Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comportament bizar emitator radio-AJUTOR


trinitty

Recommended Posts

Salutare tuturor,Am realizat o sonerie radio folosind emitatorul si receptorul de la o masinuta radio-ghidata. Am facut multiple teste pana la montarea definitiva si totul a decurs normal.Am trecut la definitivarea proiectului si gata PROBLEMA.Emitatorul si un montaj de monitorizare a consumului unei baterii de 9V (realizat cu LM741), incasetate separat in cutiute de aluminiu, le-am montat in stalpul portii. Cand am actionat intrerupatorul de actionare a emitatorului, surpriza, nu s-a intamplat nimic. Am demontat intrerupatorul si am conectat firele direct, dar in exteriorul stalpului. Circuitul s-a inchis si soneria a functionat. Am introdus firele in stalp si le-am reconectat. Din nou nimic.Exista cumva interferenta intre antena emitatorului (evident montata tot in stalp) si firele intrerupatorului ? NU se produc scurturi. Am verificat. Intrerupatorul e montat pe masa.Nu stiu ce sa fac. Am incercat sa modific pozitia emitatorului fata de baterie, circuitul de monitorizare si firele intrerupatorului in diverse variante si nimic. Mai mult, pot sa le asez gramada pe toate, daca scot firele intrerupatorului in afara stalpului, merge de minune.Sper ca am reusit sa ma fac inteles si poate are cineva o explicatie, idee sa rezolv problema.Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Apreciez amabilitatea de a-mi raspunde. Puteti sa-mi explicati ce inseamna

Pentru că aveţi cuplaje inductive parazite.E un regim de funcţionare anormal şi instabil.

...si daca eventual puteti sa-mi dati o solutie pt. o functionare stabila.
Link to comment
Share on other sites

Apar cuplaje inductive nedorite între circuitul de ieşire(antenă) şi cel de alimentare. Trebuie să încercaţi sămodificaţi amplasarea actuală a ambelor antene (să lescoateţi complet în exteriorul acelei ţevi).Folosiţi antene (de emisie şi recepţie) având aceeaşilungime cu cea din configuraţia originală a telecomenzii.

Intrerupatorul e montat pe masa.

Nu e corect, trebuie montat pe alimentare, nu pe masă.
Link to comment
Share on other sites

Antenele originale erau niste fire de otel de 10-15 cm lungime. Le-am inlocuit cu fire de cupru de aceeasi lungime (poate nu cu precizie de mm). Distanta intre antene este de aproximativ 15m. Receptorul este montat in firida bransamentului electric (cu antena in exterior). Doar emitatorul este in stalpul portii si am incercat si varianta cu antena in exterior, fara nici un rezultat. Singura varianta in care functioneaza stabil, este daca scot firele intrerupatorului (montat pe minusul bateriei) in exterior.Probabil ca daca nu gasesc o varianta convenabila de montare a emitatorului, solutia va fi sa montez cumva intrerupatorul in exterior.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines