Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator simplu cu tranzistor (i)


Recommended Posts

Ma poare ajuta cineva doua scheme (cele mai simple) de stabilizator de tensiune (cca 12Vcc), cu 1 tranzistor si pentru o sursa reglabila 0-24Vcc, tot pe tranzistori?Separat, daca are cineva de vanzare sarma de Cu emailat de 1,5mm, pt bobinarea primarului unui transformator de sudura - de preferat in Brasov...

Link to comment
  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Nu stiu cine sa le caute.Ma mai uit odata, schema de care am nevoie nu am gasit-o, in fine.De regula ajuta sa intrebi, si cineva iti raspunde punctual la ce doresti, altfel pierd ore (pe care nu le am) cautand acul in caru' cu fan.Nu pun intrebari pe aici din prea mult timp liber.

Link to comment

Pentru prima cerere, cel mai simplu stabilizator cu un tranzistor este un repetor in emitor cu zenner in baza, este extrem de simplu, cauta pe google si sigur vei gasi, iar la ce de-al 2-lea regulator ajustabil full tranzistorizat de calitate care sa mai fie si simplu nu prea cred ca exista, as sugera totusi LM317 devreme ce simplitatea este cuvantul de ordine, ma indoiesc ca vei gasi o schema pe tranzistori care sa fie la fel de ieftin si simplu de facut precum Lm317, si care sa mai fie si la fel de performanta/sigura...

Link to comment

Simplitatea costa, ambele sufera mult la capitolul precizie pe iesire, Vbe pentru tranzistor se ia din iesire, si Vbe depinde de curentul de colector deci iesire nu va fi tocmai stabilizata/precisa, apoi pentru varianta simpla cu zenner de 12V in baza, iesirea n-are cum sa fie tot la 12, poate fi cel mult putin peste 11V. La varianta ajustabila asa cum este acum ar sublinia o problema, disipatia mare pe zenner, alimentarea este 18Vca deci cam 23Vcc, curentul limitat de 56 Ohm la zenner de 18V ar fi cam 98mA, si disipatia pe zenner de peste 1,7W in timp ce schema cere 1,5W la zenner, sa nu mai spun de curentul posibil prea mare pe acel semireglabil, deci nu credeti totul mot-amot, vorba aia nu tot ce zboara se mananca... modificarile necesare pentru 24v la iesire ar exacerba aceste neajunsuri-nu merita.

Link to comment

Da, ai dreptate, dar uite alta problema ( mersi pt corectie ), 2N3055 are o amplificare destul de mica, un aprox 20 care pentru doar 3A la iesire ar necesita minim 150mA in baza, ignorand faptul ca resursele sunt inexistente pentru acest curent, potentiometru ala ar cam protesta, la o iesire de 5V ( sa zicem ) si cei 3A, ar fi necesar in baza minim 5,7V, si pentru cei 18v de la zenner, divizorul constituit de acel potentiometru ar arata cam 310 Ohm spre plus, 20 Ohm spre minu/masa, 150mA curent necesar in baza pentru 3A la iesire, si prin 310 Ohm nu vreau sa calculez ce cadere de tensiune impune... dar ignorand asta ( ca nici n-are de unde sa pice atat ), din 18V raman 12,3V, cu 150mA aproape 2W disipatie...PS: Exista comparatie intre circuitul ala si Lm317 la vre-un aspect?

Link to comment

Ai dreptate din nou, nush de ce am avut impresia ca se vehiculeaza 3A pe iesire... aham, am confundat-o cu aia cu zenner simplu ( care e la fel de varza...), rusinica mie... :jytuiyu Totusi chiar si la 1A pe iesire disipatia pe potentiometru tot mare va fi, si precizia tot varza va fi, apoi la 24V ceruti de autorul temei pentru iesire, ma indoiesc ca 1A curent maxim ar fi satisfacator pentru el... sa mai amintesc ca la primul scurt pe iesire, jucaria se strica? :nas:

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines