Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Durata de viata condensator electrolitic


Recommended Posts

Salutare,Trebuie sa schimb niste condensatori electrolitici la niste convertizoare.Acesti condensatori sunt la 450V, dar la specificatii, la durata de viata este specificat 2000h, adica 2000 de ore, adica vreo 83 de zile.Cum vine asta, numai 83 de zile??

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

de obicei este specificata durata de viata in conditiile maxime de temperatura si tensiune suportate, insa in practica utilizarii componentelor acestea functioneaza sub parametrii maximi, rezultand o durata mai mare de utilizare

Link to comment

Oricum, aia e o valoare minim garantată de producător, poate vieţui şi 2000 de ani, folosit cu grijă, iar doar la păstrare, sau conservare timp nelimitat.Eu am la colecţie doi cond de circa 20uF/400Vcc din 1935 şi au lichidul în ei, au pierderi mici în dielectric.

Link to comment

Condensatoarele electrolitice cu aluminiu au durata de viata limitata de doua fenomene: uscarea si depolarizarea. Cand functioneaza mult timp la cald pierd apa din electrolit prin neetanseitati. Cei mai vechi aveau un dop de cauciuc prin care se injecta apa sistilata. Daca stau nefolositi mai multi ani stratul de oxid de pe aluminiu se dizolva in electrolit si se subtie, curentul invers creste, iar tensiunea la care rezista scade. Inainte de a fi montat, un electrolitic depozitat mult timp trebuie repolarizat (formatat) prin trecerea unui curent mic (limitat printr-o rezistenta mare) dintr-o sursa cu tensiune mai mare decat tensiunea nominala a condensatorului. Cand tensiunea la borne depaseste valoarea nominala se poate monta. La fel se procedeaza si cu aparatele ce nu au fost alimentate multi ani, se scot condensatoarele de pe alimentare si se repolarizeaza. Altfel aparatele merg numai cateva minute sau ore si crapa. Electroliticii cu tantal nu se usuca, dar se depolarizeaza mai repede decat cei cu aluminiu, din care cauza nu se folosesc pe alimentare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines