Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator cu deriva foarte mica 12V / 5-10A


Recommended Posts

Ma intereseaza o schema functionala de alimentator stabilizat , cu o detriva la iesire cat mai mica posibil , care sa suporte sarcini cuprinse intre 5 si pana in 10A maxim.. Alimentatorul va alimenta o matrice de LED-uri care sunt alimentate la 12V (foarte pretentioase la curent) si nu merge inserierea ci doar punerea in paralel . Am masurat curentul tras din fiecare matrice si e de 3,6A aproximativ. M-am gandit sa supradimensionez in calcule la 5A viitorul stabilizator. LED-urile sunt grupate cate 3 si alimentate la 12V cu rezistor de limitare de 91 de ohmi. o matrita are 360 de astfel de LED-uri , grupate cate 3 , deci 120 de grupuri .. Mai este o problema , ledurile fiind la o distanta destul de mica , si locul in care sunt puse , scoate la iveala unele diferente de luminozitate. De aceea ma gandeam ca rezistentele de limitare sa le pun cu toleranta cat mai scazuta , de1% sau chiar 0,1% . Ca idee de pornire , ma gandeam ca schema sa contina tranzistori stabilizatori serie mosfeti , si sa se foloseasca ca referinta de tensiune un TL431CLP . In cazul folosirii mosfetilor caderea de tensiune sursa drena ar fi foarte mica ,implicit disipare sub forma de caldura mult mai mica.. Optional ar fi util si un semireglaj pentru reglajul fin al tensiunii..

Link to comment
  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Daca toate sunt alimentate din aceeasi sursa, nu-i nevoie de astfe de cerinte.La fel si cu rezistentele, daca sunt din aceelasi lot, n-au variatii mari intre ele (mai mari sunt variatiile fata de ce scrie pe ele).Diferentele de luminiozitate apar ori ca ledurile nu sunt chiar paralele (daca unul e nitel inclinat, bate in alta parte, si din fara pare ca lumineaza mai putin), ori sunt de calitate slaba si d-aia sunt asemenea diferenteDar din punct de vedere financiar, sursa asta + rez de 1% nu aduc cine stie ce costuri suplimentare :da

Link to comment

pai ma intereseaza o schema , care sa merga pe sistemul mai sus precizat , adica tranzistorii serie sa fie mosi , si dac e cu putinta deriva la iesire sa fie cat mai mica cu putinta.. eventual ceva scheme , asa ca referinta , sa pot lucra pe o anumita schema sa o modific in functie de cerintele mele.. Multumesc Dr.L pentru raspuns.. sa stii ca erau cateva LED-uri putin descentrate si inclinate..

Link to comment

...In cazul folosirii mosfetilor caderea de tensiune sursa drena ar fi foarte mica ,implicit disipare sub forma de caldura mult mai mica...

Asta este valabil in cazul comutatiei unde regimul de lucru este complet blocat sau maxim deschis, in cazul folosirii mosfetului pe post de stabilizator de tensiune serie liniar atunci disipatia pe el poate fi destul de mare si este dictata de diferenta dintre tensiunea cu care alimentezi stabilizatorul asta serie si curentul de sarcina.
Link to comment

Da marian , voi alimenta cu maxim 18V , deci diferenta de tensiune va fi de 6V si la un maxim de 10A rezulta disipatie 60W transformati in caldura. deci implicit voi folosi 3 capsule mosfet pentru a avea o suprafata de disipare a capsulelor mai mare , si radiatorul va fi destul de marisor , poate chiar racit activ. Schema asta http://elforum.info/download/file.php?id=35760 as folosi-o , am realizat-o practic intr-un alt proiect , dar nu poate debita mai mult de 2,5A .. ce modoficari ar trebui aduse? :nas: . Ca o remarca la schema , reglajul tensiunii l-am facut cu un semireglabil multitura ,iar reglajul se face foarte fin ,iar deriva la iesire este foarte mica. problema era ca nu stiu ce modificari trebuie aduse schemei ca sa pot mari amperajul..

Link to comment

Nu sunt prea sigur la ce te referi cu suprafata capsulelor mai mare... dar ideea este ca se folosesc mai multi tranzistori in paralel pentru un curent mai mic prin fiecare in parte, adica ei isi impart curentul in mod egal, la 3 mosfeti in paralel ai avea cam 3,3A pe fiecare si la 6V asta inseamna putin sub 20W disipatioe pentru fiecare, si un total cumulat tot pe la 60W. cred ca pentru cei 10A ar fi suficient 2 mosfeti in paralel, la tensiuni asa mici se pot gasi mosfeti foarte buni ca si curent de sarcina, eventual poate gasesti ceva in capsula 247 care se raceste mai eficient.Schema respectiva stiu ca-i apartine initial lui @smilex, dar nu sunt convins de unde cei 2,5A, nu exista limitare de curent inclusa, poate doar mosfetul in sine sa limiteze curentul maxim posibil in functie de Id disponibil, dar cifra aia 2,5A mi se pare ciudat de exacta... :nas: PS: Ca fapt divers, cred ca IRFP240 ( spre exemplu ) poate duce singur cei 10A in masura in care temperatura capsulei nu este permisa sa depaseasca 60-70*C.

Link to comment

cei 2,5A sunt din simulare. am simulat schema ca sa vad ce imi face pe sarcina , si la reglaj nu imi debita pe iesire mai mult de 2,5A .. Da , este schema lui smilex , este perfect functionala , valorile din linkul meu sunt date de mine pentru un alt proiect.. mai exact valorile divizorului de tensiune de pe iesire.. tatonand valorile retelei divizoare am reusit si asa cu greu sa debitez cei 2,5A .. in proba practica nu am mai verificat daca debiteaza sau nu mai mult.. ma gandeam sa realizez din nou montajul respectiv in aer sa vad daca debiteaza curentul cerut de mine.. cat despre suprafata de racire a capsulelor , la dimensiunea capsulelor ma refeream. cu cat e mai mare cu atat si transferul termic va fi mai mare. nu voi folosi IRFP-uri ci IRF-uri in capsula TO220 , care deja le am cilea la indemana , si voiam sa pun 3 ca sa mearga cat mai lejer (pretul unui asemenea proiect nu e mare deoarece un FET din asta nu e mai mult de 3-5 lei )

Link to comment

Simularea ofera rezultate corecte in masura in care este facuta corect, altfel poate induce in eroare destul de serios...

Posted Image

 

Asadar n-ai nici un motiv pentru care sa crezi ca de la schema aia nu poti trage mai mult de 2,5A, eu nu m-am chinuit deloc la simulare, n-a fost cazul de nici o tatonare, pur si simplu am calculat un divizor pentru referinta 431 care sa permita reglaj mai fin in jurul a 12V, simplu... curentul de sarcina nu poate fi limitat ci doar impus de capabilitatile mosfetului folosit, adica tu trebuie sa te asiguri ca nu tragi mai mult decat poate duce mosfetul. Nu ar trebui sa depasesti maxim jumatate din Id-ul disponibil, apoi trebuie sa tii cont de ce putere se va disipa pe el si sa te asiguri ca nu depasesti limitele SOA, apoi bineinteles sa tii cont de temperatura maxim estimata la care capsula va ajunge si sa calculez conform pdf care este puterea maxim disipabila pe mosfet pentru temperatura aia apoi iti dimensionezi etajul de forta conform acestor date, stiu ca pare complicat dar de fapt nu-i deloc.

Link to comment

Este buna si schema lui Dr.L , care foloseste ca referinta dioda zenner. eu deja am o parte din piese cumparate \ramase de la proiecte anterioare. si de ceea am ziceam de TL431CLP si mosfet .. Doar nu intelegeam eu cu limitarea aia in 2,5A ce e.. Nu mai am rezultatele simulraii dar cred ca problema se afla in modelele spice ale pieselor folosite in program. Deci , zilele astea cand am timp ma apuc sa lipesc intre ele piesele sa vad exact cum functioneaza , si o sa fac si masuratorile..

Link to comment

Schema lui @Dr.L foloseste ca amplificator de eroare un bipolar care are o deriva termica inevitabila a Vbe deci si iesirea poate varia in functie de temperatura capsulei acelui AE, plus ca si zenner-ul are propria deriva, deci nu prea ar fi indicat in cazul tau unde este nevoie de precizie.431 cu Pmos pare cea mai simpla solutie care ofera totusi stabilitate, si pleci chiar de la mosfetii pe care deja ii detii, stiind ca ai 10A curent maxim de sarcina estimat si o cadere de aprox 6V ai 60W disipatie maxima, in functie de ce radiator ai la dispozitie estimezi o temperatura maxima la care consideri ca se va ajunge pe capsulele mosilor si te uiti in pdf-uri ce putere maxim disipabila ai la dispozitie pe fiecare pentru acea temperatura, daca 2 bucati este la limita atunci pui 3 mosfeti ( am convingerea ca este mai mult decat suficient ), si cam atat, schema nu are nevoie de alte modificari.

Link to comment
Guest smilex

Rezistenta de 100 ohmi avea un scop in schema originala, de aceea era de valoarea asta.Nu exista limitare de curent acolo, eventual stabilitatea (nu stabilizarea) trebuie testata.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines