Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor cc


Recommended Posts

Am gasit doua motoare de curent continuu pe care scrie 60v-6,8 A/1650 rot/min -68A/3000 rot /min.Pe cand ma gandeam daca pot sa le folosesc la ceva ,motoarele fiind destul de robuste,cam 200 milimetri diametrul si lungi mai mult decat e normal am zis sa desfac unul sa vad de ce e asa lung.Surpriza,e lung pt ca are un fel de dinam in capat care scoate o tensiune in functie de turatia motorului.Si lipseau bornele de la excitatie,avea doua fire pe care le credeam ca sunt excitatia legate la dinamul ala si alte doua fire legate la periile de pe colector.Asa ca am invartit de el cu un beculet pus pe firele de la perii si ....lumina!Intrebari: 1.Pot sa-l folosesc ca generator daca el culege tensiunea de pe rotor?Adica pot,dar e fiabil?Toate generatoarele vazute de mine aveau rotorul din magneti si statorul bobinat,probabil pt a evita tocirea periilor.Stiu ca scoate cc nu alternativ. 2.Sa dau jos dinamurile alea din capat care probabil foloseau la masurarea sau controlul turatiei sau pot sa le folosesc la vreun sistem de control daca le pun la o eoliana?

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Salut. Daca nu le vei mai folosi ca motoare, niciodata, poti sa renunti la tahogeneratoare. Inainte de a le demonta vezi ce tip de excitatie au. Daca au excitatie paralel (si cred ca asa este, daca am inteles bine), le poti utiliza ca generatoare, foarte usor. Daca excitatia este serie e mai greu (necesita tensiune mica si curentul nominal).

Link to comment

Bun,n-am reusit sa desfac ,am probleme cu scosul fuliei de pe ax,dar dupa ce m-am holbat la lumina la el ,n-are bobine pe stator ci magneti :nas: .L-am invartit cu o bormasina cu acumulator prinsa de ax cam la 3-400 rot minut si pus pe o sarcina de 3A scoate cam7v.Merge pus la e eoliana,eventual cu o fulie mai mica pe axul motorului si una mare pe celalalt?

Link to comment

Merge. numai ca trebuie sa calculezi, cam ce turatie va avea rotorul, si functie de aceasta, tensiunea generata. Daca la 300-400 rot/min ai 7V/3A, la 600-800 rot/min vei avea aprox. 14 V/3A. Problema care se pune este daca eoliana ta asigura aceasta turatie si cuplu necesar. O alta problema este stabilitatea turatiei. Trebuie sa faci un stabilizator de turatie (mai complicat) sau unul de tensiune (si care sa suporte curentul furnizat de generator). Si nu in ultimul rand, vezi daca pe la tine bate vantul (nu prin buzunare, pt. ca acesta nu genereaza decat saracie).Spor la treba.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines