludente.

Set-up:

Laptop

Generator: placa audio Xonar U7 + generator de ton onlinehttp://onlinetonegenerator.com/

Osciloscop: Hantek DSO-2150 USB

Amplificator: SARA2 :P

Sarcina: rezistiva (5 x 33R/5W in paralel)

La 10kHz m-am oprit pentru ca semnalul dreptunghiular era tot... sinusoidal, cel putin asa am vazut pe osciloscop.

Osciloscopul stie si FFT, dar trebuie sa ma mai documentez.

Daca imaginile nu vi se par calitative, pot salva si .CSV si apoi generez grafic!

Cam atat, deocamdata!

O seara placuta!

A.

Mda,nu mai fa teste cu xonar ca generator la dreptunghi.Ringing-ul si deformarea e de la placa de sunet. Ramai doar la sinus.Nu prea sunt frumoase,dar poate gresesti tu pe undeva.

Ca recomandare,masoara placa de sunet intai,inveti mai usor asa,ai comparatii.

Edited by Den

Formele de unda sinusoidale arata foarte bine. Formele dreptunghiulare si ele arata asa cum e normal sa fie cand sunt generate de o placa de sunet. Eventual daca schimbi rata de esantionare de la 48khz la 192khz or sa se apropie mai bine de un dreptunghi. Altfel pentru semnale dreptunghiulare e negesar un generator de semnal sau se poate folosi semnalul dreptunghiular de calibrare al unui osciloscop. In cazul tau e o bretea la spate denumita "CAL". Ar trebui sa aibe 2V deci ar fi indicat sa-i faci un divizor rezistiv ca s-o mai micsorezi .  http://i.ebayimg.com/00/s/MTAwNlgxNjAw/z/9VQAAOxyUylTR5aM/$_57.JPG

Edited by RaimondAudio

Formele de unda sinusoidale arata foarte bine. Formele dreptunghiulare si ele arata asa cum e normal sa fie cand sunt generate de o placa de sunet. Eventual daca schimbi rata de esantionare de la 48khz la 192khz or sa se apropie mai bine de un dreptunghi. Altfel pentru semnale dreptunghiulare e negesar un generator de semnal sau se poate folosi semnalul dreptunghiular de calibrare al unui osciloscop. In cazul tau e o bretea la spate denumita "CAL". Ar trebui sa aibe 2V deci ar fi indicat sa-i faci un divizor rezistiv ca s-o mai micsorezi .  http://i.ebayimg.com/00/s/MTAwNlgxNjAw/z/9VQAAOxyUylTR5aM/$_57.JPG

La asta m-am gandit si eu initial, dar nici ala nu este extraordinar. La serviciu facusem unul cu porti logice si mergea foarte bine, ma rog... masuratorile erau facute pe niste LeCroy, adica scule profesionale. Mentionez ca am mai folosit un PicoScpe si era mai rasarit decat Hantek-ul asta!

Am mai facut o masuratoare: riplul sursei, dar as vrea sa o refac si o s-o postez. 

@Den Nu prea am ce sa masor la placa de sunet pentru ca iesirea ei este exact intrarea amplicatorului. Sau sa pun o rezistenta de 32R direct pe placa de sunet si sa masor?

Va urma!

O seara buna!

Edited by Allain85

Pe sinusoidal, am vazut cumva limitare prematura pe alternanta negativa?

Testul la square wave se face la 10Khz, cu 8 ohm la iesire, urci usor pina se deformeaza la virfuri dreptunghiul (clipping), scazi un pic si citesti Vpp si rise time.

Impartind Vpp la rise time, obtii slew rate-ul aproximativ.

Te poti inspira de aici:

http://www.elforum.info/topic/91267-niste-teste-dragute/

Limitarea de pe alternanta negativa s-ar putea sa fie de la display, trebuie micsorat semnalul pe ecran ca sa intre complet dar totusi eu nu inteleg cum e masurat semnalul de iesire. Acolo scrie ca pentru culoarea galbena avem 2V/diviziune totul inmultit cu x10. Deci semnalul varf-varf la iesire este de 160 V ??? Totusi avand o amplificare in jurul a 30x si cum semnalul de intrare pare sa fie la v-v de circa 0,5V, inseamna ca cel de la iesire are in jurul a 15V, deci 10x-ul ala e pus aiurea. Nu-i mai usor sa selectezi din osciloscop "measurements" si sa afiseze el toti parametrii ?

Slew-rate-ul nu se poate masura la iesirea amplificatorului pentru ca vei obtine o valoare diferita de ceea ce trebuie. Slew-rate-ul conteaza cu adevarat pentru anumite sectiuni din amplificator si e aproape imposibil de masurat, mai degraba trebuie calculat sau estimat.

• 1 year later...

Salutare!

Asta este schema simulata de mine! LTSpice

Cat de curand o sa fac si masuratori!

O zi placuta tuturor!

A.

Chiar si dupa modificarea curentului de bias la 50ma (1A in fisierul zip postat) tot nu arata prea bine simularile. (probabil mai sunt si alte erori )

Faza in bucla deschisa e haotica de ex iar fft-ul la 1khz e de plin de armonici superioare. (nu stiu cum se pun pozele pe forum  si poate mai bine se pun cele corecte)

E deprimant sa citesti acest subiect!

Il parcurgi odata, sa zicem, mai neglijent si nu gasesti schema asupra caruia se invarte subiectul. Il iei inca o data mai metodic si te plictisesti, observand orice, de ex., cum se cupleaza termic tranzistoarele, cum arata nu stiu care versiune PCB, ca s-a mai schimbat una sau alta, etc., dar schema nu-i niciunde. Toata lumea-si da cu parerea, unii mai identifica si niste componente, dar te intrebi inca o data, unde-i schema?

Ori, un lucru bine gandit incepe cu o schema, chiar inexacta, bloc, etc, dupa care se rafineaza. Intre timp lucrurile pot sa evoluieze (sa apara si scheme si motivatii, demonstratii, etc.), dar sa se vada scheme, calcule, simulari, etc., nu niste discutii fara vlaga, mai rau ca la Tehnium!

In fapt si Sara nr.1, are de toate, dar schemele cand le gasesti, trebuie sa ti le notezi nu carecumva sa le uiti. In rest o gramada de PCB, care mai de care mai aratoase, dar nu se vad simulari, evolutii, asa ca intr-o aventura adevarata. Masuratori, evaluari, oscilograme pe viu, lipsesc cu desavarsire, ori sunt atat de putine ca nu le gasesti. Niste THD-uri supertari, dar nci o demonstratie pe viu, adica sa vedem dom'le pe o scula, ca prea sunt mici.

Daca proiectul a ajuns la o oarecare maturitate, sa se posteze schema si teste care sa valideze solutia (macar oscilograme cu semnal treapta), adica ceva palpabil, bineinteles, asta daca nu cumva e secret!

Ceva in genul asta se practica pe diyaudio. Adica in primul post se prezinta tot inclusiv link-uri catre modificari sau teste efectuate din cadrul aceluias subiect, 

p.s. vrem tara ca afara ; in ex de fata se pare ca nu.

Edited by clausnc

Dupa cum s-a zis, cu placa nu poti masura. DAca esti curios de ce, masoara-i iesirea pe dreptunghiular, numai dreptunghiular nu iese.

Si e de asteptat la o chestie cu banda de ~80kHz sa nu fie prea grozava. Ai nevoie de Mhz daca vrei rezultate concludente.

Cum s-a scris, porti logice sau pui banii de un generator.

Pe osc, daca nu ai lupa de timp va trebui sa masori intr-o baza de timp comparabila cu tr.

Deci daca tu ai de tr intre 1-5us, pui si tu o baza de timp de 5-20us/diviziune, sa poti masura exact ceva. Vezi si tu cum reusesti sa sincronizezi.

Altfel faci ca unii profesionisti care se jurau ca SR-ul variaza cu frecventa!

Duireaza un pic pana inveti sa lucrezi cu sculele si sa intelegi fenomenele, altfel descoperi ca si altii tot felul de ciudatenii si aplici pt premiul nobel. :) :)

• 6 years later...
Acum 8 ore, djvas a spus:

@sk24bpo Multumesc pentru raspuns dar nu la schema asta ma gandeam ci la cea cu o singura pereche de finali dupa care a fost facut acest pcb.

Este o varianta a acesteia intr-un zip cateva pe o pagina anterioara dar as fi vrut varianta desenata de tine cu tot cu valori.

post-4528-139829662048_thumb.jpg

Nu eu am desenat cablajul, ci Alexmm. Cel mai bine este sa vorbesti direct cu el, poate l-o mai avea pe undeva.