Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizator +/-35Vcc => +/-15Vcc


Recommended Posts

in urma schimbarii unui transformator dintr-un amplificator diy am ajuns la o problema....actualul transformator nu mai are 2 prize de 15Vca pentru corector ci are 2 de 24Vca putere mic.....cum pot scade tensiunea ca sa nu-mi explodeze condensatorii sursei corectorului care sunt la 25Vcc?.....sau trebuie sa refac sursa, sa schimb condensatorii cu unii la 50vcc si sa includ 2 stabilzatoare in serie pentru a reduce odata tensiunea pana la 25Vcc si dupa aia sa reduc iar pana la 15Vcc, ca sa nu disipe LM317/337 prea mult...

 

asta este schema folosita

http://tinypic.com/view.php?pic=f28tvs&s=5

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Referitor strict la schema din link, conectezi tensiunile de 24Vca in punctekle alea de ac, apoi te asiguri ca C1....C6 sunt de 50V, ajustezi divizoarele de la LM-uri pentru 15vcc la iesiri si gata. PS: Nu vad si valori in schema, asadar ce rol au R1 si R2?

Link to comment
Guest pisica matache

Ca sa reduci puterea disipata pe stabilizator,poti incerca redresarea monoalternanta;din cele patru diode redresoare folsesti doar doua.

Link to comment

Cat poate consuma un corector de ton? nu este deajuns sa ai cadere mare de tensiune pentru a avea si disipatie mare, mai trebuie si curent, si in cazul de fata cei 15-16V sau cati or fi, nu prea au importanta devreme ce curentul de sarcina este foarte mic, am convingerea ca disipatia nu poate depasi 1W, iar T220 se descurca cu asa ceva si fara radiator.

Link to comment
  • 2 weeks later...

^Da, insa asa stabilizarea este destul de imprecisa datorita tranzistorului repetor care ia Vbe din iesire, la drept vorbind nici nu trebuie o precizie foarte mare pentru corector, personal am pus doar zennere cu rezistente, nici vorba de tranzistor, si corectorul merge brici, asta penca AO de la corector consuma foarte putin.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines