Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Oscilograme invertor sudura


Recommended Posts

Cred ca am o problema la invertorul de sudura. Atasez 2 oscilograme:post-58036-139829642261_thumb.jpgpost-58036-139829642265_thumb.jpgOscilogramele prezinta tensiunea la iesirea unui invertor de sudura. Sarcina rezistenta de resou. Prima este la curent mic, a doua la curent mare. Ceva nu este in regula la curenti mari, variatia tensiunii (deci si a curentului) este brusca, ca si cum ar disparea efectul inductantei serie. In primul caz puterea consumata este undeva la 600W, in al doilea caz 1,5kW. La simulari formele de unda se aseamana, dar creste valoarea tesiunii continue, nu si variatia in amplitudine a pulsurilor. Frecventa invertorului 46kHz, forward, inductanta realizata din doua miezuri de ferita de tip U puse sub forma de H, fiecare cu sectiunea de 100mmp, 10 spire - 10uH. Se poate satura inductanta ? Care ar putea fi cauza? Multumesc pentru ajutor.

Link to comment
  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest smilex

E posibil ca sarcina ta sa fie bobinata. Asta ar expica saltul pe o inductanta a sarcinii. Eu as avea o mica suspiciune asupra faptului ca panta de crestere nu e liniara la putere mare. Adica chiar si cu o inductanta artificial introdusa, tot ar trebui sa pastreze liniaritatea.Care e problema de fapt? Ai incercat sa sudezi?

Link to comment

Sarcina nu cred ca are inductanta mare (rezistenta de resou a fost taiata in mai multe bucati si puse in paralel).Am testat pe un electrod si pare sa functioneze.Atasez si o poza cu formele din simulare , curent si tensiune pe o rezistenta.post-58036-13982964239_thumb.gifEste si mai ciudat saltul pe frontul cazator...

Link to comment
Guest smilex

Adevarul e ca cel putin crescatoarea, seamana a saturatie. Daca ar fi, nu spre traf m-as indrepta, ci spre inductanta. E greu insa de crezut ca se poate comercializa asa ceva.

Link to comment

Nu reiese ... Daca ar fi sa judec primele 2 oscilograme , daca sant la iesire PE SARCINA echivalenta ... nu functioneaza . In nici un fel . Probabil si " sunetul " spune aceasta ... materialul e improscat , nu depus ... dar poate ma insel ... Ar mai trebui oscilograme ... in secundar inainte de redresare , si altele . N - am inteles postarea cu simularea ... care e ideea ? ce informatie transmite , referitor la ce ?!?!?!

Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri.Invertorul este construit de la 0, schema de la rusi cu uc3845.Se poate satura inductanta si in cazul bobinei descrise mai sus?@smilex - nu sunt sigur nici de senzorul de curent, ce se intampla daca se satureaza?@gauss - nu ma pricep la sudura, deci nu-mi dau seama cum se depune materialul. Pe o sarcina rezistiva curentul si tensiunea ar trebui sa aibe forma dintelui de ferastrau ca in simulare (simulare cu 10uH, 0,3ohmi, 50kHz).O sa revin si cu forma de unda din secundar.

Link to comment
Guest smilex

nu sunt sigur nici de senzorul de curent, ce se intampla daca se satureaza?

Nu inteleg intrebarea. Ce senzor de curent ai? Ce legatura are? Pune parte din schema cu el si redresarea lui.Nu poate influenta forma decat prin modificarea latimii impulsului.
Link to comment

@em2006 Pentru ca este miez deschis nu ar trebui sa se poata satura.@smilex Senzorul de curent este realizat pe tor de ferita, dar am folosit alt tip si alta dimensiune decat cel recomandat.Schema de mai jos fara partea antistick (cu mici modificari). post-58036-139829643032_thumb.gifAtasez mai jos oscilogramele in secundar si dupa redresare, cu potentiometrul setat la curent mic si apoi aproape de maxim (putere consumata la crt mic 400-500W, la curent mare 1500-2000W)Osciloscop setat la 50V/div si 5us.Secundar trafo:post-58036-139829643041_thumb.jpgpost-58036-139829643044_thumb.jpgDupa redresare:post-58036-139829643046_thumb.jpgpost-58036-139829643048_thumb.jpg

Link to comment

Exista si altfel de manifestari ciudate, sunete in traf, zgomot de descarcari, etc?Cum ai fazat traful de curent? Ce metoda? Incearca sa-i inversezi secundarul.Am patit si eu o data asa ceva si pe langa forma semnalului ciudata la iesire mai exista un zgomot in traf. S-a rezolvat prin inversarea secundarului de la traful de curent, Tr1.1 in cazul tau.

Link to comment

@CIBY2 Nu are zgomote sau alte manifestari. Trafo de curent l-am fazat prin folosirea ambelor canale de la osciloscop, dupa ce am vazut ca regleaza curentul l-am lasat asa.@miticamy Masa osciloscopului pentru formele de unda dupa redresare si dupa inductanta (pe sarcina) a fost in acelasi punct. Pentru forma de unda - tensiune in secundar a fost inversata, se vede pe oscilograma.Miezul de tip U folosit cred ca este de la un televizor, nu mai retin de unde il am, daca forma de unda in secundar este OK o sa incerc sa fac alta inductanta, mai am niste U de la TV an romanesti.

Link to comment
Guest smilex

Ar fi bine sa o modifici pe cea din dotare (acelasi miez). Numai asa iti vei da seama de efecte si cauze. Multa sarma relaxeaza miezul, dar creste pierderea in cupru. Cauta un compromis in functie de ce conductoare ai si spatiu. As incerca cu 50% spire mai mult. Pe acelasi miez.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines