Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-2


Recommended Posts

Avand in vedere ca SARA a fost un proiect destinat electronistilor avansati care trebuiau sa-si aleaga tipul de compensare, m-am gandit si la o varianta mai prietenoasa dar in continuare interesanta, care sa poata fi abordata de un public mai larg. De data aceasta voi oferi si o compensare completa care sa garanteze rezultate frumoase si stabilitate fara niciun fel de compromis. Saptamana viitoare dupa ce ma intorc din concediu voi posta si schema. Conditiile sunt aceleasi, se poate construi si folosi fara nicio restrictie atata vreme cat schema nu va intra in componenta unui produs comercial, ca produs finit, gata asamblat sau sub forma de module. "Osatura" se va pastra de la SARA, simetric, etaj de intrare diferential cascodat, degenerat, cu CCS in alimetare. Suna un pic aglomerat si complicat dar este esential pentru a avea in continuare un amplificator de top. VAS-ul este la fel, iar etajul final ceva mai simplu pentru a nu da complicatii.

Link to comment

Aici ai un bun punct de plecare : http://hifisonix.com/ovation-e-amp/ , dar cu siguranta deja il cunosti....

Eu am folosit multe idei si solutii tehnice descrise in link-ul de mai sus , iar complexitate , performantele si interpretarea tehnica a schemei este mult superioara proiectului regretatului W. Leach Marshall , proiectul din link fiind o reala evolutie in domeniul audio Hi-End .

Ca de " obicei " , eu am in dezvoltare un proiect similar ( posibil " un pic " mai evoluat :) sic gloria transit mundi !) care este " inspirat " evident si din proiectul @E-Amp si / sau altele similare ca performante....dar din lipsa de echipa ( !!! ) si / sau timp disponibil ( in )suficient nu pot estima cand ar putea fi finalizat viitorul proiect .

 

 

Abia astept noul tau proiect !

Stii ca nu va fi prea usor sa-l prezinti...dar userii Elforum doresc sa invete cat mai mult .

Evident , cei care inca pot invata...

Link to comment

Va fi o schema interesanta , relativ simpla , relativ comuna, ce nu va mai urmari neaparat distorsiuni mici, ci mai degraba eliminarea circuitelor adiacente care disturba faza amplificatorului si "linistea" de la frecvente ultrasonice. Ideea a plecat de la un test audiometric din care reiesea ca aproape nimeni nu poate sa discearna distorsiuni de sub 0,1%. Vreau de data asta ca faza in bucla deschisa sa nu mai sara de o limita rezonabila pe toata plaja de frecvente. Schema este un amestec intre clasic si modern. Am eliminat CCS-urile , oglinzile de curent, regulatoarele de tensiune active dar ampliful e simetric, LTP-ul diferential cascodat si degenerat asa cum trebuie, VAS-ul este beta enhanced, etajul de iesire cred ca va ramane cu driver si final cu un singur tranzistor de putere tocmai pentru a avea o capacitate totala mica astfel incat driver-ul si VAS-ul sa nu tuseasca. Aici va fi un TTC5200. Alimentarea va avea si ea un rol ceva mai mare si va fi clasica de tipul CRC , fara smps-uri si alte inovatii. Ar trebui sa iasa un amplificator audiofil, extrem de placut la ureche, cu distorsiuni relativ mici care sa nu coloreze muzica. Vom vedea.

Link to comment

Schema in mare e definitivata. Initial am vrut sa fie etajul de iesire sa fie 2EF dar parca nu m-am indurat pentru 2 amarati de tranzistori in plus sa las distorsiunile sa creasca de 10x. Prin urmare avem la etajul final un triplu EF. THD-ul se invarte in jurul urmatoarelor valori : THD simulat cu 7 armonici si puterea de 65W in 8 ohm : - 1 khz : 0.003 % - 10 khz : 0.020 % - 20 khz : 0.069 % THD simulat cu 2 armonici si puterea de 65W in 8 ohm : - 1 khz : 0.001 % - 10 khz : 0.008 % - 20 khz : 0.011 % Coafez putin schema ca sa poata fi citita mai usor si o postez.

Link to comment

In SARA am folosit foarte bine Sziklai la driver, dar de data asta vreau sa para totul mai simplu. Tranzistorul compus modifica un pic faza intregului amplificator si n-as vrea sa fie nevoie de compensari suplimentare ceva mai complicate sau eventuale oscilatii nedorite. SARA-2 este un proiect aproape banal cu rezultate superbe care nu trebuie sa puna probleme unui electronist de nivel mediu. N-am stat sa aleg valori ale pieselor standardizate, le putem pune impreuna , schema este destul de toleranta la valorile multor componente. Schema ar fi asta: Marginea de faza e de circa 80 de grade.

Link to comment

Performantele care se pot obtine sunt excelente in raport cu complexitatea schemei sau pretul componentelor si al manoperei . Desigur , este o schema bruta , parerea mea este ca mai trebuie putin finisata , pentru pornire / oprire lenta in zona CCS ( polarizarea in curent etajului diferential ) se poate folosi ca inspiratie schema " batranului " amplificator Dual CV1500-1700 sau tinut cont ca in lumea reala este necesara compensarea " vazand si facand " , pentru ca in schema sunt folositi doar tranzistori " ideali " :) , asa pare la prima vedere .Mai sunt mici probleme de rezolvat gen compensarea DC offset , SOA ...asa cum ii sta bine unui amplificator ( chiar entry level dar de calitate ) ce are ca tinta userii ce intentioneaza auditii audiofile .

Link to comment

Nu, nu au fost folositi tranzistori ideali in simulare, dar pur si simplu nu am vrut sa incarc schema si am ascuns denumirile tranzistoarelor, mai ales ca poate se vor folosi si alti tranzistori. O sa fac lista de piese si vor aparea si ei acolo.Am folosit in simulari tranzistoare care se gasesc pe piata. In LTP am mers cu BC550 , BC560 , in VAS la fel plus BD139 si BD140 , in etajul final 2SC5200 si echivalentul dar ar trebui sa se foloseasa TTC5200 .

 

Compensarile sunt exact din lumea reala si nu sfatuiesc pe nimeni sa umble la ele.

 

Alimentarea inca nu am figurat-o dar eu m-am gandit la o valoare in jurul a 40V pe ramura. Ofera destula putere pentru acasa si are avantajul ca pot fi folositi la nevoie si condensatori cu tensiunea de 50V care sunt accesibili ca pret si nu exagerati de mari. Va sfatuiesc sa mergeti pe varianta CRC, o s-o desenez.

 

Compensare de DC offset se poate face dar e un pic inutila. La SARA fara niciun fel de bibileala am in jur de 5mV pe iesire, nu vad de ce n-ar fi si aici cam la fel. Ma rog, nu e mare lucru sa pun cate un trimmer rezistiv in LTP, dar as vrea ca schema sa ramana simpla si atragatoare.

Link to comment

Eu zic sa renuntam la R36 si R43 de tot.Ideal ar fi sa avem o tensiune usor mai mare prin vas si imput decat final.Eventual inca doua tensiuni de alimentare,dar se complica. Compensarea asta..chiar daca tie iti pare batuta in cuie,va depinde mult de cablajul folosit si de legaturile la masa.Nu am simulat,dar daca in simulator este batuta in cuie si nu reusim sa deviem,atunci topologia nu este una buna...in practica vor fi probleme.Daca spui ca sunt din lumea reala,rezulta ca ai construit deja amplificatorul cu acele valori si atunci e totul perfect.Condensatorii vor fi ceramici?

Link to comment

Alimentarea ar trebui sa arate cam ca in poza. Se poate folosi o alimentare separata pentru etajele de semnal mic pentru extragerea de putere maxima din tensiunea de alimentare a etajului final, dar cresc costurile, creste complexitatea si scade rabdarea electronistului care se apuca de proiect :).

Link to comment

Den, da, se pot scoate celulele RC de pe alimentare daca vrei ca tensiunea sa fie aceeasi pe toate etajele. Nu-i nicio problema, lucrurile se simplifica. In privinta compensarii e batuta in cuie pentru cei ce nu doresc experimente ,ca sa mearga la sigur. Cine se pricepe o poate modifica, dar daca mentii compensarea asta clasica de tip Miller nu vad ce beneficii ai putea avea daca schimbi valorile. Marginea de faza este destul de mare, nu vad necesitatea sa maresti peste 47pF, nu faci decat sa scazi performantele. Daca vrei sa micsorezi aceasta capacitate vei obtine rezultate chiar mai bune dar incepi sa te duci usor usor catre instabilitate si n-ai facut nimic. Ai putea eventual sa mergi pe alt tip de compensare, o compensare cu doi poli, dar deja ne departam de la ideea de baza, anume ca stabilitatea e tinta si nu neaparat distorsiunile care chiar si asa sunt mici. Componentele parazite ale cablajului sau pieselor nu te scot din stabilitate, stai linistit. Compensarea amplificatorului nu se face functie de traseul de masa. Apropos de cablaj, conteaza destul de mult substratul, eu recomand neaparat fibra de sticla, FR2 sau si mai bine FR4. Se poate realiza cablajul pe o singura fata, cu strap-uri daca este necesar (dar fara a se abuza de ele), deci nu necesita cine stie ce tehnologie, se poate face in casa.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines