Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

comanda motor AC


Recommended Posts

As vrea sa comand o pompa de apa (220v, cu o putere intre 30 si 50w), dintr-un Arduino, prin pwm. (pentru inceput unul singur).

Din cautarile mele, s-ar putea face asa ceva cu un mosfer driver, iar schema ar fi urmatoarea:

 

Posted Image

 

A mai facut cineva asa ceva? Mai exista si alte variante, sau doar cu IR201?

 

Multumesc.

Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • 2 weeks later...
  • Administratori

motoarele de CA daca le subalimentezi merg prost si nici nu poti modifica turatia, pentru ele singura solutie este convertizorul de frecventaavea cineva pe aici pe la vanzari convertizoare al 30 euro... mai ieftine ca un arduino :rade:

Link to comment

Depinde ce motor de curent alternativ este , ce putere are si la ce il folosesti , unele merg f bine controlate cu triac si nu merita complicatia si investitia pentru un mic plus in performanta cu convertizor de frecventa . De exemplu toata lumea are aspirator cu turatie variabila acasa , toate au un montaj simplu cu triac . Motorul dintr-o pompa de apa e destul de asemanator , mai ales pentru unul asa slab nu merita convertizor de frecventa

Link to comment
  • 3 years later...

mai e viu topicul? ia sa va intreb si eu ceva: vreau sa comand o pompa de apa, putere 1100W cred (revin cu date certe, deocamdata ma intereseaza cum pot calcula) cu moc3041 + triac, iar intrebarea este ce triac sa folosesc. asa dupa ureche, cred ca un triac de 15A, 600V ar fi suficient. apoi, fiind sarcina puternic inductiva, trebuie snubber..pe care s-ar putea sa stiu cum sa-l calculez (tot pe forum a indicat cineva intr-un topic un pdf pt calculul retelei snubber). si ca sa va zic tot ce vreau sa fac: vreau sa alimentez o singura pompa de apa de la 2 vecini (pe rand, nu amandoi in acelasi timp; ideea e ca sa nu se certe ca foloseste un vecin curent de la celalalt ca sa ude gradina). Desigur ca va trebui tinut cont care e faza si care e nulul..etc. asta cred ca se poate rezolva ”organizatoric”.

Link to comment

1. Nu bag mana-n foc dar cred ca SSR-urile au deja snubber inclus.

2. SSR-urile nu sunt in paralel ci aduc fiecare o faza de la unul dintre vecini catre motor. Un fir al motorului este legat la NULL-ul comun (se uneste aici un NULL de la vecinul_1 si un NULL de la vecinul_2)

3. minus-urile de la intrarea SSR-urilor se unesc impreuna si merg la GND-ul circuitului break-before-make

4. Faci un montaj de switching gen break-before-make la care conectezi cele doua intrari in SSR-uri.

 

Punctul 4. trebuie sa il faci indiferent ca folosesti SSR sau discrete (MOC+TRIAC+ etc). Nu vrei sa cuplezi simultan cele doua faze impreuna, nu sunt electrician dar eu nu as face-o din simpla mea ignoranta, dar mai bine te consulti cu un electrician la cum sunt rutate fazele in vecinatate.

 

SSR resurse:

http://yourduino.com/docs/precautions_ssr.pdf

http://www.phidgets.com/docs/Solid_State_Relay_Primer

Edited by mars01
Link to comment

1. chiar daca au snubber inclus, tot aparea ceva reactii....n-am studiat fenomenul (sa zicem ca nu apar reactii).

2. la asta ma gandisem si eu, dar m-am exprimat gresit (mai bine desenam :) )

3. idem 2

4. pai de asta imi era teama, sa nu cumva sa unesc cele doua faze. dar asta cred ca o pot rezolva prin circuitul de comanda a triacelor (sau SSR-urilor), probabil un circuit bistabil, eventual cu stare initiala prestabilita (daca zic bine, un bistabil R-S?)

Link to comment

4. pai de asta imi era teama, sa nu cumva sa unesc cele doua faze. dar asta cred ca o pot rezolva prin circuitul de comanda a triacelor (sau SSR-urilor), probabil un circuit bistabil, eventual cu stare initiala prestabilita (daca zic bine, un bistabil R-S?)

 

Ideea din spatele break-before-make este ca atunci cand schimbi de pe o pozitie pe alta, este ca un intrerupator (poti folosi un intrerupator daca vrei, de ce nu?). Mai intai deconectezi prima intrare SSR de la tensiunea de comanda (3V ... 32V), cateva zeci de milisecunde nici-o intrare nu este conectata la tensiunea de comanda, apoi se activeaza intrarea celui de-al 2-lea SSR.

 

Acele cateva zeci de milisecunde in care nici-una din intrari nu este in High (ambele sunt in LOW, adica zero logic, adica fara tensiune) sunt esentiale si se asigura astfel ca niciodata cele doua intrari ale SSR-urilor nu sunt active simultan adica sa se scurtcircuiteze cele doua faze.

 

Un bistabil, daca nu ma insel are o perioada de incertitudine. Nu m-as baza pe asa ceva. Mai degraba ceva facut cu niste 555-uri cu un delay de cca 2 ...3 secunde intre o stare sau alta.

Sau cel mai usor cu un microcontroller. Un Attiny ar fi suficient. Sau un 12F675. Iar WatchDog-ul sa fie folosit.

Edited by mars01
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines