Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor lamurire rezistenta minima/maxima semireglabil


Recommended Posts

E o problema de care m-am tot lovit studiind diverse scheme electronice. Dau doar ca exemplu amplificatorul din schema de mai jos, nu ma intereseaza sa-l construiesc, e doar ca material didactic. In cazul acelui semireglabil incercuit cu rosu, intr-un capat al peliculei rezistive are notatia CW (CLOCKWISE, adica in sensul acelor de ceasornic). Eu vreau sa aflu la care capat al peliculei rezistive se refera acea notatie CW, capatul cu rezistenta minima sau capatul cu rezistenta maxima. Adica de exemplu daca as vrea sa construiesc acel amplificator, ce capat al scalei rezistive lipesc acolo unde e notatia CW, pe cel cu rezistenta minima sau pe cel cu rezistenta maxima? Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.

post-75067-139829621519_thumb.png

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

E foarte simplu, se referă la sensul de rotaţie al cursorului, deci terminalul respectiv e la capătul cursei în sensul acelor ceasornicului. Un semireglabil nu are stabilite din fabrică terminale cu rez maximă sau minimă, acestea sînt stabilite de schemă, aplicaţie........................Sper că nu ai de gînd să faci schema respectivă.

Link to comment

Să încerc mai simplu: la cum e figurat acel semireglabil în schemă, doar indicaţia cu CW îţi indică cum să-l legi efectiv în montaj. Dacă avea un terminal unit cu cursorul, atunci da, la un capăt de cursă aveai rez maximă şi la celălalt rez minimă (0). Se chema că e legat ca rez variabilă.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines