Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
nouvenit

Imbunatatire acustica a unei camere

Recommended Posts

Pentru ca in acest subforum nu exista nici un subiect, doresc sa incep eu prin a cere sfaturi celor cu experienta, mai multa sau mai putina, in ceea ce priveste acustica unei incaperi.Asa cum spune si titlul, va rog sa ma ajutati sa imbunatatesc acustica unei camere de apartament comunist in asa fel incat sa ma apropii, cat de cat, de conditia unei camere de auditii.Camera are aproximativ 19mp, cu forma dreptunghiulara, mobila putina, nelipsitul covor care acopera 50% din suprafata.Din referintele gasite in trecut pe forum, am descoperit cateva magazine online care comercializeaza solutii pentru tratarea acustica a unor incaperi, insa preturile sunt destul de mari pentru un salar mediu din Romania.Exista posibilitatea realizarii in regim DIY a unor panouri fonoabsorbante? Se pot folosi materiale textile, minet, vata minerala sau mai stiu eu ce material in acest sens?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da...se pot folosi materialele mai sus amintite.Uite un exemplu mai jos despre cum sa realizezi panouri fonoabsorbante in regim DIY:U8C4mcleE5U Trebuie sa ti cont ca veiintampina destule dificultati in a obtine o camera de auditie, transformand o camera de bloc comunist.Mai ales daca este de mici dimensiuni si intesata de mobila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru link. Sunt constient de faptul ca nu poate fi transformata o camera de bloc intr-o camera de auditii, insa vreau sa scap de reverberatii si de basul care este accentuat in colturile camerei.Intrebarea urmatoare este: cat din suprafata peretilor trebuie acoperita cu astfel de panouri pentru a obtine un rezultat accepabil.Imi aduc aminte din timpul liceului ca exista un laborator de informatica unde peretii erau acoperiti cu draperii dintr-un material mai gros, si unde nu mai exista ecoul specific salilor de clasa care aveau peretii liberi. Presupun ca acest tip de tratament acustic este util pentru frecvente medii, insa nu stiu cat de uitil ar fi pentru absorbtia frecventelor joase.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cat anume sa acoperi...nu stiu sa iti spun.Pentru ca nu am facut niciodata un astfel de test. Ce-i drept...nici nu mai am mult pana sa ma decid sa incep sa il fac. Pentru ca de aceeasi problema m-am lovit si eu.In camera la mine sunt peretii goi...si trebuie neaparat sa gasesc o solutie sa mai anulez din reverberatii. Eu m-am gandit la metoda pe care ai vazut-o si tu in clipul respectiv.Cred ca voi comanda burete fonotransparent de 50mm grosime si il voi ascunde in spatele unei panza de bumbac....panza care sa aibe un desen care sa se potriveasca cu designul din casa. Si indeajuns de mare incat sa se reduca considerabil reverberatiile. Nici nu iti poti imagina ce reverberatii DERANJANTE si stridente se simt la mine. Eu am toti peretii goi. :cry: Cu una...cu siguranta nu se vor reduce...dar daca voi avea cate un astfel de panou pe fiecare perete...consider ca se v-a simti cu siguranta reducerea reverberatiilor.In ceea ce priveste frecventele joase: problema este specifica blocurilor comuniste. Datorita camerelor sub forma de paralelipiped dreptunghic.Poti anula acel efect de care ai amintit, prin rearanjarea mobilei in camera si amplasarea incintelor astfel incat frecventele joase sa se simta cat-de-cat egal in toate locurile. Din nou: acelasi fenomen se petrece si la mine :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut, pentru bassi exista asa numitele "bass traps", in principiu sunt materiale absorbante in forma triunghiulara astfel sa intre in colturile camerei, o alta idee ar fi sa asezi subwooferul pe un material soft.. gen burete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am avut ocazia să vizitez o camera în curs de izolare fonică (și termică) cu vată minerala, și să o compar ca și acustică, față de o cameră cam de aceleași dimensiuni, dar la care pereții au fost deja placați cu gips carton.În camera cu vata minerală pe pereți, nu existau ecouri, iar discursul între două persoane se auzea foarte clar.În cea cu gips carton pe pereți, deja vocea avea ecou și parcă nu se mai înțelegeau la fel de bine cuvintele.Prin această comparație în mod direct, am ajuns la concluzia că acest tip de material chiar poate îmbunătăți acustica unei încăperi. Totuși procentul din suprafața totală a pereților acoperiți rămâne de văzut. Nu cred că ar fi utilizabilă o acoperire totala, estetic și financiar vorbind.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cea mai mare suprafata libera o are tavanul. Nu ar fi o solutie izolarea fonica a acestuia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

toata suprafata trebuie izolata.

se pot folosi cofraje de oua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

toata suprafata trebuie izolata.

se pot folosi cofraje de oua.

Cofrajele de oua sunt prostii. Nu dati astfel de sfaturi daca nu sunteti in domeniu. In plus sunt cu risc extrem de mare de foc.

Cofrajele au absorptie / difuzie minima in spectrul de frecvente inalte.

 

Basii sunt cei mai importanti si cei mai greu de tratat. E nevoie de cercetare in domeniu si de spatiu suficient in camera.

Absorberele broadband sunt o solutie optima. In cazul in care ai o camera cu forma regulata (dreptunghiulara sau patrata) focuseaza-te pe tratarea colturilor, a reflexiilor primare, in spatele ascultatorului si a tavanului (macar la reflexiile primare). Daca vrei si mai mult, poti trata fiecare jonctiune intre 2 pereti, dar jonctiunile intre 3 pereti sunt cele mai importante.(ex.: coltul intre cei doi pereti si tavan / podea).

 

Spor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tratamentul acustic al unei camere poate fi rezolvat prin amplasarea unor panouri acustice in functie de dimensiunile camerei .

Panourile acustice Jocavi sunt cunoscute peste tot in lume pentru calitatea materialelor și gama diversificată de forme și culori, permițând astfel tratamentul acustic nu numai pentru studiourile radio sau cele de înregistrari, dar și pentru spații rezidențiale, restaurante, cluburi, săli de sport, de concerte, biserici sau hoteluri.

Mai nou  dispuneți acum de posibilități multiple de design, prin îmbinarea eficienței cu estetica în decorarea interioarelor.

La panouriacustice.ro gasiti informatii clare si precise pentru cel mai bun tratament acustic . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×