Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare balast lampa videoproiector


Guest vlad_adrian

Recommended Posts

Guest vlad_adrian

Am un videoproiector care foloseste un balast PHILIPS EUC 120 C/00 Lampdriver - 120w si lampa tot philips 120w UHP care evident este arsa. Am reusit sa pacalesc proiectorului strapuind un optocuplor de pe balast. Proiectorul porneste si functioneaza normal, l-am probat cu o sursa de lumina exterioara ( led 30w ) dar puterea nu este nici pe departe una multumitoare.Vreau sa cumpar un bec Xenon auto H7 de 100w pe care sa il montez in reflectorul lampii originale , si vreau sa il alimentez din balastul videoproiectorului ca sa nu mai cumpar balast de 100w + sursa PC sau alta sursa 12v etc. Din cate am vazut tensiunea de start a becului ar trebui sa fie buna, teoretic ar merge fara probleme daca as avea un xenon de 120w. Din pacate cel mai puternic xenon care l-am gasit la un pret normal e ce de 100w auto H1,H7 etc. Problema mea ar fi limitarea balastrului la ~100w, sa nu am surpriza ca arde becul nou instant. Am citit undeva pe forum ca ar trebui inlocuite ceva rezistente sau modificat ceva din potentiometrul semireglabil. Unii au facut acesta modificare cu bec xenon de 55w + balastr + sursa pc si rezultatele au fost acceptabile ca si luminozitate. banuiesc ca un xenon de 100w ar trebui sa fie echivalent cu o lampa originala. Am mai gasit si varianta de 75w dar prefer sa il fac mai puternic si sa folsoesc pe cat posibil balastrul intern fara sa mai adaug componente langa proiector si cheltui aiurea.Atasez ceva poze cu balastul in cauza. Se pot vedea si cele doua fire legate la optocuplor pe care le-am legat ca sa il mint ca are lampa. Am gasit un semireglabil pe placa, nu stiu de rol are. Daca trebuie fac poze detaliate la anumite zone de placa.

post-24903-139829640453_thumb.jpg

post-24903-139829640476_thumb.jpg

post-24903-139829640494_thumb.jpg

post-24903-139829640516_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pune becul care l-a avut ... te costa mai ieftin . Daca ai timp de experimentari , e altceva ... dar nu e sigur ca obtii ce vrei . Becurile de proiector sant optimizate pentru aceasta functie , nu numai din punct de vedere electric , ci si optic , disipatie , etc . Dupa ele e proiectata si construita " electronica " , nu invers ... E doar un sfat , poate vei primi si alte pareri .

Link to comment
Guest vlad_adrian

am gasit un reply mai vechi pe forum: -invertoarele sunt construite în general de fabricantul lămpii, nu de cel al proiectorului. Deoarec majoritatea becurilor SHP sunt Philips, şi balastul e de la ei. În general acesta are 2 etaje, un convertor step-down ajustabil şi un etaj de ieşire în punte H conectat la bec, care nu face decât să genereze o tensiune dreptunghiulară de cca. 400Hz. Comanda strălucirii se face prin modificarea tensiunii continue şi citirea curentului absorbit de puntea H. În general sunt 5 tranzistoare MosFet, unul la step-down şi 4 la punte. Pe partea de step-down sunt nişte rezistenţe SMD de putere conectate în serie cu dioda de flyback a convertorului, de pe care se citeşte căderea de tensiune, variabilă în funcţie de curentul absorbit. La modelul meu erau 5 rezistenţe de 1 ohm paralel, pe care le-am înlocuit cu una singură de 1,2 ohmi. Astfel curentul s-a limitat la o valoare de cca. 6x mai mică, şi de la 270W pe lampă am ajuns la 50, pt. că tensiunea becurilor auto este ceva mai mare decât cele cu mercur.Seamana foarte mult faptul ca si eu am 9 rezistente de 1 Ohm in paralel , dispuse la doua laturi ale cipului acela central. Sa inteleg ca valoarea de 1 Ohm trebuie sa o modific foarte putin ca sa imi scada curentul pe bec. Daca am 120w balastul ce rezistenta ar merge sa imi scada la 90-100w ? Ar mai fi varianta sa dau cu 120w in hid-ul chinezesc de 100w sa vad daca tine, desi am emotii ca nu face fata si ca valoarea de 100w e mai mult de impresie si nu una reala ! Cum pot verifica daca modificarea e buna inainte sa ard becul ? Sau macar cu becul montat imi pot da seama ce putere trage?Becul original e ars ( explodat bulbul ) a avut 7000 ore de functionare si a crapat. Becul costa foarte mult, depaseste 500 lei ,deci nu merita pentru mine investitia. Vreau sa il folosesc in casa si m-ar multumi si un nivel de iluminare ceva mai scazut decat originalul. Din cate stiu lampa originala UHP are temperatura de culoare 6500K iar xenonul HID pe care vreau sa il montez are 6000K, deci apropiat iar balansul de alb se mai poate corecta din setarile meniului. Am corpul reflectorizant al becului, in care vreau sa centrez becul hid incat lumina sa fie focalizata cat mai bine.

post-24903-139829640556_thumb.jpg

Link to comment
Guest vlad_adrian

E de pe un alt forum, am incercat si acolo si nu am gasit solutia inca. Doua pareri nu strica in cazul meu. Nu am cunostinte foarte avansate in electronica dar ma descurc sa fac un montaj sau sa modific dupa recomandari.Am auzit ca unii modifica si balasturile xenoanelor de masina ca sa le dea mai tare etc... dar nu stiu nimic concret. In plus e alt montaj acela. Ca sa revin la problema de fata, ce ar fi de modificat ca sa imi scada curentul pe bec ?

Link to comment
Guest vlad_adrian

In pricipiu stiu ce trebuie sa fac, voi modifica valoare rezistentelor ( cele 9 in paralel) pana cand voi ajunge la un curent dorit pe bec. Urmeaza sa fac teste, dar inca nu am becurile de putere pe care le astept din china. Dupa solutionarea problemei voi posta rezolvarea mea si pe forum.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines