Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Cilibiu

Filtru activ Subwoofer.

Recommended Posts

Salut tuturor, de ceva vreme vreau sa pun un LOW-CUT sa taie sub 20hz, si un hight-cut la peste 150hz sau chiar si 250hz dar sa fie reglabil pana pe la 20hz , asta daca se poate.Am gasit multe variante de filtre active cu TL074/072 problema sta la DB, vreau sa taie cat mai jos posibil, prima oara am facut ceva simulari la un LOW-CUT cu 4 OP-uri care taie 6dB/OCT, la 24Db fiind toate 4, rezultatul nu ma multumeste, vreau mai jos, macar 48dB, nu as vrea sa fac ditamai filtrul activ cu 8OP-uri (2xTL074), vreau sa stiu daca este ceva mai bun decat schema de mai jos.Pentru HIGHT-CUT vreau sa pun un potentiometru pentru reglaj, la varianta de mai jos, ma gandeam cu 2 potentiometre duble liniare si 2-op-uri ca sa fac un filtru reglabil care taie la 12dB/OCT, dar si aici vreau sa tai mai jos in dB.

post-15533-139829618283_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu-i prea abruptă panta? Mie şi o atenuare de 24dB/octavă mi se pare mult.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panta nui prea abrupta pentru mine, am testat ceva EQ ca soft si am atenuare pana la -60dB/HZ si sincer asta cam si caut.

cred ca schema asta(in functie)o sa-ti satisfaca nevoilehttp://www.flickr.com/photos/[email protected] ... hotostream

Nu prea se intelege bine imaginea, o poti pune in marime mai mare?Din cate vad eu pe la jumate ai 12db/OCT Up si DOWN, la iesire este BUFER.O sa consult mai bine schema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E foarte dificil să obţii asemenea pante, ca să nu mai zic de punctul de tăiere, unde ai şanse mari să obţii un filtru notch. Ce anume vrei să faci?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Difuzorul care il am face figuri atunci cand se combina o anumita gama de frecvente, mai exact daca in acelasi timp am 40hz si 120hz se aud ceva pacanituri, amplificatorul nu e,diful lam desfacut, lam dus la centrat serpentina si bobina, spatiu e destul, dar tot se aude, bobina este solida si foarte tare, dar tot apar pacaniturile acelea, insa daca bag doar intre 25-60hz nu am probleme, habar nu am care e problema, de acea vreau sa taie asa precis. Ma gandeam sa inseriez 8 OP-uri sa ajung la 48db/oct ca altceva nu am ce face. Sincer cred ca o sa schimb raciul asta de difuzor. Pe el scrie ca raspunde pana la max 500hz, in realitate se aud si 8khz, raci de difuzor romanesc. Ciudat fapt ca atunci cand era nou , nu se auzea, dupa ceva forja (zic eu forja pe la 180W) face asa, am bagat diful pe o statie de 800W, iam dat cam pana in 350W si acest efect apare dar mult mai tarziu decat la 180W pe alt amplificator,alta chestie, daca il scot din cutie nu mai face la aceasi putere, trebuie sa urc in putere cam cu 20% ca sa apara problema, cutia are tun de 110mm diametru si 42cm lungime, cutia are 60l volum, frecventa de rezonanta este de 32-35hz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De fapt schema prezentată mai sus este foarte performanta ... Are pe intrare un sumator L+R , un filtru subsonic cu frecventa reglabila având -12dB / octava si Q reglabil , urmat de un filtru reglabil taie-jos , iar pe ieșire un buffer simetrizor ( foarte destept ) pentru atacarea directa a doua amplificatoare chioare , între cele doua ieșiri ale acestor amplificatoare se poate monta difuzorul subwoofer , bufferul simetrizor având si funcția de defazor .De asemenea , la ieșirea acestui buffer simetrizor se poate conecta un amplificator profesional , având doua ieșiri ( inversoare si directa ) folosind un cablu balansat ( de orice lungime ) fără a conta pierderile cablului , fiind una dintre calitatile acestui tip de ieșire ( simetrica ) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
....Are pe intrare un sumator L+R , un filtru subsonic cu frecventa reglabila având -12dB / octava si Q reglabil ...... .

Sumatorul nu ma intereseaza deoarece il am deja, filtrul subsoni vad ca are doar reglare de amplificare si frecventa de taiere, unde se regleaza Q? si mai exact ce e acel "Q"?

...... iar pe ieșire un buffer simetrizor ( foarte destept ) pentru atacarea directa a doua amplificatoare chioare , între cele doua ieșiri ale acestor amplificatoare se poate monta difuzorul subwoofer , bufferul simetrizor având si funcția de defazor .....

Nu sunt interesat de acest buffer deoarece dupa filtrul trece jos va fi montat direct amplificarea.

Se vede un pic mai bine, dar tot nu prea imi dau seama bine la valori.

O sa refac schema in proteus si vreau sa imi confirmi ca valorile care le-am descifrat sunt corecte.

Mersi inca o data de schema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sumatorul nu ma intereseaza deoarece il am deja, filtrul subsoni vad ca are doar reglare de amplificare si frecventa de taiere, unde se regleaza Q? si mai exact ce e acel "Q"?

 

Nu sunt interesat de acest buffer deoarece dupa filtrul trece jos va fi montat direct amplificarea.

 

 

Nu mai conteaza .

Scuze pentru interventia mea , a fost offtopic :) !

Ma adresam incepatorilor , dar Dvoastra sunteti foarte cunoscator , asa ca ma retrag...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu prea inteleg intentia raspunsului tau @hpavictor....... :nas: Explicatia ta de mai sus cu 2 posturi este foarte buna si chiar la obiect pentru un incepator.Eu ce am cerut in primul post a fost legat strict de filtru, nu de buffer sau sumator, de aceea am zis clar ca nu ma intereseaza.Asta ca sa complectez toata treaba sta in felul urmator.Am un amplifutner CAT SOUND CS907 care a fost modificat, modificarea consta in implementarea a unui sistem 2.1 peste cel existent 5.1. Sistemul 2.1 are activare separata, se poate doar 5.1 sau 5.1+2.1, amplificatori stereo de la noul sistem sunt in paralel cu cei de la vechiul sistem, amplificarea de sub este legata exact in paralel cu cea din sistemul 5.1, doar ca procesorul amplitunerului taie cam sus frecventa de sub, pe subul mic se aude frumos si plin, insa la partea de sub 45hz sta foarte prost, aici vreau sa complectez cu al meu, de acea am zis ca vreau sa taie precis. Procesorul amplitunerului se ocupa de sumator si de buffer, de acea am zis ca nu am nevoie.Actual sistemul 5.1 este 5x15W+30W, cel 2.1 este 2x75W+150W.Se aude foarte bine inpreuna. Filtrul de LOW-CUT il vreau deoarece amplificatorul de 150W la o frecventa de sub 25hz, imi spulbera pur si simplu diful de la sub, nu am nevoie de sub 25hz, ca oricum frecventa asta este doar aspect , nu de sunet.L.E insa la ultimul meu post, team rugat sa imi explici ce este acel "Q", vazusem in multe filtre ca au reglaj "Q" dar tot nu prea inteleg ce face el, si ce imbunatatire aduce el.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Q este factorul de calitate al circuitului.ps - cred ca 60dB/Hz este o eroare de tastare...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adica din reglajul de "Q" reglez cat de calitativ sa fie filtrul??? :nas: :nas: :nas: Chiar nu am inteles asta.

..ps - cred ca 60dB/Hz este o eroare de tastare...

Am vrut sa zic "-60db" atenuare, poate am gresit cand mam exprimat.Daca vreti sa testati sigur softul de care zic eu, este cel de mai jos. Se foloseste la WINAMP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.