Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Coborator de tensiune, transformator 20V, 6A


Guest innuendo

Recommended Posts

Guest innuendo

Salutare tuturor,Sunt un impatimit al tigarilor electronice si am dat de o problema a carei rezolvare sper sa o pot gasi aici.Asadar, se da cu transformator vechi de laptop de 20V, 6A si se vrea a se cobora tensiunea pe plaja 3 - 6 V (deci si un potentiometru ar intra in schema) astfel alimentandu-se bobina tigarii electronice a carei rezistenta (2 - 3 ohmi) o pot modifica cum vreau, pentru ca eu o bobinez cu fir de nichelina de 0.15, 0.18 sau 0.20 mm. Pare ciudat pentru cine nu stie cum e cu tigara asta - in principiu singurul consumator este o mica bobina infasurata pe un fir de vreo 1 - 3mm de silica - material ce se comporta identic cu un fir de bumbac (deci absorbant) numai ca este ignifug - la flacara se inroseste. La trecerea curentului prin bobina, aceasta se incalzeste si evapora lichidul imbibat in firul de silica rezultand astfel acel abur care seamana dar NU e tot acelasi cu fumul de tigara analoaga. Lichidul ajunge la bobina prin capilaritate dintr-un tanc (principiul stiloului).La moda acum sunt bateriile cu voltaj variabil, care au de regula butonase de ridicare si coborare a tensiunii sau chiar un potentiometru in unul din capete. Ba mai mult citesc rezistenta bobinei, afiseaza puterea consumata si alte asemenea. Sunt moduri foarte scumpe, dar cu adevarat utile. Eu dispun de o astfel de baterie cu potentiometru (3.2 - 4.8 V) insa... este doar de 0.65A si se consuma foarte repede. Mai am si altele dar au voltaj constant de cca 4.2 ceea ce ma limiteaza la un setup de un anumit fel de bobina.In cele din urma... sper ca nu v-am plictisit cu povestile.Va multumesc!

Link to comment
  • Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines