Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
turcu_dan

sfar reparare statie (amplificator)

Recommended Posts

Salutare ... In urma unei curatenii generale am gasit in podul casei o statie la care ascultam muzica in anii tineretii :) . Statia avea o iesite arsa - finalii. Asa ca i-am demontat si am cautat la magazine dar fara succes. Are cineva o schema , ce finali ar fi inlocuitori pt ea? Stiu ca acu 10 ani cand am folosito ultima data fasiau si potentiometrele dar cred ca ar merge date cu sprei...... Ce parere aveti mai merita facuta? Mai exista o sansa sa gasesc piesele? Multumesc anticipat....Atasez si cateva poze cu aparatul....

post-59360-139829616999_thumb.jpg

post-59360-139829617023_thumb.jpg

post-59360-139829617043_thumb.jpg

post-59360-139829617068_thumb.jpg

post-59360-139829617091_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce scrie pe finalii aia? ca din poze nu prea se intelege...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amplificatorul are cate 2 tranzistori pe fiecare canal. Am facut 2 poze mai clare cu fiecare din cei 2 tranzistori finali. Cred ca sunt ceva Motorola, s-ar putea sa ma insel..... dar acum 5 ani cand am mai incercat sa-i cumpar nu am gasit acest fel de tranzistori. In cea de-a 3-a poza se vede ca ezista si o rezistenta care a crapat...... Oare putem gasi ceva echivalenti? Am incercat sa caut schema pe net dar exista numai contracost.

post-59360-139829617202_thumb.jpg

post-59360-139829617214_thumb.jpg

post-59360-139829617227_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am gasit nici o informatie despre acei tranzistori, daca ai tu ceva info despre ei nu ezita sa ne spui. In caz ca nu, atunci trebuie intai identificat daca este vorba de bipolari sau mosfet ( tind sa cred ca ar fi mai degraba bipolari ), apoi prin identificarea tensiunilor de alimentare se pot alege alti inlocuitori destul de usor cred... daca celalalt canal este functional atunci deslipeste pinii finalilor de la cabluri si masoara-i cu multimetru setat pe dioda, vezi daca poti confirma ca-s bipolari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ... o sa identific spre seara cu multimertul ce fel de tanzistori sunt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se pot înlocui cu orice trz Darlington în capsulă TO3, gen BDX66/67A,B,C... iar dacă funcţionarea pe sarcini de 4 Ohmi nu e necesară, se pot folosi şi alte tipuri, chiar cu capsule gen TOP3, ca BDW83/84C şi TIP142/147. Atenţie la pocnitori.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, multumesc. In ceea ce priveste rezistenta din imaginea 3 de pe care a crapat primul strat , R101 as inlocui-o, daca o masor credeti ca mai exista posibilitatea sa aiba valoarea corecta? Am cautat putin pe net dupa 2N6051 şi 2N6058 - nu am gasit. Insa am gasit BDX66, BDX67 la mivarom dar nu stiu cat sunt de pocnitori. Si inca ceva - m-am prins ca 2N6051 corespunde lu' M6051 (cel vechi, ars) si 2N6058 lui M6058. Dar BDX66 si BDX67 nu mai stiu cum corespund celor vechi M6051 si M6058. Merci anticipat....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă tot ai net, vezi şi pdf-urile cu datele trz, aşa afli care e pnp şi care npn, cum îi pui pe radiator. :google

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai vreau doar sa-mi confirmati daca metoda de masurate a tranzistorilor e corecta"Se comuta ohmetrul pe scala x1Kohm.

Se foloseste o penseta (de preferat una cu siguranta de mentinere) cu care se prind pe rand pinii tranzistorului, pentru ca procedeul sa fie cat mai comod mai ales la tranzistorii mici.

Se racordeaza testerul negru al ohmetrului la penseta si se masoara dupa cum urmeaza,

Pentru tranzistorii NPN:

B-E acul trebuie sa indice aproximativ 2-5 kohmi.

B-C la fel

E-B nimic

E-C nimic

C-E nimic

C-B nimic

Pentru tranzistorii PNP: se inverseaza si se pune testerul rosu la penseta iar indicatiile trebuie sa fie la fel cu cele de sus."

 

Ma intereseaza pt ca inainte cand functiona la pornirea din but of/on dupa 3-4 sec se auzea cum cupla releul. Am gasit o siguranta arsa (sunt in total 4) , si as masura si tranzistorii care au ramas in caz ca sunt si acestia arsi si tot fac comanda, sa cumpar direct 4 bucati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Metoda'' era valabilă la trz normali şi cu un anumit aparat de măsură, la trz Darlington nu poţi verifica decît joncţunea b-c la trz prefinal, rez dintre b-e înseriate la ambii trz interni şi dioda antiparalel e-c, asta o dată cu rez de izolaţie c-e a trz final. Joncţiunile le verifici brut pe scala cu semnul ''diodă'', după care pe scala cea mai mare (de preferat 200M) a ohmmetrului verifici şi invers, tot ce nu sare peste scală se înlocuieşte, chiar dacă-s noi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.