Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

doar prostie


Recommended Posts

Guest pelikanu

vreau sa fac amplificatorul de mai jos ... doar o intrebare ... sa includ si T9/T10 ? sau sa fac schema simplificata ?ce rol au mai exact cele 2 tranzistoare in acest context ?

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Interesanta chestie... t9 si t10 din cate cunosc eu sunt montate in asa fel incat ar functiona ca si un diac. Diacele au proprietatea ca se comporta ca o rezistenta foarte mare atata timp cat tensiunea la bornele lor nu depaseste o anumita tensiune, numita tensiune de prag. La depasirea acestei tensiuni se amorseaza si intra in conductie, tensiunea pe t9 si t10 coborand si ansamblul comportandu-se ca o rezistenta de valoare mica. In montajul de fata cred ca diacul(t9-910) nu se amorseaza la o tensiune de alimentare mica(gen -/+10v) si nu lasa sa treaca curent prin etajul diferential de intrare(t1-t2), ceea ce e echivalent cu a nu avea semnal la intrare. C8 cred ca face ca amorsarea sa aibe loc cu putin timp dupa alimentatea amplificatorului. Asta e o parere de a mea, dar in general parca in locul lui t9-t10 se utilizeaza ceva sursa de curent/tensiune constanta. Oricum schema imi inspira foarte putina incredere. Personal am ars o gramada de finali cu o schema foarte asemanatoare cu asta. Cei care sunt mai vechi pe forum iti pot da mai multe argumente negative cu privire la functionarea acestei scheme, cel putin asa cred, scuzati-ma in caz ca gresesc.

Link to comment
Guest pelikanu

schema am gasit-o pe forum si din cate am inteles, a fost realizata si a mers bine ... pe mine in principiu ma intereseaza sa-mi ocup timpul intr-un mod util ... daca stiti alte scheme interesante, (fara integrate) astept o sugestie :)daca nu voi afla pana la urma la ce folosesc cele 2 tranzistoare, voi construi schema de baza si apoi cu un comutator+o alta placa pe care sa fie executat montajul T9/T10 voi incerca sa aflu diferenta :partyman:

Link to comment

Pelikanu,T9-T10 formeaza o sursa de curent a carei valoare e data de tensiunea Vbe a lui T10 si R3.(Enigma face o mica incurcatura in sensul ca intr-adevar exista in unele amplifuri acel pseudo-tiristor dar acela e format dintr-o pereche npn-pnp legati oarecum asemanator care amorseaza la depasirea unui prag si blocheaza sursa de curent si implicit opreste toti curentii de polarizare in amplificator.)Si schema ta simplificata merge, totusi iti recomand sa urmezi schema originala. Banuiesc ca T10 ar putea fi pus in contact termic cu finalii si astfel sa realizeze si o limitare a curentului in cazul unei ambalari. Pe de alta parte finalii FET nu sint prea dispusi la ambalare.Teoretic ti se mai strica si coeficientul de rejectie al modului comun dar asta n-are mare importanta in audio ci mai mult in instrumentatie.Eu pot sa-ti atrag atentia asupra unui alt fenomen care va fi posibil in caz ca mergi pe schema simplificata: daca ai de exemplu un semnal de f. joasa frecventa (sa zicem 25Hz) mixat peste o voce umana sau orice alt semnal de frecventa medie-inalta atunci vei simti cum se moduleaza timbrul vocii (sau a altui semnalul acut) in ritmul semnalului grav. Asta din cauza ca alternantele pozitive si cele negative ale semnalului grav vor afecta in mai mare masura curentul de polarizare in diferentialul de intrare (implicit in tot ampliful, chiar si in finali) si vor modifica "semnatura" amplifului, fenomen care are loc mai putin in schema originala.Daca te deranjeaza asta (nu stiu in ce masura e evident fenomenul, depinde si de castigul amplifului, de reactia lui) sau ideea unui astfel de efect atunci mergi pe schema originala, daca nu, nu. :yawinkle:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines