Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
DarthVader

Inlocuire element baterie nokia 3310

Recommended Posts

Buna seara. Am un nokia 3310 pe care l-as mai folosi din cand in cand de dragul nostalgiei. Am la el o baterie Ni-MH care e cam pe final. Dupa, nici 15 minute de incarcare zice ca e full, arata 4 linii, scade destul de repede la 2 linii daca il butonez si apoi se inchide. Am mai avut pt el o baterie Li-ion care de la o vreme nu mai tinea calumea (cam acelasi comportament ca si cea Ni-MH dar macar scadea pana la o linie si apoi se oprea, dar scadea repede). Cum ambele baterii sunt vechi m-am gandit ca le-a cam prins timpul din urma si nu mai am ce sa le fac. Am luat o baterie BL-5C buna (nu noua dar inca e buna), am scos celula din ea (fara placa electronica, doar celula metalica) si am pus-o in locul celulei Li-Ion din bateria pt 3310 (pastrand electronica originala bateriei de 3310). Dupa logica mea ar trebui sa mearga ca cele 2 celule ambele sunt Li-ion deci au aceeasi tensiune nominala si au si cam aceeasi capacitate. Am masurat, aveam la bornele baterie (cu controllerul conectat, deci bateria completa) 3.78V. Am pus-o in telefon si nu porneste. Daca bag incarcatorul o incarca, termina de incarcat dupa o vreme (o ora sa zic), pornesc telefonul, si cand ajunge in "desktop" abia ca apuca sa scrie numele retelei ca se inchide (uneori nici pana aici nu ajunge). Nici cu incarcatorul conectat nu vrea sa stea pornit (ca si cum bateria nu are putere). Cu bateria Ni-MH porneste normal, merge bine, doar ca nu are autonomie. Care poate fi problema?

Link to comment
Share on other sites

E posibil. Totusi, daca nu bag sim-ul in telefon, el sta pornit (deduc ca numai cand creste consumul peste o anumita limita clacheaza bateria). Oare nu are un fel de procedura "learn" integratul respectiv? (sa aiba nevoie de un ciclu complet inainte sa poata functiona calumea). Pana atunci astept sa vad cat mai sta pornit fara sim in el (sta de ieri deja).

Link to comment
Share on other sites

Sta pornit pana se descarca complet fara sim deoarece nu ai consum mare.Treaba e simpla.Cand intra in retea nokia 3310 are un consum marit nesuportat de acumulatorul pus de tine.Altfel zis consumul instant la intrarea in retea e mai mare decat puterea care o poate debita acumulatorul si telefonul se inchide.Pune alt element bun si ai sa vezi ca va merge.

Link to comment
Share on other sites

Ia pune-i in loc de baterie o sursa de alimentare reglata la 4v,o sa ai surpriza sa vezi ca porneste.Masoara si curentul consumat la intrarea in retea.Daca acumulatorul tau cel bun nu e capabil sa furnizeze in momentul intrarii in retea curentul cerut telefonul se va inchide,de aia cand e fara sim functioneaza normal.Sper ca ai inteles ce zic.

Link to comment
Share on other sites

Stiu ca merge cu sursa calumea (chiar cu bateria Ni-MH merge, dar nu tine mai mult de 2-3 ore). Stiu ca acumulatorul Li-ion nu da curent cat trebuie (adica pica mult tensiunea la consum mai mare). Ce nu stiu ii de ce un element bun, cu electronica celui vechi(care era tot Li-ion) nu merge? Intre timp am facut altceva. Am luat elementul bun si in loc de electronica de Li-ion am pus electronica de pe bateria Ni-MH. Stiu ca la Li-ion ii trebuie un controller mai sofisticat (sa nu se descarce prea mult, sa nu se supraincarce etc), dar cu placa de la Ni-MH telefonul merge perfect:D deci elementul e bun (cum am zis si initial).Intrebarea mea acum e: risc ceva folosind celula Li-ion cu electronica de la Ni-MH? (la descarcare banuiesc ca nu ca se va inchide telefonul cand tensiunea scade, dar la incarcare oare va fi ok?)

Link to comment
Share on other sites

Aici ar trebui sa raspunda cineva care se pricepe la tipurile de acumulatori.Cum se incarca,la ce curent,in general exploatarea lor...Vezi daca in timpul incarcarii se incalzeste exagerat,tensiunea minima/maxima sa fie in parametrii si daca totul da bine nu ar trebui sa fie probleme in functionare.

Link to comment
Share on other sites

Intre timp s-a descarcat de tot. L-am pus la incarcat. Pe la 3.75V zicea battery full (la tensiunea asta nu e nici pe departe full). Am scos incarcatorul si l-am bagat la loc. A continuat sa incarce si dupa vreo 1 ora si vreo jumatate inca tot incarca si mi s-a parut suspect. Am scos bateria si am masurat tensiunea in gol la borne.....era 4.31V :jytuiyu cam mult pt Li-ion. Evident ca nu l-am mai lasat sa incarce, deocamdata sta pe baterie si arata full (nu ma asteptam sa arate altceva). Ciudat e ca la Ni-MH, cum sunt 3 celule, tensiune nominala 1.2V, deci 3.6V pe baterie, incarcata ar fi undeva la 4.1-4.2 deci de ce nu opreste incarcarea chiar daca trece de tensiunea asta?...

Link to comment
Share on other sites

Ia pune-i in loc de baterie o sursa de alimentare reglata la 4v,o sa ai surpriza sa vezi ca porneste.Masoara si curentul consumat la intrarea in retea.Daca acumulatorul tau cel bun nu e capabil sa furnizeze in momentul intrarii in retea curentul cerut telefonul se va inchide,de aia cand e fara sim functioneaza normal.Sper ca ai inteles ce zic.

Dacă acumulatorul e bun , nu are cum să nu-i furnizeze curentul necesar .
Link to comment
Share on other sites

Vezi ca celulele LiIon au tensiunea maxima de 4,2V la finalul incarcarii si sunt foarte sensibile la supraincarcare.Diferenta dintre NiMh si LiIon e tocmai tensiunea maxima de incarcare, cele NiMh au tensiunea maxima de incarcare mai mare.. Sfatul meu e sa incarci acumulatorul LiIon separat si apoi sa-l introduci in telefon, eventual faci o mufa adaptoare pentru asta. Vezi ca are Terry34 in sectiunea Vanzari, acumulatori originali pentru telefonul tau, ia legatura cu el.

Link to comment
Share on other sites

Intre timp am luat o baterie li-ion pt el. E ok acum. (la ultima incarcare a bateriei improvizate "am reusit" 4.5V in celula li-ion :ras: si ce-i drept m-am speriat)

Ai foarte mare grijă cu ele că mie mi-a luat foc una .Şi face o flamăăăă !
Link to comment
Share on other sites

Am un 3310 fără acumulator și aș dori să-i cumpăr unul, dar vreau să fiu sigur că telefonul este bun. L-am încercat cu o sursă reglată la 3,7-3,8Vcc dar nu se întîmplă nimic. Telefonul are 4 cleme și am alimentat pe cele din laterale, polaritatea am văzut că este indicată și pe colantul din interior cu marca, model etc.Nu am alimentat eu bine ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines