Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

receptor sincrodina pentru US


Recommended Posts

  • Replies 40
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Toruri de ferita se gasesc de vanzare pe radioamator.ro sau pe anunturi yo (acelasi om le vinde, trimite si prin posta). Cat despre receptor, gasesti o schema de transceiver care are receptorul sincrodina la http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=12559. Mai aveam o schema de receptor pe care l-am construit acu' multa vreme si a mers ireprosabil (chiar uimitor pentru simplitatea lui) dar trebuie sa o caut. Daca o gasesc, te anunt.

Link to comment

Multumesc mult.O alta intrebare ar fi cat de critica este dimensiunea miezului? in cazul in care nu gasesc dimensiunea indicata in schema.Cineva m-a sfatuit sa folosesc toruri din sursele de alimentare in comutatie dar nu stiu daca se pot folosi la frecventele de US.

Link to comment

Nu e foarte critica dimensiunea miezului. In schimb, frecventa la care mai poate lucra, da. Din cate stiu (chiar nu am lucrat cu surse in comutatie) miezurile alea sunt facute pentru frecvente de genul sute de kHz. Parerea mea e sa nu te chinui cu miezuri de surse. Ce tor iti trebuie, poate am eu.

Link to comment

Salut,Unul din cele mai simple si performante receptoare sincrodina de care imi amintesc folosea un circuit TAA661. Da, e de pe vremea brontozaurilor, dar isi facea treaba la fix. Daca te mai poti lipi de asa ceva, ar fi o solutie fara toruri. De asemenea poti folosi TBA120. Ambele circuite se gaseau in FI-ul de sunet de la teveurile alb/negru cu integrate.Important e sa folosesti un multiplicator de care o fi el. Daca are si putin castig, cu atat mai bine. Variante: MC1496, un etaj diferential cu 3 tranzistoare, ROB640, ROB641, SO42P... si nu mai stiu. Important e ca nu ai nevoie de toruri. Si mixerul ala cu diode e de fapt tot un multiplicator.Daca ti se pare abordabila vreo varianta, continuam dezbaterea.Bafta,Cirip

Link to comment

Schema receptorului cu taa661 se gaseste in revista RR ( sa o caut p-acasa).am facut si eu receptorul asta si mergea acceptabil. Nu mai ca VFO-ul era enervant de instabil asa ca l-am inlocuit cu VFO-ul de la A412.Nu folosii toruri din surse ca nu sunt bune. Pt US iti trebuie ferita F4 (cu punct alb). Merge si F5 (punct albastru, dar va trebui sa modifici nr de spire).Toruri F4 gasesti la AFERO in Buc (undeva in spatele pietei Obor).

Link to comment

Vaaaaaai, Cirip, m-ai facut sa rosesc... TAA661 de pe vremea brontozaurilor... Sa fim seriosi, am doar cateva fire de par alb. :yawinkle: Pe TAA661 il gaseste omul nostru pe orice modul de sunet din TV-AN comuniste cu mai mult de 4 CI.In alta ordine de idei NE602 si NE612 sunt si ele accesibile si OK.

Link to comment

Am construit si eu acum 10 ani un receptor cu TAA661 dupa o schema din Tehnium a lui YO3EM, Dinu Zamfirescu. A functionat impecabil. Functiona doar in 80m si la aceasta frecventa vfo-ul era deosebit de stabil. Problema cu el incepe de la frecvente mai mari unde faza introdusa de amplificatorul limitator se apropie de 90 grade si stabilitatea se inrautateste simtitor. Cu oscilator separat trebuie sa functioneze in toata gama de unde scurte. Tot dansul a publicat o serie de articole in defuncta(?) revista RADIO despre demodulatoare cu TAA661. Avantaje:- inca se mai gaseste- se obtine o sensibilitate in jur de 1 uV- un NE6xx nu are performante cu mult mai bune dar costa mai multFiind o persoana nostalgica parca l-as recomanda ... :yawinkle:

Link to comment

L1 si L2 au cate 6 spire CuEm 0,1 mm bobinate pe o carcasa prevazuta cu oala de ferita de tipul utilizat in modulul de sunet din TV romanesti cu CI, alb-negru. Eu am utilizat carcase neecranate din FI Sport si am fost nevoit sa majorez la 10 spire. Am folosit in oscilator condensatoare styroflex, restul ceramice ordinare.Revista este tehnium numarul 9 din 1993.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines