Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Racitor aer


Recommended Posts

  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pai dupa cum arata cred ca are un grup motor-compresor mic,care raceste aerul pus in miscare de un ventilator,aer care trece peste condensatorul aparatului.Nu am vazut in realitate un astfel de aparat ca sa pot spune cu certitudine cum face racirea,dar dupa cum arata cred ca este un mini sistem de aer conditionat,destinat spatiilor mici.

Link to comment

Aceste aparata au in ele o instalatie frigorifica, dar tocmai faptul ca sunt compacte aduce un dezavantaj.

El este o pompa de caldura, adica ia dintr-o parte caldura si o transfera in alta, in cazul concret 2 radiatoare.

Radiatorul care e cald e racit cu aerul din camera ce apoi e scos afara, deficitul de aer ce se realizeaza in incapere fiind preluat din vecinatatea camerei, adica pe la usi, geamuri, practic un astfel de sistem scoate atat aer rece dar si cald(indirect)

De aceea sunt preferabile unitatile despartite, unitatea interioara recirculand aerul din incapere.

Link to comment

Daca e racitor, doar pulverizeaza apa.

Cum creste temperatura mult, cum face umezeala la greu si e si mai nesuportabila caldura

 

Daca e aer conditionat portabil, atunci e cu compresor.

Dar si asta e o porcarie, ca pt racirea radiatorului cald, soate aer afara pe tub. Si evident, aspira aerul rece din camera, urmand ca aerul cald de afara sa-l inlocuiasca (dupa cum s-a scris si anterior).

 

Dupa mine, niciunul nu-si merita banii

Link to comment

intr-o camera de 3x3x3 mc, un aparat de aer conditionat mobil face fata onorabil (nu face atmosfera polara, dar este suficient pentru a trece mai usor peste caldurile astea)dar zgomotul produs este foarte deranjant, nu te poti odihni

Link to comment

Nu pulverizeaza niciun fel de apa. Foloseste principiul Peltier ori pur si simplu un radiator pe post de schimbator. Bagi in el apa rece+gheata (de obicei accepta si "acumulatori" de gheata) si prin transfer termic raceste aerul din camera. Cand temperatura apei din aparat creste, este nevoie sa inlocuiesti apa sau acumulatorii.Daca face fata? Depinde de suprafata, izolatie, numar surse de caldura, etc.Aerul conditionat portabil este de 2 tipuri.1. Cu un singur tub de evacuare, care intr-adevar este o porcarie.2. Cu doua turburi (unu evacuare, altul admisie) care sunt cat de cat bunicele.

Link to comment

Eu am avut un racitor si apa curgea pe o plasa si era evaporata...dar era un alt model pana la urma

Posibil, nu va contrazic. Ceea ce este prezentat in imagine, si aparatele mai moderne folosesc schimbator.

Va multumesc pt raspunsuri, nu mai am de gand sa il cumpar mai bine un aer conditionat dar ala la iarna ca e mai ieftin.

Daca tot dai un ban, alege unul inverter, isi merita diferenta.
Link to comment
  • 3 weeks later...

Daca e racitor, doar pulverizeaza apa.

Cum creste temperatura mult, cum face umezeala la greu si e si mai nesuportabila caldura

 

Tipul asta de racire se numeste "racire evaporativa" si are un randament destul de mare daca este instalat bine si mai ales daca umiditatea relativa a aerului aspirat e sub 50%. Acest tip de aparat trebuie sa aspire NEAPARAT doar aer de afara! Altfel, e degeaba (ba face mai mult rau, asa cum ai zis si tu mai sus).

Un astfel de aparat poate sa introduca in incapere aer cu pana la 15 grade mai rece decat cel de afara! Chiar se merita daca locuiesti intr-o zona unde umiditatea relativa e scazuta.

 

Daca e aer conditionat portabil, atunci e cu compresor.

Dar si asta e o porcarie, ca pt racirea radiatorului cald, soate aer afara pe tub. Si evident, aspira aerul rece din camera, urmand ca aerul cald de afara sa-l inlocuiasca (dupa cum s-a scris si anterior).

(...)

 

Aici e cu dus si intors; in primul rand, "tubul" TREBUIE sa fie scos in afara incintei climatizate! Altfel, nu faci altceva decat sa consumi energie degeaba. Treaba e ca daca aerul folosit pt condensare e extras din camera (incita climatizata) atunci se formeaza o "depresiune" si are ca efecte:

- intra praf de afara

- intra aer cald de afara

- intra miros (placut sau neplacut, depinde :) ) din exterior

Ce e de facut? Admisia de aer pt condensator sa fie facuta de afara, nu din incinta (cred ca e vorba de aparatele cu 2 tuburi despre se care pomenea pe aici... nu am vazut niciodata dar nu vad pt ce altceva ar folosi 2 tuburi )

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines