Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recommended Posts

Salutare, va cer ajutorul in urmatoarea problema. La exterior pe peretele casei am montat un felinar cu senzor. L-am achizitionat acum 2 ani din praktiker la un pret destul de piperat (200Ron), tocmai pt faptul ca voiam calitate. Anul trecut in vara a inceput sa mearga destul de rau, iar acum devine enervant. Nu aprinde becul decat cand treci pe sub el. (deci nu te vede de la distanta) Cat a fost frig a mers acceptabil. Ce se poate face pt a mari sensibilitatea lui? Se poate schimba chiar senzorul din el? Acesti senzori au ceva de reglaj in cutiuta lor? Mentionez ca nu l-am desfacut, deci nu stiu cum este construit. Multumesc anticipat.

Link to comment
  • Replies 25
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

E posibil ca lentila senzorului (fiind din plastic) sa fii imbatranit de la expunerea la soare. Imbatranirea s-ar traduce prin matuirea (oricum nu era clar-transparent) daca nu chiar ingalbenirea. Ai incercat sa cureti cu ceva lentila?

Link to comment

Vezi ca are un reglaj de sensibilitate lumina/intuneric marcat cu soare/luna de obicei. Regleaza-l pe pozitia de soare daca vrei sa fie mai sensibil ziua si pe pozitia cu luna daca vrei sa fie mai sensibil noaptea. Desfa-l cu atentie si vezi daca nu cumva si-a facut vre-un paianjen sau vre-o viespe cuib in spatele mastii albe (lentila Fresnel). Am gasit mai demult o antena parabolica ce nu mai avea semnal.Verificand LNC-ul, m-am gandit sa-i scot capacul de protectie, sub el era un cuib de viespi iubitoare de UIF.

Link to comment
Guest Mircel

Mentionez ca nu l-am desfacut, deci nu stiu cum este construit.

După ce vei face acest pas şi vei măsura tensiunea redresată, vei constata că aceasta-i mult mai mica de 24V (12v).Măsurând capacitatea condensatorului din grupul RC de pe traseul de 230V vei observa diminuarea ei.Schimbă acel condensator (C1 = 470 nF în poza de mai jos) şi senzorul va redeveni sensibil.

post-1-139829622925_thumb.jpg

Link to comment

Oarecum asemanator:Cum s-ar putea detecta prezenta unei persoane intr-o camera?Tot ce am vazut era un senzor PIR folosit ca senzor de miscare. Pe mine m-ar interesa sa pot face detectia fara ca persoana respectiva sa se miste. Astea uzuale detecteaza doar miscarea. Vreau sa aprind un bec atata timp cat o persoana (cel putin o persoana) se afla intr-o camera...Multumesc.

Link to comment

Ar fi mai multe posibilitati:1. un montaj electronic care simte pozitia usii intre 2 leduri (pe o singura directie) IR, iluminate IR (cu alte 2 led IR) cuplat cu un bistabil.2. o solutie pe care cred ca o voi adopta si eu (acum sunt in experimente!) cu o bratara (sau colier) cu un microtx atasat fiecarui membru din familie; va fi folosita si pentru alarma generala a casei.3. o raza IR ghidata de mai multe oglinzi in zonele de interes care cade pe o dioda IR.

Link to comment
Guest Mircel

Alături de subiect:

Oarecum asemanator:m-ar interesa sa pot face detectia fara ca persoana respectiva sa se miste.

Adică vrei să detectezi morţii? Sau adormiţii?La ce ar fi util un asemenea dispozitiv?
Link to comment

Daca montezi senzorul in dormitor e destul de enervant sa trebuiasca sa dai din maini la fiecare 10 minute ca sa nu se stinga becul :ras: ...in cazul de fata nu vad nici eu relevanta distinctiei intre senzorul de prezenta si detectorul de miscare .

Link to comment

Alături de subiect:Adică vrei să detectezi morţii? Sau adormiţii?La ce ar fi util un asemenea dispozitiv?

Mortii nu mai degaja caldura, asa ca nu pot fi detectati :PDaca pui un senzor din asta intr-o camera, o sa-ti tina aprins becul doar cand detecteaza miscarea si nu vrei sa te misti din cand in cand sa-ti raman becul aprins.Am gasit ceva http://components.omron.eu/en/products/ ... fault.html dar sunt foarte scumpi. La farnell, peste 200 lei fara TVA...
Link to comment
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines